תוכן מרכזי בעמודדלג על תוכן מרכזי בעמוד

האם ישראל מבודדת?

28/04/2014
הגדל

מזכיר המדינה ג'ון קארי טוען: "אם לא נגיע להסכם שלום בין ישראל לפלשתינים, ילך ויגבר הבידוד של ישראל." אבל, תמונת המצב של ישראל בזירה הבינלאומית מתעדת שילוב חסר תקדים – ולא בידוד – כלכלי, טכנולוגי, מדעי וביטחוני, ללא קשר לעניין הפלשתיני. 

בניגוד לאסכולת קארי , העניין הפלשתיני לא היה מעולם שורש זעזועי האזור, בבת-עינם של הערבים, לא לב הסכסוך הערבי-ישראלי, ולא ציר מרכזי ביחסי ישראל עם ארה"ב והקהילה הבינלאומית. אמנם המלל הדיפלומטי מדגיש את הנושא הפלשתיני, אך זעזועי הרחוב הערבי התלושים מהעניין הפלשתיני, שיתוף הפעולה האסטרטגי חסר-התקדים בין ישראל לארה"ב, והמעש המסחרי והפיננסי מבהירים שהמציאות אינה שותפה לניסיון קארי ללחוץ על ישראל בנשק הבידוד. 

מכון הסטטיסטיקה התורכי  מתעד גידול של 56% יצוא לישראל ו-22% יבוא מישראל בחמשת החודשים הראשונים של 2013, והרחבת המאזן המסחרי בין המדינות מ-3.4 מיליארד דולרים ב-2008 ל-4 מיליארד דולרים ב-2012. ה"דיילי טלגרף" דיווח שהמאזן המסחרי בין ישראל לבריטניה הגיע לשיא ב-2013, ופמליית אנשי העסקים שליוו את ראש ממשלת בריטניה בביקורו בישראל – במרץ 2014 – מלמדת שמטרתו העיקרית הייתה שיפור הקשרים העסקיים. תחנת השידור הגרמנית, "דויטשה וואלה" מסרה שסין מתעלמת מהקריאות להחרים את ישראל ומובילה את מיזם מסילת הרכבת מאשדוד לאילת שישדרג באופן דרמטי את מעמדה הגיאו-פוליטי ומסחרי של ישראל. לפי פייננשיל טיימס, סין צמאה לטכנולוגיות ישראליות ומאזנה המסחרי עם ישראל נסק ל-10 מיליארד דולרים ב-2013.  "ג'אפאן טיימס" מדווח על גאות בהתעניינות יפן בהשקעות בישראל. 

בניגוד לדעתו/כמיהתו של ג'ון קארי, ישראל משתלבת כיעד מועדף למשקיעים זרים – 12 מיליארד דולרים ב-2013, כולל ארבעה מיליארד דולרים לרכישת חברות ישראליות על ידי הענקים גוגל, סיסקו, אפל, פייסבוק, IBM, AOL ו-EMC. חברת רואי החשבון דהלוייט טוש, השלישית בגודלה בעולם, לא עודכנה כנראה על ידי קארי, ומדרגת את ישראל כיעד הרביעי בעולם – לאחר ארה"ב, סין וברזיל – להשקעות זרות. ישראל מהווה צינור קריטי להעברת טכנולוגיות ייחודיות, המפותחות בישראל, לתעשיות הביטחון וההייטק בארה"ב. המחקר והפיתוח בישראל תורמים לתשתיות התעסוקה, המחקר והפיתוח והיצוא בארה"ב, כפי שמעיד יו"ר חברת Google, אריק שמידט, המשקיע בישראל גם באופן פרטי: "ישראל היא מרכז הייטק השני בחשיבותו לאחר ארה"ב, שישפיע באופן דרמטי על הדור הבא של הטכנולוגיות המתקדמות."  אסכולת קארי אינה מקובלת גם על חברת הענק Intel שהשקיעה בישראל 11 מיליארד דולרים בארבעה מרכזי מחקר ופיתוח ושני מפעלי ייצור, בנוסף למיליארד דולרים הוצאות תפעול שנתיות ויצוא שנתי של שלושה וחצי מיליארד דולרים מישראל. הענקית Hewlett Packard טוענת שישראל אחראית ל-55% מפיתוחיה בשנים האחרונות. Microsoft ו-Motorola מפעילות בישראל מרכזי פיתוח השניים בחשיבותם רק למרכזים בארה"ב, וקרנות הון סיכון מובילות בעמק הסיליקון מנהלות קרנות מוצלחות המיועדות רק להשקעה בישראל. 

משקיפים מנוסים – שאינם משעבדים מציאות להרהורי לב – יודעים ש"האביב הערבי" הוא צונאמי, שהרחוב הערבי אינו במעבר לדמוקרטיה, שאיראן נחושה ליצר נשק גרעיני, ושמנהיגי ערב רואים בפלשתינים גורם חתרני וטרוריסטי, ולכן לא מקצים משאבים להקמת מדינה פלשתינית. משקיפים מנוסים יודעים ש-66 שנות טרור ומלחמה היו רק מהמורות בדרכה של ישראל לזינוק דמוגרפי, כלכלי וטכנולוגי והשתלבות חסרת-תקדים בזירה הבינלאומית, המקבלת רוח-גבית ממאגרי גז טבעי בים התיכון. 

יצירת קשר
עבור לתוכן העמוד