תוכן מרכזי בעמודדלג על תוכן מרכזי בעמוד

האם תערובות צמחים יכולים לסייע במאבק בקורונה?

18/03/2020
הגדל

כל עוד אין חיסון לנגיף החדש, שתוקף את דרכי הנשימה, כדאי לשקול לשלב ביום-יום שימוש באמצעים שאינם מסוכנים במגע עם הגוף, בחדירה לנשימה או לעיניים (להבדיל מאקונומיקה, למשל). צמחים מתמודדים עם וירוסים צמחיים באופן טבעי, ולכן לעתים יש בהם חומרים שיכולים להיות מועילים נגד וירוסים אחרים, ואנו בעשבי קדם מנסים להשתמש בהם לטובת בני האדם.

על מאפייני הנגיף שיכולים לאפשר לפעול נגדו

בקצרה, נאמר כי הנגיפים ממשפחת הקורונה הינם נגיפים בעלי מעטפת חיצונית (בתמונה באדום) העשויה חלבונים, שיש להם חלקים אוהבי-מים (הידרופיליים) כלפי חוץ וכלפי פנים, ובמרכז המעטפת חלק אוהב שומנים. כך, בדומה לבועת סבון שמפרידה אוויר מחוץ לבועה מאוויר שבתוך הבועה, יש מעטפת דקה שמפרידה אזור מימי שנמצא מסביב לנגיף ואזור מימי בתוכו.

 

חומרים צמחיים שפוגעים בנגיפים עם מעטפת

וירוסים אחרים בעלי מעטפת, כגון וירוסים מסוג הרפס, נמצאו רגישים לתימול, קרבקרול, פארא-קימן, שכולם חומרים שמצויים בשמנים מזוקקים מזני אזוב, כמו קורנית וצטרה. כך גם מנתול, שמצוי במנטה. החומרים הפעילים הנ"ל מכילים חלק שומני מחד, וחלק מאד אוהב-מים מאידך, וכך הם פועלים גם נגד חיידקים ופטריות, כשהם גורמים למעטפת שלהם להפוך לחדירה, לאבד את הקוטביות שלה (הפרדה בין אזורים אוהבי מים לאזורים דוחי מים) ולבסוף לפקוע כפי שפוקעת בועת סבון.

בשנה האחרונה פורסם מחקר שהצביע על פעילות של שמני קורנית, צטרה וגם מנטה כנגד וירוס שפוגע בדרכי הנשימה של העופות, השייך למשפחת הקורונה.

לפני כעשר שנים, ביצענו ב"עשבי קדם" ניסוי עם אחד המושבים בארץ, של הוספת מי זיקוק של אזוב (אף הוא מכיל תימול וקרבקרול), למזון שניתן לעופות במהלך החורף. חלה ירידה של למעלה מ- 10% בתמותת עופות.

מעניין לציין, שנגע הצרעת המוזכר בתורה, טוהר בין היתר על אזוב וארז, וכן נאמר בתהלים נ"א: "תחטאני באזוב ואטהר".

 

חומרים צמחיים שמשבשים שיכפול נגיפים

חומרים שונים ממשפחת הפלבונואידים יכולים לשבש תהליכי שכפול כמו פלבונואידים בצמח החי-עד, ואף חומרים כמו קוורציטין שבצל יבש עשיר בו. בעלי תה ישנם פלבונואידים רבים, ומכאן מגיע השימוש בחליטות שלהם כאשר מצוננים (צינון רגיל נגרם גם הוא מסוג אחר, פחות אלים, של נגיף ממשפחת הקורונה). גם פרחי יערה יפנית מכילים חומרים בעלי פעילות כזו.

חומרים אחרים מועילים, הם בעלי ריר צמחי, מוצילגים בלעז, כמו הצמח לחך למשל. נמצא שהם יכולים לשבש פעילות של נגיפים שונים.

 

כיצד ניתן ליישם את התכונות הללו של צמחי האזוב, וצמחים נוספים, בהקשר של נגיף הקורונה?

מזה עשרים שנה, אנו חוקרים ומגדלים צמחים שונים של הרי יהודה, במפעל "עשבי קדם" שבדרום הר חברון. בקרית ארבע אף הוקם מרכז מחקר שעוסק בתחום זה. להלן שימושים שחקרנו:

הרחה: תערובת שמנים שמופקים מזיקוק באדים של צמחים ממשפחת האזוב והארז, מגידול בהרי חברון, לטפטף בכוס מים רותחים, ולשאוף את האדים לתוך דרכי הנשימה ועד לריאות.

היגיינת האוויר שסביבנו: טיפות רוק וחלקיקים סביבנו, עלולים להוביל וירוסים. תערובת שמנים שמזוקקים מהדס, אזוביון, וצמחים נוספים, בתוך מים ואלכוהול טבעי, יכולה לשמש לריסוס באוויר כדי לחסל וירוסים.

חיטוי ידיים, משטחים, פירות: אלכוג'ל מחטא באופן חלקי, גם סבון אינו מושלם עבור פירות וירקות שנגעו בהם בידיים שאינן נקיות בחנות. אנו מכינים משמני אזוב וסבונים טבעיים, הרכב מרוכז, שאותו מדללים בגיגית של מים, ומשרים בו פירות וירקות למשך עשר דקות, ואחר כך שוטפים היטב במים. את התמיסה המדוללת מנצלים גם לחיטוי ידיים ומשטחים מפני וירוסים שונים.

תרסיס לגרון: מתמציות אזוב, ציפורן, ג'ינג'ר, הדס, לימון, צטרה ודבש, פיתחנו תרסיס לגרון.

חליטה: מצמחי חי-עד, צטרה, קורנית, סירפד ועוד, פותחה חליטה שנועדה לשתייה בעונות מעבר ובעתות צינון.

 

חשוב לומר, כי המידע המופיע כאן אינו גורע מן החובה להישמע בקפדנות אחר כל הוראות משרד הבריאות, ואינו מתיימר להציג תרופות או אמצעים למניעת מחלת הקורונה. מומלץ גם לשלב חשיפה לשמש, כדי להגביר יצור של ויטמין D בגוף.

 

---

חברת "עשבי קדם", הממוקמת בהר חברון מפתחת מוצרי בריאות טיפוח ויופי, המבוססים על צמחי מדבר יהודה. במדבר יהודה מתרחש מעבר אקלימי חד בין הרי חברון הגבוהים, לבין אזור עין גדי שהינו חם וערבתי. כתוצאה מהשינוי החד באקלים, צמחי המרפא המקומיים עשירים במיוחד בחומרים פעילים אותם מפיקים בשיטות מסורתיות ומתקדמות. מחומרים אלו מייצרים מוצרים באיכות גבוהה תוך שימוש בחומרי גלם צמחיים וטבעיים בלבד.

 

יצירת קשר
עבור לתוכן העמוד