תוכן מרכזי בעמודדלג על תוכן מרכזי בעמוד

הצילני נא

27/02/2019
הגדל

שלושה תיכוניסטים מיישוב בדרום הר חברון תכננו טיול ממדבר יהודה ועד לים המלח. חלקם תכננו לחזור בלילה ומצאו עצמם אבודים בחשכה. תוך כדי הניסיון למצוא את הדרך, נכנסו לכפר ערבי קטן ועוררו את תשומת לבם של המקומיים, שלא הבינו מי הם אותם נערים שנכנסו לכפר והחלו לרדוף אחריהם. הנערים הצליחו לברוח בחזרה למדבר אחוזי בהלה והצליחו לחייג למוקד קריית ארבע. אליהו ליבמן, שמכהן כראש מועצת קריית ארבע, מתנדב אף הוא ביחידה והקפיץ את יחידת החילוץ. הנערים ציינו שיש ברשותם פנס וכי הצליחו להגיע לנקודה גבוהה וכך השיגו קליטה. הם התבקשו להדליק את הפנס ולאותת ליחידה, על מנת שיוכלו להבין היכן בדיוק הם נמצאים. כשמתנדבי היחידה גילו את מקור האור, הם נכנסו לשני ג'יפים (הג'יפ של אליהו והג'יפ של היחידה) וחילצו אותם. "הנערים שמחו לראות אותנו וקפצו מהתרגשות", אומר יוני סקמסקי, תושב ראש צורים ואב לחמישה, איש הייטק במקצועו, מתנדב ביחידה מזה כ-13 שנים ומשמש כסגן מפקד היחידה. "הסענו אותם לניידת משטרה שחיכתה להם והחזירה אותם בחזרה לחיק משפחותיהם המודאגות בשלום".

יחידת החילוץ עציון-יהודה הינה אחת מ-12 יחידות חילוץ בארץ, הכפופות לאגף המבצעים במשטרת ישראל. יחידות אלו, הפועלות על בסיס התנדבותי, מכסות את מרבית השטח הפתוח בישראל, בנוסף לשתי יחידות צוללנים (צוללים צפון וצוללים דרום). היחידה הינה חלק מעמותת F.I.R.S.T , המאגדת את כלל יחידות החילוץ בארץ ופועלת לקידום הכשרות מקצועיות ליחידות בתחומים שונים ובגיוס תרומות המיועדות לקידום צורכי היחידות ותחזוקת הציוד הקיים. מטרתה העיקרית של העמותה היא לתאם את פעילויות ההצלה של יחידות החילוץ בחו"ל באירועי אסון.

יחידת החילוץ עציון-יהודה הוקמה בשנת 1991, כאשר ייעודה הראשוני של היחידה היה חילוץ ואיתור מדברי וכן טיפוס, גלישה, חילוץ (טג"ח) וחילוץ לכודים מתאונות דרכים ומהריסות. כיום, היחידה מתמחה גם באיתור נעדרים (מטיילים שאיבדו את דרכם, אנשים הלוקים בדמנציה, ילדים קטנים שהלכו לאיבוד, אנשים שידוע כי קיים לגביהם סיכון לפגיעה עצמית), גם באירועים בהם אין כל קצה חוט. לא פעם הוזעקה היחידה לסייע באזורים מחוץ לשטחה, בשל המקצועיות והניסיון הרב שרכשה. היחידה, בפיקודו של צפריר שיפמן, מונה כ-70 מתנדבים שעוברים התמחויות שונות וממשיכים את האימונים וההשתלמויות לאורך השנה כולה.

היחידה מתמחה גם בחילוץ ממים זורמים, רפואה (בעיקר חובשים ופרמדיקים), חילוץ וסיוע במקרים של אסונות טבע בארץ ובעולם, חילוץ מהריסות וחוס"ן (חירום וסיוע נפשי).

הפניות לסיוע מגיעות מגורמים שונים, ביניהם המשטרה, הצבא, מועצות אזוריות, גופי ביטחון ורפואה, פניות פרטיות, חדר המצב של משרד החינוך וגם דרך רשתות חברתיות. היציאה לשטח מתבצעת רק לאחר דיווח ואישור במשטרה. היחידה עובדת בשיתוף פעולה עם גששים, חדרי מצב, יחידת הכלבנים של עוקץ, מד"א, מתנדבים וכן הצבא והמשטרה. מתנדבי היחידה מגיעים מאזורים שונים, בהם גוש עציון, ירושלים, שפלת יהודה, הר חברון, בית שמש ועוד, והיא מורכבת מאוכלוסייה מגוונת במיוחד: מדריכי טיולים, מורי דרך, לוחמי אש, אנשי רפואה, קב"טים ורכזי בטחון, אנשי שטח, יוצאי יחידות מובחרות ואפילו עובדי הייטק ואנשי חינוך ורווחה. נשים, גברים - כל אחד יכול להגיש מועמדות. לאחר הגשת המועמדות, המועמדים עוברים ראיונות, מקבלים אישור ממשטרת ישראל, עוברים קורס שיטור בסיסי, ולאחר כשנה נחשבים למועמדים מן המניין. בתום השנה, ניתן להתמחות בהתמחויות השונות ולסייע בתחומים נרחבים יותר.

החודש, במעמד נשיא המדינה, השר לביטחון פנים, קציני משטרה, חברי כנסת, בני משפחה ועוד, הוענק אות הצטיינות בבית הנשיא לשני מתנדבים, כאשר יוני סקמסקי הוא אחד מהם. חבריו של יוני מציינים את יכולתו יוצאת הדופן לעבוד בשיתוף פעולה ובענווה רבה עם יחידות החילוץ השונות ועם ארגונים נוספים הפועלים בשעת אירוע, וכך לאתר את הנעדרים ולחלצם באופן היעיל והמהיר ביותר. "היותו של יוני איש שטח מובהק המכיר את הארץ ואת המרחב, ויכולתו לקרוא מפה ולדמיין את השטח כאילו הוא פרוש על כף ידו, יחד עם החשיבה היצירתית וכשרונו לבחון מקרים מנקודת מבט שונה, באים לידי ביטוי באירועי איתור מורכבים ומסייעים לאיתור הנעדר במהרה," נאמר בדברי ההסבר לאות.

בחודש פברואר אשתקד, הוקפצה יחידת החילוץ לחמישה אירועים (איתור ילדים נעדרים, נעדר דמנטי, נעדר בסיכון עם חשש לחייו וכן מטייל פצוע עם שבר מורכב), כאשר יוני פיקד על ארבעה מהם. מבחינת מתנדבי היחידה, הגיבורים האמתיים הם בני משפחותיהם, המתמודדים עם היעדרם בלילות כימים, בערבי שבת וחג ודואגים לשלומם בכל יציאה לשטח.

יוני מספר על תושב רחובות כבן 67 שלוקה במחלת האלצהיימר, אשר יצא מביתו ביום ראשון בערב לבית הכנסת ולא שב. משפחתו הודיעה למשטרה, שהחלה בחיפושים אחריו. החיפושים, שנמשכו יומיים, העלו חרס. "נתקלנו בהודעות שרצו בקבוצות הוואטסאפ השונות אודות הנעדר והחלטנו לסייע בחיפושים. כשהבנו היכן נראה לאחרונה, נעזרנו בתושבי רחובות, שגילו אדיבות וסיפקו לנו גישה למצלמות אבטחה פרטיות. הנעדר נראה במצלמות והתחקינו אחר מסלולו, שהסתיים בקצה העיר. נתקלנו במבוי סתום. בבוקר, הצטרפו אלינו שני מתנדבים נוספים ביחידת החילוץ, ביניהם אלישע מדן, שחיפשו בשדה פתוח שנמצא צמוד לכביש 40 והתאים למסלול המצלמות. אלישע מצא את הנעדר בשדה, שוכב בתעלה כשהוא מכוסה בבוץ ומבולבל, אך במצב רפואי תקין יחסית. הוא פונה לבית החולים בניידת טיפול נמרץ", מוסר יוני. משטרת ישראל ציינה לשבח את כניסתה של יחידת החילוץ עציון, שחברה למחוז השפלה בחיפושים, ואת חתירתו של המחלץ אלישע מדן לאיתור, עד שכאמור מצא אותו והציל את חייו.

 

 

ראובן שדור, רבש"צ תקוע מזה שש שנים, משמש כחבר ההנהלה של יחידת החילוץ קרוב לעשר שנים. הוא מציין כי ישנם לא מעט מקרים המגיעים לפתחה של היחידה, בהם אנשים הלוקים באלצהיימר או דמנציה מדווחים כנעדרים. "לא תמיד מדובר בחילוץ הירואי ואקסטרימי בשטח. יש כל כך הרבה מקרים של משפחות שפונות אלינו בבקשה למצוא קרוב משפחה מבוגר שנעדר או לחילופין מתבגרים שבורחים מהבית ויש חשש לחייהם", מסביר שדור.

ולעוד מקרה שקרה בתחילת ינואר השנה: יחידת החילוץ הוזעקה לנחל תקוע על מנת לחלץ ילד כבן 11, שנפגע בפלג גופו התחתון מסלע שנפל עליו במהלך טיול. בתום בדיקה רפואית בשטח של פראמדיק היחידה וצוותי מד"א, הוא חולץ רגלית על ידי היחידה וכוחות צה"ל, עד לחבירה עם רכב היחידה שפינה את הילד להמשך קבלת טיפול רפואי במח"ר (מרכז החירום הרפואי באפרת).

תמר סיטרון, תושבת אלון שבות, אם לחמישה וסבתא לשתי נכדות, עובדת כקצינת ביקור סדיר במועצה ומנחה קב"סים במחוז ירושלים, מתנדבת ביחידה מזה כשבע שנים ומשמשת גם כראש צוות איתור של היחידה. היא מספרת שישנם לא מעט מטיילים באזור שמאבדים את דרכם וזקוקים לחילוץ. לדוגמה, לא מזמן התבקשו לחלץ אישה כבת 60 מאזור הצפון, שהגיעה לטייל במערת החריטון ושברה את רגלה בנבכי המערה. היה צורך בטיפול רפואי במקום בנוסף לחילוץ, שהיה מורכב בשל מצבה הרפואי ובשל מיקומה הבעייתי במערה. החילוץ הסתיים בשלום והיא פונתה לבית החולים.

מה לעשות בשביל שלא תזדקקו לשירותי היחידה לחילוץ?

לפני הטיול:

ראשית, יש לתכנן את הטיול מראש. בראש ובראשונה, בחרו מסלול ולמדו אותו היטב. אם מדובר במסלול ארוך, תכננו נקודות יציאה במידת הצורך. הכינו לוח זמנים ורשימת ציוד המותאמת לטיול הנבחר. בנוסף, בדקו את תחזית מזג האוויר הצפויה ליום הטיול והיערכו בהתאם מבחינת לבוש ומבחינת התאמת הטיול למזג האוויר (שיטפונות? לא רעיון טוב לתכנן טיול נחלים...)

שנית, הצטיידו בציוד לשעת חירום:

פנס וגפרורים

אולר

שמיכה

חבל

טלפון לווייני (למיטיבי לכת). לרוב טלפון סלולרי רגיל יספיק.

ערכת עזרה ראשונה

לעולם אל תצאו לטיול בלי ליידע איש קשר אודות היציאה שלכם. עדכנו אותו בפרטי הטיול וסכמו מראש שעת חזרה משוערת וזמני יצירת קשר, כך שאם לא תיצרו עמו קשר עד אז, ידע להזעיק עזרה.

במהלך הטיול:

אל תחרגו מן המסלול שתכננתם!

עקבו אחר סימוני השבילים ואל תרדו לשבילים שאינם מסומנים.

עדכנו את איש הקשר במהלך הטיול.

מה עושים במקרה חירום?

צרו קשר עם המשטרה (100) ודווחו להם היכן אתם.

נסו להישאר רגועים ולא להילחץ. פאניקה עלולה לגרום למעשים פזיזים שיחמירו את מצבכם.

התנהגו בהתאם להוראות שניתנו לכם, עד להגעת החילוץ.

בתקווה שלא נזדקק לסיועה של היחידה, אך באמונה שאם כן- נדע שאנחנו בידיים הטובות ביותר.

שיהיה טיול נעים ובטוח לכולם!

 

קרדיט: מתוך דף הפייסבוק של היחידה

יצירת קשר
עבור לתוכן העמוד