תוכן מרכזי בעמודדלג על תוכן מרכזי בעמוד

נריה

21/11/2018
הגדל

"לא רבים יודעים שאחרי פטירת אבי הרב נריה, רבים פנו לאמא שלי בבקשה לקרוא רחובות על שמו", סיפר בנו של הרב צבי נריה, הרב נחום נריה, והוסיף "אמא התנגדה מכיוון שחששה שברחובות הללו תהיה בעתיד עשייה שאינה עוברת בקנה אחד עם דרכו והליכותיו. אבל כאשר פנו ראשוני המתיישבים וסיפרו לה שהם מבקשים לקרוא על שמו יישוב בגוש טלמונים שבבנימין היא נענתה בהתרגשות גדולה וראתה בכך התגשמות דרכו".

הקמת היישוב נריה היא אחד ממפעלי ההנצחה הבולטים והמשמעותיים לזכרו של הרב, אך מסתבר שהדרך ליישוב לא הייתה קלה. הרבנית ד"ר בת-שבע הרשקוביץ מראשוני המתיישבים בנריה סיפרה: "במקור הגבעה עליה נמצאת נריה הייתה מיועדת להקמת היישוב טלמון אך ביום שהמשאיות הגיעו עם הקרוואנים היה יום גשום ולכן נתקעו בבוץ והחליטו להניח את הקרוואנים במקום שבו הם נתקעו. שנתיים אחר כך הקימו את היישוב נריה שבתחילה היה נקרא טלמון ב', אך לאחר כ-7-8 שנים, כשביישוב היו כ-50 משפחות הוחלט להחליף את שם הישוב לנריה על שם הרב משה צבי נריה זצ"ל שרבים מתושבי הישוב היו מתלמידיו".

הגרעין הראשוני של היישוב נריה כלל מספר משפחות גרעין ממעלה לבונה ועוד כמה משפחות מירושלים. בשל קשיים רבים, בעיקר מבחינת תשתיות, רוב המשפחות נטשו את הישוב ונשארו רק חמישה משפחות חזקות ואמיצות. אז, לעגו בתקשורת למתיישבים וכבר כתבו שהקמת היישוב נכשלה. בנקודה הזו נכנסה תנועת אמנה שארגנה גרעין של חמש משפחות ממרכז הרב שהגיעו לנסות להרים את היישוב. "לא היה לנו כביש סלול", מספרת הרבנית הרשקוביץ, "והמים היו מגיעים מפעם לפעם במכליות. בימי החורף כאשר היה גשם ובוץ המשאיות לא היו יכולות להגיע אז נאלצנו לוותר על שטיפת כלים ולקצר זמן במקלחת. בנריה היו חיי הקהילה ויחסי שכנות נפלאים מיום ההקמה, בהתחלה כאשר לא היו כבישים נגישים ולא הייתה תחבורה ציבורית המשפחות היו תלויות זה בזה כדי לצאת מהישוב. ניהלנו לוח מודעות שבו פרסמו מי נוסע עם מי ואיפה. כבר בהתחלה כשהיישוב הוקם ורוב המשפחות היו צעירות ונאלצו לצאת לעבוד עד השעות המאוחרות התבלטו המאמצים לשלב חיי תורה וקהילה. כיום יש המון שיעורי תורה וכחמש שיעורים של דף יומי במשך היום יש פעילויות לילדים והשיא של היישוב זה יום העצמאות, בו יש טקס מרגש ליישוב נריה. כיום יש ביישוב כ-350 משפחות והיישוב סובל מבעיה, שכל פעם שאנחנו בונים בית כנסת חדש עד שאנחנו זוכים להיכנס אליו כבר לא נשאר בו מקום. ברוך ה' כל חמשת המשפחות שהיו בגרעין המייסד וסירבו לוותר זוכות לראות את בניהם מתיישבים גם הם ביישוב".

גם אבינועם גואלמן תושב היישוב סיפר כיצד זכה להכיר את הרב נריה ועתה הוא זוכה לגדול ביישוב הממש את חזונו הלכה למעשה: "גדלתי בקיבוץ עלומים וכבר מילדות דמותו של הרב נריה הייתה דמות שהיא מודל לחיקוי, אבא שלי היה תלמיד בישיבת כפר הרוא"ה וכילד הייתי פוגש את הרב משה צבי נריה בשבתות מחזור של אבא שלי. אני זוכר כבר כילד את ההבנה שהרב נריה הוא דמות מיוחדת ואפילו עשיתי עליו עבודה בבית הספר היסודי. גם אני בעקבות אבא שלי הלכתי לכפר הרוא"ה והספקתי ללמוד אצלו עד כיתה י"א. בזמן הלימוד בישיבה זה היה השנתיים האחרונות של חייו וזכיתי להיות בקשר אישי מאוד איתו מתוקף תפקידי בוועד המחזור, הייתי מגיע להרבה מאוד שיחות איתו ומתווך בין החבר'ה לבין ראשי הישיבה. אני זוכר את הרב ואת הרבנית כדמויות נעימות ומכניסות אורחים. היו לי שיחות רבות עם הרב על כוס קפה, כאשר היה פורש בפניי את השקפות חייו בתורה ובהתיישבות. כתלמיד תיכון אני זוכר את הרב עושה איתו הרבה שיחות על חשיבות ההגשמה וזוכר שתמיד דחף אותנו התלמידים לתורה ועבודה. לאחר החתונה אשתי ואני חיפשנו יישוב קהילתי שיתאים לאופיינו התורני ומלא העשייה הציונית כפי שחונכתי עליו ולמרבה האירוניה הגענו ליישוב על שמו של אחד הדמויות שעיצבו אותי - הרב משה צבי נריה. אגב גם לבני הבכור בחרנו את השם נריה".

 

 

הרב משה צבי נריה האמין כי בני הנוער הם קטר של תהליכים, כזה שברגע שיתחבר למשימה, לערכים ולרעיון. שיידע להביאו לידי מימוש. התובנה הזו של הרב נריה הייתה זו שהניעה אותו להקים את מפעל ישיבות ואולפנות בני עקיבא, הוא האמין שמוסדות חינוך שכאלה יעניקו את הכלים הנכונים לבני הנוער של הציונות הדתית כדי לממש את המשימות הגדולות של דורנו, בניין ארץ ישראל והאדרת התורה. מי שמבקש להבין עד כמה מחובר היה הרב למשימות האלה נכון שיקרא את מה שאמר כשהיה על ערש דווי: "קר לי! תחממו אותי בדברי תורה! תאחזו בארץ ישראל ובקדושתה. תנו לי להגיד שלום לארץ ישראל ולהיפרד ממנה באהבה, בשמחה וברצון. קדושה אני מבקש. קודש קודשים אני מבקש. תנו לי קדושת ארץ ישראל, תנו לי קדושת אהבת ישראל, תנו לי הרגשת קדושת ארץ ישראל. תנו לי הרגשת קדושת עם ישראל!" לאחר מכן קרא פעמיים "שמע ישראל" ועצם את עיניו.

הרב נריה, שהוביל את המאבקים למען ההתיישבות נגד פינוי ימית והסכמי אוסלו האמין בכל כוחו כי התנגדות שכזו יכולה לנבוע רק מתוך מנהיגות רבנית ולכן לאורך השנים ביקש הרב נריה לבנות שדרת מנהיגות רוחנית-רבנית. במסגרת העשייה החינוכית שלו הצליח לגדל תחת שרביטו לא מעט מדמויות המפתח המוכרות לנו כיום, בהן: הרב חיים דרוקמן, הרב דב ליאור, הרב צפניה דרורי, הרב חנן פורת, הרב זלמן ברוך מלמד, הרב יעקב אריאל, הרב יונה גודמן, הרב יעקב פילבר ועוד רבים אחרים. לאורך השנים ניתן היה לזהות את טביעות האצבע של אותה מנהיגות במאבקים השונים למען יישוב הארץ ולכן בני משפחתו ממשיכים את המשימה גם היום.

את המשימה לפעול למען בניית הנהגה רוחנית מקרב הצינות הדתית לקחו על עצמם בנו של הרב, הרב נחום נריה, ונכדו, הרב יצחק נריה. במסגרת זו הקימו את קרן "אחד לאחד" ששמה לעצמה מטרה לאתר מאה אברכים מתוך עולם הישיבות המשתייכות לכיפות הסרוגות ולסייע להם כלכלית באמצעות מלגות קיום על מנת שלאברכים אלה יתאפשר להמשיך ולכבוש את ספסלי בית המדרש. הרב יצחק נריה הסביר את הצורך בהקמת הקרן: "ההנהגה הרוחנית העשירה, אותה יצר סבי הרב משה צבי נריה זצ"ל, היא בגילאי השמונים, ונדמה שבנוף הציבורי הצטמצמה משמעותית השדרה והיא מונה מעט מידי. הנתון הזה לא מתיישב עם העובדה שאנחנו שולחים את הבנים שלנו אל הישיבות ומעודדים אותם לשבת בבתי המדרש. נדמה לי שהמיעוט הזה דורש מאיתנו, ממשיכי דרכו של סבי, לקום ולעשות מעשה ומתוך זה בחרנו להקים את קרן 'אחד לאחד' בתקווה שהעצמת מאה אברכים בולטים, מתן תגמולים ומלגות קיום ייבנו מתוכנו בני הכיפות הסרוגות הנהגה רבנית שתדע להכווין אותנו לחיי תורה ועבודה, התיישבות, מעורבות בציבוריות והכל מתוך חיי הלכה".

בחודש ניסן האחרון השתתף הרב הראשי לישראל הרב דוד לאו בשיעור עם האברכים מצטיינים בקרן "אחד לאחד" וביקש מהם להוציא אל הציבור את התורה שאותה הם לומדים. "זכות גדולה היא לעמוד ולגדל תורה דווקא כאן בארץ הקודש. אני מודה על הזכות שלכם לעמוד כאן ולעודד גדולי תורה ולדאוג לדור הבא. ויש לי את הזכות לעמוד מול עמלי תורה שנותנים את הכוח והיכולת לעם ישראל לזכות ולעסוק בתורת ה'", אמר הרב והוסיף, "אני מבקש מכל אחד ואחד מכם להפיץ תורה. אין לנו את הזכות להשאיר אותה אצלנו ועלינו ללמד אותה לשאר האנשים. כאשר יהודי מרגיש קשר לבית המדרש שהסבא רבא רבא שלו למד את אותה סוגיה בגמרא זו נקודה שמשייכת את כולנו", סיכם. מבחינת בני משפחתו של הרב, משימת ההתיישבות ומשימת ההנהגה הרוחנית הן העיקריות במורשת שהותיר אחריו הרב צבי נריה שהשבוע יצויין יום פטירתו.

 

ביום שלישי הקרוב, י״ט כסלו (27.11) יום פטירתו של הרב משה צבי נריה תקיים קרן ׳אחד לאחד׳ יום התרמה מיוחד לפרויקט ׳מאה האברכים המצטיינים׳.

יצירת קשר
עבור לתוכן העמוד