תוכן מרכזי בעמודדלג על תוכן מרכזי בעמוד

יציאת סוריה

22/05/2019
הגדל

 

גאולה ירון, תושבת אדורה, בת 33, נשואה לדוד ואם לשבעה, עובדת סוציאלית במקצועה. גאולה זוכרת את "יציאת מצרים" שלה, מסוריה לישראל, עם משפחתה, לפני 25 שנה בלבד. בראיון היא מספרת על ילדותה בסוריה, הכמיהה לישראל, המסע הלא פשוט, וחבלי הקליטה. יותר מהכל, היא זוכרת את נחישותו של אבא להגיע לארץ הקודש בכל מחיר.

ילדות בסוריה ב"חארת אל-יהוד"

גאולה: עולות לי כל מיני תמונות מהילדות. דיברתי השבוע עם ההורים וזה חידד לי זיכרונות וגם שבר כמה מיתוסים שהחזקתי.

נולדתי בסוריה ב-1985. ילדה חמישית למשפחה בת שישה אחים. גרנו בדמשק, ב"חארת אל יהוד", שכונה של יהודים. בתור ילדים נשארנו בשכונה, למדנו, שיחקנו וכמעט אף פעם לא יצאנו לעיר הגדולה. לפעמים נסענו עם ההורים לסידורים. אני זוכרת כילדה את התחושה, מצד אחד, שאנו מוקפים ביהודים, ומצד שני שצריך לחשוש מהערבים.

לפעמים אחרי שבארץ היו אירועים, הרגשנו שהמבוגרים דרוכים. אני זוכרת ימים של עוצר אמא מזהירה את אבא בדרכו לבית הכנסת, שיזהר ויישמר ויזכור להשיב את הכיפה לכיסו בסיום התפילה, כפי שנהגו יהודי סוריה לעשות.

מה זכור לך מחיי משפחתך ומחיי הקהילה היהודית?

לאבא היו תפקידים מרכזיים בקהילה מורה בבית הספר של היהודים לאחר מכן מנהל, מוהל, שוחט, עורך חופות, חזן ונותן שיעורים בבית הכנסת. בשנת 1992, בשביעי של פסח, בעקבות ועידת מדריד ניתן אישור רשמי ליהודים לעלות לארץ מארצות ערב, דרך ארצות הברית. יהודי דמשק יצאו לחירות.

היהודים זוכרים שהמצב הכלכלי בסוריה היה ממש גרוע, ורק כספים רבים שניתנו מארה"ב איפשרו אישור של אסד ליציאת יהודים מארצו.

ההורים מספרים שמאותו רגע, היהודים התחילו לדאוג לאישורים ולעבור לארצות הברית, לברוקלין. חלקם במגמה לעבור משם לארץ הקודש, וחלקם במטרה להשתקע בארה"ב.

זכורה לי האווירה של החירות בדמשק - היהודים מתארגנים בחשאי, מוכרים איזה ציוד שאפשר, ובמוצאי שבת יוצאים.

בכל יום ראשון קמנו וגילינו בשמחה שכמה משפחות עזבו, יצאו לחירות.

אנחנו קיבלנו אישור רק ב-1994.

 

עיכוב באישורים וזיכרונות מהכלא הסורי

האמת שתמיד חשבתי שהעיכוב היה קשור לעובדה שאבא שלי היה בכלא בסוריה בצעירותו: אבא סיים את לימודי ההוראה ועבד בבית ספר יהודי. באותם שנים, ובעצם תמיד, היו יהודים שהוברחו לארץ ישראל בעזרת המוסד. הדבר היה בניגוד לעמדת השילטון בסוריה וכדי לגלות מי עוזב, דרשו מבתי הספר לדווח על תלמידים שנעדרים מבתי הספר. אבי בחר שלא לדווח על תלמידים שנעדרו. וכך, בהיותו בן 25, מאורס לאמא, במוצאי ט' באב פרצו שוטרים לביתו ועצרו אותו על שלא מנע עליית יהודים לארץ. אבא היה עצור תשעה חודשים ורק התערבות של מדינת ישראל סייעה לשחרורו. לאחר תשעה חודשים פשוט השליכו אותו השוטרים, עם חבריו שהיו עצורים עימו, בכניסה לשכונת היהודים. אבא וחבריו חששו שהמשפחה שלהם תיבהל אם ייפגשו בפתאומיות, והעבירו את המידע על שחרורם דרך בעל המכולת היהודי. מובן שהשחרור נחגג כמיטב המסורת, בשחיטת שלושה כבשים ובהודיה לה'. אבל לא בגלל זה עיכבו אותנו ב-1992.

 

שמירת סוד

אחרי האישור שנתן אסד ליהודים לעזוב את סוריה, אנשים חשובים רבים מקהילת היהודים קמו ועזבו. גם אנחנו רצינו לעזוב. אני זוכרת ניסיונות של נשים להשפיע על אבא להישאר בקהילה. אפילו הבטיחו לו שכר גבוה, אבלה אבא סירב. הוא היה נחוש לעלות לארץ הקודש. מסתבר שיהודים בקהילה פנו והפעילו לחצים וקשרים על מנת לעכב את מתן ההיתר של אבי ליציאה מסוריה, כי צריך אותו בקהילה.

רק עכשיו כששאלתי את הורי על אותה תקופה, הבנתי שהיה צריך לשמור את תכנוני העלייה בסוד כדי שהיהודים לא יידעו זאת. ובאמת, הוריי אמרו לנו לא לגלות לאיש את תכנוני היציאה.

 

מסוריה לארצות הברית ומשם לארץ הקודש

עלינו לארה"ב לברוקלין, לקהילה גדולה של יוצאי סוריה. קצת לפני שיצאנו אחותי התחתנה. ההורים ביקשו שתחכה אך היא התעקשה, ויצאה לארה"ב חודשיים אחרינו.

המשפחה של אמי כבר שהתה בברוקלין שנים רבות, מאז בריחתם מסוריה. אני זוכרת שאמא רצתה להישאר שם, אבל אבא היה נחרץ. הפעילו עליו לחצים ומשרות וזה לא הועיל.

ההורים מאוד חששו שיגייסו את אחי בארץ. הנושא של חיילים תמיד הבהיל מאוד, ולכן, אחי העדיף להישאר בברוקלין. אני זוכרת את אמא בוכה, איך היא תעזוב את משפחתה ובנה ותעלה לארץ.

אבא שלי דיבר איתו על חשיבות כיבוד הורים, ואח שלי ויתר על שאיפותיו למענם. בתרבות ערב כיבוד ההורים זה הטופ. אחי ויתר על המון שאיפות ורצונות.

הוריי לימדו אותנו להיזהר גם בכבודם של אחרים, והיה ברור שמה שהם אומרים אנחנו מקבלים בצורה אמיתית. הלוואי שגם ילדיי יהיו כך.

 

איך היו חבלי הקליטה של הורייך?

עלינו לארץ. אחותי הנשואה עלתה מעט לפנינו, וכבר גרה בבת-ים, אחות של אבי גרה בחולון. גרנו מעט בחולון ואז התיישבנו בבת-ים. אמנם לאבי היה חלום לגור ברמת הגולן, אבל הם רצו לגור ליד קהילה.

בין החוויות הראשונות שלנו בישראל, אני זוכרת את חג חנוכה: לעומת חנוכה בסוריה, שם הדלקנו חנוכייה קטנה, יחסית במקום נסתר, בארץ ישראל כל החלונות מאירים בנורות החג, ממש פרסום הנס.

הוריי, יעקב ובתיה עטר, מכרו את כל נכסיהם כדי לעלות לארץ. הסוכנות היהודית ומשרד הקליטה מאוד עזרו. אבי השתלב בעבודה בתור מורה ואמא בתור תופרת. אבי לימד עברית עולים חדשים, וערבית ישראלים. הוריי ידעו שיהיה קשה, הם לא ציפו ולכן גם לא התאכזבו. מה שהניע אותם היה אמונה ואמת פנימית. אני זוכרת שראיתי את הוריי לוקחים דף ועט והולכים לאולפן. אז זה היה נראה לי מובן מאליו. היום אני מתפעלת מזה. אנשים בני 50 מתחילים את כיתה א'. ממש כמו רבי עקיבא.

 

איך הייתה הקליטה שלך בארץ?

כשהגעתי לארץ הרגשתי כאילו הכל טבעי לי. גרנו בקרבת עולים רבים, ואני השתלבתי בקלות בנוף, בחברה, בשפה ובמנטליות הישראלית. היום במבט לאחור אני מבינה כמה ההתחלה הייתה קשה להוריי. אחיי ואני קלטנו את המנטליות הרבה יותר מהר, ואני זוכרת את עצמי ואותם מתעסקים בסידורים מול בזק, חברת החשמל ועוד.

 

איך הגעתם לגור בהר חברון?

אחרי שהתחתנו גרנו שנה בגוש קטיף, בגני טל, ואחרי הגירוש עברנו איתם ליד בנימין. חיפשנו יישוב ביהודה ושומרון. החלום שלי תמיד היה שילדיי ילמדו בקרבת קריית-ארבע חברון. בדקנו את הר חברון. הנוף באדורה שבה את ליבנו, השילוב בין דתיים וחילוניים ובין צעירים לוותיקים. אני מאוד אוהבת את אדורה, יש בו חיי קהילה טובים. אנחנו גרים ביישוב כבר תשע שנים.

 

מה בבית של הורייך משמר את התרבות מסוריה?

דיברנו על כיבוד ההורים שמאפיין את התרבות הסורית, ויש גם מאכלים עד היום אמא שלי מכינה קובות וממולאים מיוחדים, טעם של בית שמטובל בהרבה לימון.

יש אווירה של נחת בבית הוריי, הכל ברוגע ובכבוד הדדי. כמה מהאחים שלי משמרים את המנטליות אוהבים את השפה הערבית, המוזיקה, אחד האחים שלי מנגן בכלים ערביים.

אחת המסורות היפות היא ליל הסדר: בסוריה קוראים את כל ההגדה של פסח בעברית, ומיד אחר כך את ההגדה בערבית. זו הדרך לשמר את הכמיהה לירושלים. מאז שעלינו לארץ, בבית הוריי עדיין קוראים את ההגדה בשפת הקודש ולאחר מכן בערבית. בעיניי זה מאוד סמלי. אנחנו בארץ, אך עדיין זוכרים מאין באנו.

מה את רוצה להעביר לילדייך כמורשת מהעלייה שלך לארץ?

חשוב לי להעביר את המסירות של הוריי, הבחירה לעלות לארץ ישראל גם במחיר לא פשוט של ויתור על קירבה למשפחה וויתור על ביטחון כלכלי.

אני ישראלית לכל דבר, ובכל זאת בעקבות התחקיר הקטן שערכתי, אני רוצה להוסיף ולדעת על העבר שלי ושל משפחתי. מרגש לדעת שאני חלק משרשרת דורות של אנשים שעשו היסטוריה.

יצירת קשר
עבור לתוכן העמוד