מזיזים את הקווים
תכנית טראמפ וכל מה שקשור אליה נמצאים באוויר מאז סוף חודש ינואר. מאז הפגישה של ראש הממשלה בנימין נתניהו עם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בבית הלבן, מונחת לפנינו החוברת הענקית באנגלית, על כל נספחיה וסעיפיה. כבר יותר מארבעה חודשים שאנו לומדים את הטקסט של המתווה על כל השלכותיו. אנו מתעסקים בו באופן יום-יומי ועל אף שאנו משתדלים לטפל בכל הנושאים החשובים להתיישבות ישנים דברים מועטים מאוד אשר הסיטו את תשומת ליבנו מהמתווה. ההשלכות והפלפולים שיצאו ממנו עלולים להטות את הכף ההיסטורית לחיוב או לשלילה על פניה של ההתיישבות הישראלית ביהודה, שומרון ובקעת הירדן – אבל הכל תלוי בהחלטות שיתקבלו כאן.
המתווה נעשה בצורה כזו שהסעיפים הם די ברורים לקורא הממוצע. האמריקאים מציעים עסקה שאמורה לפשר בין הישראלים לערביי יו"ש ומופיעים בה כללים ופרטים שונים. כפי שהם אומרים בעצמם במסמך, על פרטי הפרטים והדקויות יוחלט במסגרת המשא ומתן של ישראל עם הרש"פ. למרות כל זאת, יש כמה וכמה דקויות שלא נכתבו בטקסט, אך ראיונות עם שגריר ארה"ב בישראל דייוויד פרידמן ועם ראש הממשלה נתניהו הצליחו להבהיר לנו. באופן כללי, אנחנו יודעים היום יותר מבעבר להגיד שהמתווה הזה כפי שמופיע עכשיו בטקסט ובמפה מסוכן להתיישבות.
אך ישנו נושא אחד חשוב מאוד אשר עדיין לא הובהר בצורה סופית. מפת הריבונות (או מפת המדינה הפלסטינית) לא התבהרה עדיין לעומק. המפה עצמה צורפה כ"מפה קונספטואלית", מפה שאינה מדויקת באופן סופי, אך מציגה מיתאר כלשהו של השטח אשר יקבלו הפלסטינים בסופו של המתווה. המפה הוכנסה כנספח בסופו של מסמך תכנית המאה של האמריקאים, מסמך בן 180 עמודים, בגרסה האנגלית, והוא אינו מספיק מדויק. גרסה מפורטת נמצאת בידינו זה מספר שבועות, ואותה אנחנו מציגים לשרים וחברי כנסת.
אותה מפה קונספטואלית כוללת את המרחבים עליהם תחיל ישראל את ריבונותה באזור (כ-32%), את השטח הרציף של המדינה הפלסטינית העתידית (כ-68% + פיצוי בתחומי ישראל הריבונית), ועוד כ-20 יישובים ישראלים שיישארו כמובלעות בשטח מחוץ לריבונות ועליהם תחול הקפאת בנייה ואיסור התרחבות מהשטח הבנוי.
בשבועות אלו מתנהל דיון בין ישראל לארה"ב בנוגע למפת השטח לריבונות ולפרטים המופיעים בה, ועל פי ההסכם הקואליציוני ניתן להתחיל את הליך החלת הריבונות החל מה-1 ביולי. כל הנושא יובא להחלטת ממשלה ו/או להצבעה בכנסת. יש במפה הזו סיכוי גדול להביא לראשונה להחלת החוק הישראלי על שטחים ביהודה שומרון ובקעת הירדן. אולם יש גם סיכונים גדולים לעתידה של מדינת ישראל.
המפה הזאת, מלבד ההקפאה האוטומטית שהיא מביאה איתה לתקופת זמן של לפחות ארבע שנים לכל שטחי C שלא תחול עליהם הריבונות, היא מביאה איתה הקפאה גם ליישובים המבודדים. תכנית המאה מתייחסת ליישובים המבודדים, וכותבת: "לאוכלוסייה הישראלית שתימצא במובלעות בתוך שטח פלסטיני רצוף ... תהיה ברירה להישאר במקומה, אלא אם תבחר אחרת". בראיון ל"ישראל היום", אמר שגריר ארה"ב בישראל דייוויד פרידמן כי: "הרוב המוחלט של ההתיישבות, כ-400 אלף איש, יחיו לפי אותם כללים שיש בתוך הקו הירוק. כ-10,000 עד 15 אלף מהתושבים שיהיו תחת ריבונות ישראל יהיו ללא אפשרות להתרחב. עם זאת, יהיה אפשר להרחיב למעלה". דינם של היישובים האלה, לצערנו, יהיה חנק התיישבותי. יישובים בלי אפשרות פיתוח, ללא אפשרות לקבל משפחות מחוץ ליישוב או בנים חוזרים, לא ישרדו ולאט לאט יינמקו. המפה שעומדת כרגע על הפרק חורצת את דינם של כ-20 יישובים בשומרון, בהר חברון, בבנימין ובגוש עציון.
יחד עם היישובים המבודדים הללו, ישנם עוד "כיסי התיישבות", גושים, אשר מחוברים בבלון ריבונות, אך מתחברים בכבישים קטנים ומנותקים לשאר חלקי הארץ, אשר מקשים את החיים בהם. מפת טראמפ, מציגה קבצות יישובים כגון גוש שילה-עלי, גוש עפרה-בית אל, גוש כוכב השחר-רימונים, גוש קריית ארבע-הר חברון, גוש קדומים-קרני שומרון ככיסים אשר אינם מחוברים ביניהם. מי שמכיר את כבישי ההתיישבות, מכיר בחשיבותם של הכבישים הראשיים: כביש 60, כביש 55, כביש 1, כביש 5, כביש 35 ועוד. על קטעים גדולים מכבישים לא תוחל הריבונות הישראלית, והם יהפכו לאופציה למדינה הפלסטינית. תושבי "כיסי ההתיישבות" ייצטרכו לנסוע בדרכים אחרות. לדוגמה: קטע הכביש בין קריית ארבע לירושלים בכביש 60, קטע הכביש בין שילה ועלי לירושלים בכביש 60, קטע הכביש בין צומת תפוח למגדלים בכביש 505, קטע הכביש בין קריית גת לחברון בכביש 35 ועוד ועוד.
אם ניקח את ההיקף של מפת טראמפ ונבדוק את אורך קו הגבול שהיא מייצרת נגיע ללא פחות מ-850 ק"מ. לשם השוואה, קו הגבול שייווצר ארוך יותר מכל הגבולות של מדינת ישראל של מדינת ישראל גם יחד. זהו היקפה של המדינה הפלסטינית העתידית, חס וחלילה, אשר לפי המתווה אמורה לשבת בלב מדינת ישראל. אסור לנו לאפשר לזה לקרות.
בשבועות האחרונים אנו במועצת יש"ע נפגשים עם שרים וחברי כנסת במטרה להציג בפניהם את הסכנות שבמפת טראמפ. יש כאלה שמנסים לטעון שאנו לא רואים את המפה בצורה נכונה, יש כאלה שאומרים שהערבים לא יסכימו לשום דבר ואנחנו נרוויח ריבונות, אבל אנחנו לא מוכנים לקחת את הצ'אנס. המפה של מתווה טראמפ דרושה תיקונים משמעותיים, עוד לפני שאנחנו דנים באפשרויות למשא ומתן. המפה הזאת חוצצת את ההתיישבות, היא יוצרת הבדלים בין יישובים, מסכנת את עתיד התנועה ואנו מתנגדים לה בכל תוקף.
השבוע נפגשנו עם ראש הממשלה ויו"ר הכנסת יריב לוין, הצגנו להם את חששותינו. אנו מצפים להמשך הדיון. נעשה כל שביכולתנו כדי לשנות את המפה הזאת ולהביא מפת ריבונות טובה ונכונה למדינת ישראל.