תוכן מרכזי בעמודדלג על תוכן מרכזי בעמוד

הזדמנויות כלכליות חדשות ביהודה ושומרון

10/06/2021
הגדל

על פי נתונים שנחשפו לראשונה בעיתון 'כלכליסט' ע"י דורון ברויטמן ב-8/6/21, בשנים האחרונות גדל סך ההכנסות של הרשויות ביהודה ושומרון מחיובי ארנונה לעסקים, מפעלים, מסחר ותעשייה. נתונים אלו מלמדים על זינוק אדיר בתחום זה, בביקוש גובר והולך לשטחים כאלו ולעליה בפעילות הכלכלית באזור. גם העלייה בחיובי ארנונה למגורים מציגה גידול בהגירה החיובית וביקושים גדלים והולכים למגורים.

 

נתוני הכנסות מארנונה כללי:

לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס), בה חושבו כלל הערים, והמועצות האזוריות והמקומיות במדינת ישראל, בין 2010 ל-2019 גדלו חיובי הארנונה באזור יהודה ושומרון ב-80% – שיעור העלייה הגבוה ביותר בהשוואה ליתר המחוזות בישראל באותו פרק זמן. זאת, לעומת שיעור עלייה של 59% במחוז דרום, 58% במחוז צפון ו-56% במחוז המרכז. בשלושת הערים הגדולות – ירושלים, חיפה ותל אביב – גדלו חיובי הארנונה ב-45%, 42% ו-40% בהתאמה.

 

ארנונה למגורים:

בחלוקה גסה, ניתן לחלק את תשלומי הארנונה לשניים: ארנונה למגורים וארנונה לנכסים שאינם מיועדים למגורים – כגון תעשייה, מסחר, משרדים, בנקים ועוד. העלייה בחיובי הארנונה במחוז יהודה ושומרון גבוהה בצורה משמעותית בכל אחד משני סוגי הארנונה לעומת כל אחד מששת המחוזות האחרים. בכל הנוגע לתשלומי הארנונה למגורים, הרי ששיעור העלייה בשנים 2019-2010 נע בין 44% במחוז תל אביב אל מול 77% ביהודה ושומרון (ממוצע 54% בכל הארץ). במקביל, העלייה בחיוב הארנונה שלא למגורים נעה בין 85% במחוז יהודה ושומרון לבין 34% במחוז חיפה (ממוצע של 46% בכל הארץ).

העלייה בחיוב ארנונה למגורים נובעת משתי סיבות משלימות: עלייה בהיקף האוכלוסייה, שמשמעותה עלייה במספר הנכסים למגורים, ובמקביל עלייה קבועה במחירי הארנונה. בכל המחוזות חלה עלייה בהיקף האוכלוסייה בתקופה הנבדקת, אך באזור יהודה ושומרון היא הקיצונית ביותר (באחוזים). האוכלוסייה ביהודה ושומרון של אזרחי ישראל גדלה בתוך עשור ב־48% ועמדה נכון לשנת 2019 על כ־454 אלף איש. לשם השוואה, העלייה בהיקף האוכלוסייה במחוז חיפה ותל אביב עמדה על 13% בלבד.

 

ארנונה למסחר ותעשייה:

העלייה בחיובי הארנונה לנכסים שאינם מיועדים למגורים במחוז יהודה ושומרון היא תוצאה של שלושה גורמים משלימים: עלייה בהיקף השטח המיועד לנכסים מסוג זה, סוג הנכס שעליו מוטלת הארנונה ועלייה במחירי הארנונה.

לפי הנתונים במבחן המחוזות עולה כי השטח המיועד לנכסים שאינם מיועדים למגורים עלה בין 2010-2019 בשיעור הגבוה ביותר – 72.7% דווקא במחוז דרום.

ביהודה ושומרון היתה בעשור האחרון עלייה של 33.7% בשטח הארנונה שלא למגורים ובמחוז המרכז העלייה הסתכמה ב־27.8%. לעומת זאת, במחוז צפון נרשמה עלייה של 2.7% בלבד ואילו במחוז תל אביב ומחוז חיפה נרשמו ירידות של 1.4% ו־0.5% בהתאמה. הדבר מעיד בעיקר כי בשלושת המחוזות האחרונים אין התפתחות תעסוקתית של ממש, אלא לכל היותר מדובר על שימור המצב הקיים והחלפה של ישן בחדש. לאור כך, העובדה כי במחוזות עלה חיוב הארנונה בשיעור שבין 54%-34% מצביעה בעיקר על עלייה משמעותית במחירי הארנונה.

וכמה הכנסות ייצרה אותה ארנונה? נכון לשנת 2019, במחוז יהודה ושומרון חיובי הארנונה לנכסים שאינם מיועדים למגורים הסתכמו בכ־202 מיליון שקל ובסך הכל כלל חיובי הארנונה במחוז זה הסתכמו בכ־684 מיליון שקל, לאחר שבעשור האחרון עלה חיוב הארנונה לנכסים שאינם מיועדים למגורים בשיעור של 85%, הרבה בזכות התפתחות מסיבית של אזור התעשייה ברקן.

מהנתונים עולה כי השטח המיועד לתעשייה ולמלאכה גדל במחוז יהודה ושומרון ב־183% ועומד נכון לשנת 2019 על 2.364 מיליון מ"ר שמגולמים להכנסות של כ־80 מיליון שקל לעומת כ־37 מיליון שקל בשנת 2010. לשם השוואה, בשאר המחוזות העלייה המקסימלית שנרשמה היא של 25% במחוז הדרומי, כאשר במחוז חיפה נרשמה ירידה של 31.6% בשטח המיועד לתעשייה.

כמו כן, נרשמה במחוז יהודה ושומרון עלייה של 104% בשטח מחויב לארנונה המיועד לעסקים, ונכון לשנת 2019 הוא עומד על 565 אלפי מ"ר שמגולמים להכנסות של 55.4 מיליון שקל. לשם השוואה, במחוז תל אביב, מרכז העצבים העסקי של מדינת ישראל, עלה השטח המחויב בתשלום ארנונה והמיועד לעסקים ב־107%, אך השטח המחויב בתשלום ארנונה ומיועד לתעשייה ירד ב7.5%. בסך הכל חיוב הארנונה במחוז תל אביב על נכסים המיועדים לעסקים עמד בשנת 2019 על 2.86 מיליארד שקל.

 

השלום הכלכלי:

מדובר בנתונים שיכולים להפתיע לא מעט אנשים, בין השאר בשל שלל איומים בשנים האחרונות בחרמות על מפעלים ומוצרים שונים מעבר לקו הירוק.

מועצת יש"ע יצאה בשנים האחרונות למהלך הסברתי רחב תחת הכותרת "השלום הכלכלי". במסגרת פעילות זו נערכו כנסים רבים בארץ ובעולם, ופורסמו נתונים על היקף העסקת העובדים תושבי הרשות הפלסטינית בתעשייה ובחקלאות באזור, שעומד על כ 30,000 פועלים ומנהלים במפעלים ובמתחמי החקלאות. עובדים אלו מרוויחים שכר השווה לכפול ואף יותר מהשכר הממוצע ברשות הפלסטינית, כך שהעבודה המשותפת מעניקה להם יכולות כלכליות גבוהות. מהלך זה משפר את רמת החיים ואיכות החיים של עשרות אלפי משפחות ומאות אלפי תושבי הרשות הפלסטינית, ומביא יציבות ושקט לאזור. פעילות זו עודדה עסקים וחברות להגיע לכאן ולהגדיל את מספר המפעלים והעסקים.

 

הזדמנויות כלכליות חדשות: 

נתונים אלו מראים את ההתפתחות הכלכלית החשובה באזור יהודה, שומרון ובקעת הירדן. אזור זה נמצא בתהליכי צמיחה מואצים גם בהגירה חיובית פנימה של תושבים בעיקר זוגות צעירים, וגם בביקוש ההולך וגדל לשטחי מסחר, עסקים ותעשייה.

משקיעים ויזמים שזיהו את הפוטנציאל נכנסו להשקעות באזור, ועדין הצמיחה המואצת יכולה להוות גורם משיכה להשקעות נוספות והזדמנויות עסקיות מוצלחות.

 

 

יצירת קשר
עבור לתוכן העמוד