תוכן מרכזי בעמודדלג על תוכן מרכזי בעמוד

הפעילות האנטי ישראלית - של ארגון TIPH בחברון

25/07/2018
הגדל

רקע
בעקבות הסכם חברון, הוקם צוות משקיפים בינלאומי בשם TIPH, אשר משוטט בעיר חברון וכותב דוחות אשר מועברים לשני הצדדים. בפועל, TIPH נתפס לא פעם אחד כנוקט עמדה חד צדדית נגד מדינת ישראל ואף פועל בדרכים לא חוקיות כולל תקיפה אלימה כנגד ישראלים בחברון. רק בשבועות האחרונים  נחשפנו לשני מקרים של התעמרות נציגי הארגון בתושבי חברון הישראלים וישנם עוד סיפורים רבים. 
צוות המשקיפים של TIPH (מאנגלית: הנוכחות הבינלאומית הזמנית בחברון) הוצב לראשונה בעיר חברון כבר במאי 1994. הצוות מורכב מנציגי המדינות דנמרק, איטליה, נורבגיה, שוודיה, שווייץ וטורקיה, ותפקידו  לפקח על יישום הסכם חברון וגם לדווח על הפרות של ההסכם ושל המשפט הבינלאומי, הן לצד הישראלי והן לצד הערבי.
תקציב הארגון מגיע מחמש המדינות החברות והמשקיפים מגיעים מרקע אזרחי, משטרתי או צבאי, והם דוברי ערבית או עברית, בנוסף לאנגלית. בחברון תפקידם הוא אזרחי בלבד. הם מסתובבים בשני חלקי העיר, צופים בנעשה ומדווחים לרשות הפלסטינית ולישראל על הממצאים שהם אספו. על צוות זה נאסר להתערב במחלוקות או תקריות בחברון והוא אמור להיות נטרלי ולבצע את תפקידו בצורה ישרה. 
 
מה קורה בשטח?
תפקיד רשמי לחוד ומעשים לחוד. 
לפי אתר האינטרנט הרשמי של TIPH עולה כי הם רואים עצמם כארגון שמטרתו "לחזק את תחושת הביטחון של הפלסטינים בחברון" ועל פי מזכר ההבנות להקמתו עולה חוסר סימטריות ויחס מופלה לטובה עבור ערביי חברון. הם נדרשים לפעול למען העמקת השלום ולסייע לשיפור רווחת תושבי חברון – רק כלפי האוכלוסייה הפלסטינית בעיר. באתר האינטרנט גם מופיעים אירועים שונים אשר נעשים לטובת תושבי העיר הערבים, כגון התנדבויות, תרומות, תמיכה בפרויקטים חברתיים, שיפוץ בתי ספר ועוד. הם פועלים בשיתוף פעולה וביחסים קרובים עם ראש עיריית חברון תייסר אבו-סנינא, המחבל שביצע את הפיגוע הקשה בבית הדסה בה נרצחו ששה תלמידי ישיבה, שלאחר בחירתו התגאה והתפאר בביצוע הרצח. בפברואר 2018 הודה אבו-סנינא לאנשי הארגון על "חיזוק הנוכחות הפלסטינית בכל נקודה בעיר חברון".  
מיותר לציין שאין שום אירוע דומה שכולל התנדבות, תמיכה או שיפוץ מוסדות לישראלים הגרים בישוב היהודי בחברון. 
הראייה המעוותת של הארגון עולה גם בתקשורת. בפברואר 2004 דיווח עיתון 'הארץ' על התבטאות חמורה של ראש TIPH הפורש שאמר על ישראל שהיא מבצעת טיהור אתני בחברון. בכתבה מ-2007, מתאר הכתב יונתן פיין, שהצטרף לסיור יחד עם המשקיפים באזור בית הדסה, את המקרה הבא: "אוסינג (אחת המשקיפות) הבחינה כי באחת מעמדות השמירה משתעשע החייל עם ילד בן תשע מהיישוב היהודי הסמוך. 'זה לא תקין, כי הצבא אמור לשמור על הסדר ולהיות ניטרלי, ומקרה כזה פוגע בתחושת הביטחון של הפלשתינים', היא מסבירה תוך כדי צילום העמדה".
 
אירועים חמורים
להלן חלק מהמקרים, אשר התפרסמו בכלי התקשורת השונים  בכל הנוגע לצוות המשקיפים של TIPH בחברון:
·       הדלפת מידע לפלסטינים: "ביום רביעי שעבר שודרה ב'קול ישראל' ידיעה מרעישה, שלפיה הכוח הרב-לאומי בחברון (TIPH) מדליף מידע לגורמי הביטחון הפלשתיניים. שר המשפטים מאיר שטרית, שביקר באותו יום בחברון, הציע לעיתונאים שנלוו לשר ללמוד מהמקרה החמור, שהאו"ם חוטא בחוסר ניטרליות. הקשר בין TIPH לאו"ם דומה לקשר בין ארגון הבריאות העולמי לוועד למען החיל. שטרית מודה שהוא טעה בעניין האו"ם ושבעצם הוא התכוון באופן כללי למשקיפים בינלאומיים. הוא גם מדגיש ששר הביטחון אמר לו שאנשי TIPH אכן שיתפו פעולה עם הפלשתינאים". (הארץ, 14.8.2001)
·       נזק הסברתי לישראל: בנובמבר 2002, בעקבות הפיגוע בציר במתפללים ואירועים נוספים באזור חברון, איים הארגון לעזוב את ישראל. ברשת ב' לא נבהלו מהאיום: "מדי חצי שנה התחלף הצוות, והמשקיפים ששבו למולדתם גרמו לישראל נזק הסברתי רב [...] עזיבתם את חברון לא תשפיע לטובה או לרעה על האינטרסים של ישראל. ויפחת הנזק ההסברתי הרב שגרמו לישראל בסקנדינביה". (אליהו זהבי, רשת ב', 19.11.02). 
כאמור בשנת 2004 אמר ראש הארגון הפורש על מדינת ישראל שהיא מבצעת טיהור אתני בחברון. 
·       דיווחים חד צדדיים: בתחילת שנת 2010 שקל משרד החוץ, לאחר ביקור של סגן שר החוץ דני איילון, שלא להאריך את המנדט של TIPH. "הם חורגים מהמנדט שלהם," אמר איילון למעריב. "הם מדווחים על התנכלויות לפלסטינים, ולא מטפלים בהתנכלויות הפוכות." גורם ביטחוני המצוי בסוד העניינים אמר למעריב: "גם העובדה שהכוח הזה מרבה להתלונן נגד חיילי צה"ל, ומשמש תשתית לנציגים רבים של ארגונים בינלאומיים המתמקדים בהגשת תלונות נגד ישראל וצה"ל, משחקת תפקיד במחשבה הישראלית להפסיק את המנדט. (בן כספית, מעריב, 8.1.10)
·       תקיפת חיילי צה"ל: ביוני 2011 משקיף מארגון TIPH דחף חייל שסירב לאפשר לו לעבור במחסום סמוך לשכונה יהודית בעיר. במהלך השבת הגיע אל מחסום גבעת האבות שבחברון רכב של ארגון TIPH ובו משקיף של הארגון שביקש לעבור את המחסום. במקום הוצב חייל מחטיבת גבעתי אשר סירב לפתוח בפני המשקיף את המחסום החשמלי. לאחר עימות מילולי, המשקיף ירד מרכבו והחל לדחוף את החייל, שנפל לארץ, ואז החל עימות פיזי בין השניים. (יהושע בריינר, וואלה!, 12.6.11)
·       פשעי שנאה נגד יהודים: בשנת 2017 פנה אלעד פס, תושב חברון, למשטרת מחוז ש"י והגיש תלונה על ניקוב צמיגי רכבו. בעקבות התלונה המשטרה פתחה בחקירה ואספה מהאזור שבו חנה הרכב את צילומי מצלמות האבטחה. בתיעוד, מגלים השוטרים כי מי שנראה מתהלך הלוך ושוב סמוך לרכב, הוא לא אחר מאשר נציג ארגון TIPH. בסרטון נראה הנציג חולף על פני הרכב מספר פעמים ומתכופף שוב ושוב לאזור הצמיג. התיעוד הזה לא מותיר הרבה סימני שאלה במשטרה, אשר כמה ימים לאחר התקרית היא ביקשה לזמן לחקירה את האיש שתועד, אלא שבארגון הודיעו בתגובה, במעין הודאה לא רשמית, שהנציג כבר עזב את הארץ. (עופר חדד, החדשות, 23.7.18)
·       תקיפת ילד: ביולי 2018, הצטרף היועץ המשפטי של ארגוןTIPH  לסיור של ארגון "שוברים שתיקה" ביישוב היהודי בחברון, בבגדים אזרחיים שלא על פי הנהלים. במהלך הסיור הוא תקף ילד ישראלי בן עשר והיכה אותו בפניו. האירוע תועד במצלמות אבטחה. משטרת חברון  עצרו את  בחשד לתקיפת קטין, ולאחר החקירה הוא שוחרר בתנאים מגבילים. מדובר באדם שנהנה מחסינות דיפלומטית, ועל כן משרד החוץ התערב באירוע  וכעת בוחנים שם את המקרה. בין היתר, בהתאם להתפתחות החקירה שוקלים כעת האם לשלול ממנו את החסינות הדיפלומטית. בעקבות התקרית, סולק התוקף מהארץ ושגריר שוויץ בישראל פנה לאנשי היישוב היהודי בחברון והתנצל. (עופר חדד, החדשות, 12.7.18)
 
 
סיכום
המקרים הנ"ל אינם משאירים מקום לשאלה על כוונתו של הארגון ועל הערכים במסגרתם הוא פועל. ארגון שכזה אינו יכול לפעול במדינת ישראל ולהמשיך לפגוע בה. 
לארגון TIPH דרושה הסכמה של שני הצדדים, אשר חותמים בכל שלשה חודשים על הארכת פעילות הארגון. באם אחד הצדדים לא חותם על ההסכם, שכיום נחתם כמעט באופן אוטומטי, הארגון חדל מעבודתו. לצערנו, לפני כשלושה שבועות נחתמה הארכה נוספת לארגון, אך הדבר עדיין נתון לשינוי. ישנו מספיק זמן עד לחתימה הבאה כדי לפעול למען הפסקת פעילות הארגון. 

יצירת קשר
עבור לתוכן העמוד