תוכן מרכזי בעמודדלג על תוכן מרכזי בעמוד

דורשים תשובות ברורות

17/06/2020
הגדל

אנו בימים היסטוריים!

לאחר שנים של בנייה והתבססות בחבלי התנ"ך, אין ספק כי הצעת הריבונות היא הזדמנות היסטורית, החלת החוק על יהודה ושומרון היא חלום דורות שמתגשם, וצריך לברך עליו בשם ומלכות. לכולנו ברור כי מהלך החלת הריבונות משמעותו: שחבלי הארץ ביהודה ושומרון יהיו חלק בלתי נפרד ממדינת ישראל בכל המשמעות המשפטית, ערכית, בינלאומית.

יחד עם זאת, כראש מועצה אזורית שהמועצה שלו פרוסה על כמיליון דונם (פי 20 משטח העיר תל אביב) וביחד עם שאר ראשי המועצות האזוריות שהשטח שלנו יחדיו מגיע ל-95% משטח יהודה, שומרון ובקעת הירדן, מטבע הדברים הראיה והדאגה שלנו הוא ממה שיקרה בלב ההר ובלב הארץ, שזהו רוב השטח שלא תחול עליו הריבונות. כאן אנו רואים מספר בעיות שחייבים לטפל בהן, אלה נושאים שעמדנו עליהם בעבר ולצערי אנו מבינים שמדובר בנסיגה מהבטחות חד משמעיות שקיבלנו מראש הממשלה ומהאמריקאים בינואר האחרון, בעיות העלולות לסכן באופן מידי את ההתיישבות והתושבים.

הבעיות העיקריות בעסקת המאה, כפי שאנו מבינים, קשורים להכרה במדינה הפלסטינית, בהקפאה, וביישובים המבודדים.

לשם כך ביקשנו להבין ולראות את מפת הריבונות כדי לוודא שהאינטרסים השונים של החיים ופיתוח ההתיישבות נשמרים ובוודאי חיי התושבים שהם החשובים לנו מכל. האם יישארו בידינו הכבישים המחברים את היישובים למרכזי החיים שלהם ובינם לבין עצמם? מהם שטחי הפיתוח ועתודות הבנייה בכל יישוב? אין לנו ויכוח על אחוזים אלא על מהות, מה יכנס לריבונות ומה לא, ואיך נוכל להבטיח את חיי התושבים שלנו.

איננו מוכנים לקבל את עניין המובלעות, והקפאת הבנייה והתכנון במשך לפחות ארבע שנים. אם ההבטחה היא שלא מזיזים שום יישוב אין שום סיבה להגדיר יישוב כמובלעת עם הקפאה, ובכך לא לאפשר לו להתפתח, לא לאפשר לו לקדם בנייה או תכנון זו מכת ניוון ושיתוק ליישוב שהמשמעות המעשית היא התנתקות שקטה, כשהחשש הנוסף הוא מהפניית מאמץ הפח"ע לאזורים אלו חס וחלילה.

יש לנתק לחלוטין את הקשר בין הריבונות בה אנו תומכים, לבין המדינה הפלסטינית שאליה רוב הציבור בארץ מתנגד. הרי הוכח מעל לכל ספק, שבכל פעם שמסרנו שטח קיבלנו טרור - כך היה בתוכנית החלוקה, בהסכמי אוסלו ובהתנתקות. גם אם ברור לנו שכדי שהתוכנית תיושם, הפלסטינים יצטרכו לעמוד בתנאים בלתי אפשריים, עלינו עתה להכניס את השינויים החיוניים, שכן במסמך זה הושקעו שלוש שנים, מעמדם של נשיא ארה"ב וראש ממשלת ישראל ועשרות מיליוני דולרים. הם לא הושקעו רק בכאילו, אלא מתכוונים לכך באמת. ומכיוון שכך, יש לפעול כבר עתה לניתוק הזיקה והקשר בניהם, למשל: לקצוב בזמן את מועד ההקפאה בשטח הפתוח שאומר עד מתי מחכים לבואם של הפלסטינים למשא ומתן, ולהבהיר באופן ברור כי לאחר הזמן המיועד חוזר השטח לריבונות ישראלית או להיות שטחי בעל אותו מעמד כפי שהוא היום.

טענה רווחת היא כי עלינו לסמוך על הערבים - סרבנים סדרתיים - שלא יעמדו בתנאים הקשוחים שניתנו להם להקמת מדינה, ובינתיים אנו נזכה בריבונות. כמו כן, אומרים לנו כי כל עוד לא נכנסו למשא ומתן המצב בשטח לא ישתנה ואת העיקר הרווחנו. יש לזכור כי בשנה הקרובה עלול להתחלף נשיא בארה"ב, נשיא חדש יכול על פי ההסכם בין ישראל לארה"ב לקבל החלטה על השטח שבו אין ריבונות ושמוחזק לצרכי משא ומתן ולהפחית בתנאים או להקל בתנאים שהוצבו בתוכנית לערבים ולאפשר בכך הקמת מדינה. אבו מאזן נמצא בסוף דרכו ואחריו עלול לקום מנהיג לחיץ על ידי ארה"ב שיכריז כלפי חוץ על קבלת התנאים כמו ערפת בשעתו בהסכם אוסלו ובפועל להתקדם למדינת טרור בלב השטח. בנוסף, הצבת סימן שאלה לגבי עתיד השטח תשלח מסר כי הוא נשמט מידנו וההשתלטות החמורה שכבר מתבצעת כיום תכפיל את עצמה ודה פקטו השטח יישמט מידינו ללא 'קרב'. אגב, סעיף הקפאת הבנייה, נכנס לתוקף ב-19 יישובים מהדקה הראשונה של החלת הריבונות.

 האם מסיבות אלו יש לדחות את התוכנית בשלמותה? אני סובר שלא. יש לדחוף את התוכנית כדי שנוכל לברך שהחיינו על חבלי הארץ הזו שחוזרים אלינו, אך יחד עם זאת אנו חייבים לפעול להסרת הנזקים. אנו מאמינים, שכל עוד הנר דולק אפשר עוד לתקן, ולכן בעת הזו הנר דולק ואנו משתדלים לעשות הכל כדי לשנות, לשפר לתקן, ולהביא לריבונות נכונה ללא סיכונים.

לשאלת רבים מהי השונות בין קבוצת ראשי המועצות, הרי שני הצדדים תומכים בהחלת הריבונות. השונות נובעת מכמה פרמטרים:

ראשית מהבנת הפרטים. ניסוח החזון, שנכתב באופן מאוד מעורפל, משאיר מקום רחב לפרשנויות, וכשנוצר פער בין הכתוב בתוכנית לבין הפרשנויות השונות, נוצר פער גם בתשובות השונות שאנו מקבלים, מה שמייצר דאגה כנה. בנוסף, כראש מועצה אזורית הראייה שלי היא גם למרחב, לאזור ולשטח שמאפשר את מרקם החיים, והחיים עצמם באזור כולו ולא רק לתא שטח קטן הנמצא בשולי הקו הירוק ששם החיבור הוא מובהק וחד משמעי. אני מניח כי גם תפיסות אידיאולוגיות, וכן הערכת סיכון מול סיכוי יוצרים את הפערים.

ככלל, לדעתי, כל ראשי המועצות ביהודה, שומרון ובקעת הירדן יברכו וישמחו אם התוכנית תתוקן ונחזור ונקבל את מימוש הבטחות ראש הממשלה והאמריקאים שקיבלנו בבית הלבן בינואר האחרון. לאחר ההצהרה של טראמפ, ישבנו כולנו במאהל התמיכה להחלת הריבונות לאלתר, ואת זה אנו מבקשים עתה: לקבל הבהרות חד משמעיות לגבי המפה, ההקפאה, המובלעות ואי הזיקה למדינה פלסטינית.

יצירת קשר
עבור לתוכן העמוד