תוכנית המאה - הסיכוי והסיכון
בשנה האחרונה חל מפנה בגישת ארה"ב כלפי מדינת ישראל וההתיישבות. לאחר ההכרה האמריקאית ברמת הגולן והעברת השגרירות לירושלים, באה הצהרת מזכיר המדינה פומפאו על כך שההתיישבות הישראלית ביהודה שומרון ובקעת הירדן אינה נוגדת את החוק הבינלאומי. בד בבד הציג נשיא ארה"ב את 'עסקת המאה' ובה לראשונה מכירה ארה"ב בסמכותה וביכולתה של ישראל להחיל ריבונות באזור יהודה שומרון ובקעת הירדן.
'תוכנית המאה' המוכרת גם כמתווה הנשיא טראמפ, הוצגה לפני כמה חודשים באירוע גדול בבית הלבן בהשתתפות ראש הממשלה נתניהו, והיא כוללת מסמך ארוך ומפה רעיונית (קונספטואלית). המתווה כולל בתוכו החלת ריבונות ישראלית באזור על כ 30-33 אחוז מהשטח כאשר יתרת שטח
C (כ 30% ) יהיו בהקפאה לארבע שנים לפחות. מופיעות בו גם תנאים ודרישות מחמירות מהרשות הפלסטינית, שבמידה ויעמדו בהם יוסכם על הקמת מדינה פלסטינית על כ 70% מהשטח.המפה הקונספטואלית כוללת את המרחבים עליהם תחיל ישראל את ריבונותה באזור (כ 32%), את השטח הרציף של המדינה הפלסטינית העתידית (כ 68% + פיצוי בתחומי ישראל הריבונית), ועוד כ 16 ישובים ישראלים שיישארו כמובלעות בשטח מחוץ לריבונות ועליהם תחול הקפאת בניה ואיסור התרחבות מהשטח הבנוי.
בשבועות אלו מתנהל דיון בין ישראל לארה"ב בנוגע למפת השטח לריבונות ולפרטים המופיעים בה, ועל פי ההסכם הקואליציוני ניתן להתחיל את החלת הריבונות החל מתחילת חודש יולי 2020. כל הנושא יובא להחלטת ממשלה ו/או להצבעה בכנסת.
יש בתוכנית זו סיכוי גדול להביא לראשונה להחלת החוק הישראלי על שטחים ביהודה שומרון ובקעת הירדן. אולם יש גם סיכונים גדולים לעתיד מדינת ישראל.
במידה והתוכנית תבוא במלואה לאישור זו יכולה להיות הפעם הראשונה שתהייה הסכמה והכרה ישראלית רשמית למדינה פלסטינית, עם בניית בסיס אפשרי למדינה כזו על ידי שרטוט מפה של החלת החוק ויצירת קו גבול רציף (כ 850 קמ') בין 30% מהשטח בריבונות – לשאר 70% . גם אם הפלסטינים לא יעמדו בתנאים – תישאר לעד הסכמה או הכרה ישראלית ואמריקאית. סכנה נוספת היא הפיכת כ 19 (ולא 15 או 16) ישובים למבודדים - מובלעות בתוך בשטח פלסטיני, בהם תחול הקפאת בניה עם אישור רק "לבניה לגובה". (כפי שגם אמר השגריר פרידמן בראיון בעיתון ישראל היום). במפה מופיע גם חסימת כבישים מרכזיים כולל נתק של כביש 60 בכמה נקודות מרכזיות – בין אלון מורה לצומת תפוח בין שילה לעפרה, בין עפרה לירושלים, בין גוש עציון לחברון, ובין חברון לעתניאל, ועוד.
להערכתנו דבר זה יביא גם להמשך ההשתלטות הפלסטינית והבניה המסיבית הלא חוקית בשטח סי.
בתוכנית מופיע סיכונים נוספים. יש בתוכנית גם הצעה למסירת חלקי ארץ ישראל נוספים לטובת הרש"פ באזור ערד, אום אל-פאחם, חלוצה, וכד', ואפשרות לשיבת פליטים. על פי המתווה תוקם רשות מעברים משותפת עם הרש"פ שתכלול פתיחת מעברים יבשתיים מירדן שיכולים לאפשר כניסת טרור וכסף, והצפת פליטים.
ציטוטים שאנו מביאים כאן מתוך התוכנית מטרידים מאוד: "חזון זה יוצר פתרון מציאותי של שתי מדינות שבו מדינה פלסטינית בטוחה ומשגשגת תתקיים בשלום לצד מדינת ישראל בטוחה ומשגשגת, באזור בטוח ומשגשג" , "כל הסכם שלום חייב להביא בחשבון את השאיפה הלגיטימית של הפלסטינים להגדרה עצמית על מנת שיהיה לו סיכוי להתממש. החזון הנוכחי מבקש לתת מענה לאינטרס לגיטימי זה, בין השאר, באמצעות קביעת השטח למדינה פלסטינית עתידית, חיזוק מוסדות הממשל העצמי של הפלסטינים, מתן מעמד חוקי ובינלאומי (legal status and international standing) של מדינה, הבטחת הסדרי ביטחון איתנים ובניית רשת חדשה של דרכים, גשרים ומנהרות שיאפשרו חופש תנועה לפלסטינים".
כאמור תוכנית זו מביאה סיכוי וסיכון. על ממשלת ישראל לפעול להורדת הסיכונים על ידי שינוי המפה, לשמירה על רצף ריבונות ישראלית בין הישובים, לבטל כל הקפאה עתידית ולאפשר המשך בניה בכל הישובים ולהצהיר שתוכנית זו אינה כוללת בתוכה וויתורים או הסכמה חס וחלילה למדינה פלסטינית.
כל אפשרות אחרת מסכנת את עתיד מדינת ישראל.
.