תוכן מרכזי בעמודדלג על תוכן מרכזי בעמוד

ערביי יהודה ושומרון – מצבם לעומת יתר ערביי המזרח התיכון

1/06/2011
הגדל

 

אחת ההשמצות הבולטות נגד ישראל נוגעת לשליטתה המתמשכת באזורי יהודה ושומרון ובתושבים הערבים המתגוררים שם. החיים בשטחים אלו, תחת ה 'כיבוש' הישראלי, מוצגים כקשים ביותר וכסובלים מרמה ירודה של תשתיות, תעסוקה ונגישות למשאבים. מצג זה הופך את השליטה הישראלית ביו"ש למעשה בלתי-מוסרי בעליל, הנתפס אף כפשע מלחמה או פשע נגד האנושות.

ואולם כל מי שמבקר ביהודה ושומרון, נוסע בכבישים יחד עם ערביי האזור וצופה על הערים הערביות והכפרים במרחב, מגלה רמת חיים מערבית ופיתוח מואץ שאינו תואם את הטענות בדבר כיבוש ואפליה.

בדו"ח שפורסם באחרונה (מאי 2011) על ידי הלמ"ס של הרשות הפלסטינית, מוצגים מדדים סטטיסטיים הנוגעים לאיכות החיים ביו"ש, המחזקים את אותה תמונה המתקבלת בשטח.

 

על פי הנתונים - השליטה הישראלית ביו"ש הביאה לשיפור עצום בהיקף התשתיות האזרחיות ובנגישותה של האוכלוסייה למשאבים בסיסיים כמים וחשמל, ואילו פתיחת האזור כולו לשוק העבודה הישראלי הביא לעלייה משמעותית בתוצר המקומי.

 

כאשר משווים מדדים שונים העוסקים באיכות החיים של תושבי האזור, מתברר כי ערביי יהודה ושומרון נהנים מרמת חיים גבוהה הרבה יותר מזו המקובלת בשאר מדינות ערב, כך שניתן לקבוע כי הריבונות הישראלית הועילה לאוכלוסייה הערבית יותר מאשר הזיקה.

מצ"ב מספר גרפים ותרשימים המראים בין השאר:

  • תוצאות ה'כיבוש': בין השנים 67'-93' צמח התוצר לנפש מ-904 ש"ח לכדי 3,392; אספקת המים הכוללת הכפילה את עצמה מ-64 מיליון מטר מעוקב לשנה, ל-120 מיליון, אשר מעל 90% מהם חולקו לבתים באמצעות צנרת מודרנית.

  • איכות החיים: מצבם של הפלסטינים כיום הוא טוב יותר ממצבם של אזרחי מדינות ערב במדדים רבים: אחוז ההוצאות על מזון, אחוז ההוצאה על דיור, בעלות פרטית על בתים, בעלות על טלפונים סלולאריים, נגישות לאינטרנט, שיעור אוריינות באוכלוסייה ותוחלת חיים.

  • מעדיפים את ישראל: סקר דעת קהל שנערך בקרב תושבי מזרח ירושלים מעלה כי רובם מעדיפים את המגורים תחת ריבונות ישראלית על פני מגורים תחת ריבונות פלסטינית.  

קישור לדו"ח המלא של הלמ"ס ברשות הפלסטינית:

http://www.pcbs.gov.ps/Portals/_PCBS/Downloads/book1749.pdf




תוצאות ה'כיבוש'

  1. עליה ברמת הכלכלה המקומית. עליה בתמ"ג – תוצר מקומי גולמי . יצור סחורות ושירותים של האוכלוסייה הערבית ביהודה ושומרון ביחס לנפש שילש את עצמו (ואף יותר) משנת 1967 עד 1993 . נתון זה מבטא עליה ברמת הכלכלה המקומית.

  2. המים. מדינת ישראל פעלה לחבר כמעט את כל הישובים הערביים  ביהודה ושומרון למקורות מים זורמים בצנרת חדשה. זמינות המים משפיעה על רמת צריכת המים. עליה בצריכת מים לנפש מראה על עליה באיכות החיים.

  3. תוחלת החיים (74) של ערביי יהודה ושומרון גבוהה מערבי המזרח התיכון וקרובה לישראל.

  4. שיעור אוריינות : אחוז התושבים בעלי יכולת קריאה וכתיבה אצל ערביי יהודה ושומרון גבוה (92%) מערביי המזרח התיכון.

  5. אחוז משתמשי האינטרנט בקרב ערבי יו"ש גבוה (55%) מערביי המזרח התיכון, נתון המבטא פיתוח תשתיות מתקדמות גם ביישובי פריפריה, עם יכולת טכנולוגית מתאימה.

  6. בעלות דיירים על בתיהם : אחוז גבוה מאוד (82%) של ערביי יהודה ושומרון (יותר מישראל וארה"ב) מחזיקים בבתים שלהם.


סקר בקרב ערביי ירושלים :

הסקר מבטא את העמדות של ערביי מזרח ירושלים בנוגע למעמדם העתידי במידה ויעלה לדיון, ומצביע כי רוב התושבים מעדיפים להישאר תחת שלטון ישראלי , ואף יעברו דירה למערב העיר במידה ומזרח ירושלים תעבור לשליטה של הרשות הפלסטינית.


 


 

מעדיפים את ישראל

סקר שנערך בקרב ערביי מזרח ירושלים ע"י מכון וושינגטון למזרח התיכון

פורסם בינואר 2011

"אם יתממש חזון שתי המדינות לשני העמים, האם תעדיף לעבור לישראל או לפלסטין?"

"מה תעשה במידה והשכונה שלך תסופח לישראל באופן מלא?"

"אם שכונתך תסופח למדינה הפלסטינית. מה הסיכוי שתעבור לעיר אחרת בתוך ישראל?"


יצירת קשר
עבור לתוכן העמוד