תוכן מרכזי בעמודדלג על תוכן מרכזי בעמוד

חזרנו לשוק ולכיכר

4/12/2019
הגדל

השבוע הורה שר הביטחון נפתלי בנט למתאם פעולות הממשלה בשטחים והמינהל האזרחי ביהודה ושומרון להודיע לעיריית חברון על התחלת תכנון שכונה יהודית חדשה במתחם השוק הסיטונאי. משמעות ההחלטה היא שלאחר שנים ארוכות בהן הנושא היה תקוע בשל בעיות משפטיות ומדיניות שונות, יחל הליך תכנון שכונה יהודית נוספת שתייצר רצף טריטוריאלי ממערת המכפלה לשכונת אברהם אבינו ותכפיל את מספר התושבים היהודים בעיר.

את השוק בנו הירדנים על אדמה בבעלות יהודית שנרכשה לפני 200 שנה על ידי "כוללות ספרדים מגן אבות" ועליה נבנה בית מגורים. הכוללות, החזיקה בקרקע גם בתנאים של רעב ומחסור, מתוך הערך של גאולת קרקעות בעיר האבות. שניים מראשי הכוללות - הרב חנוך חסון והרב יוסף קסטל - נרצחו בעינויים בפרעות תרפ"ט, והשלישי ששרד - הרב פרנקו, פעל לוודא שהקרקע נשארת רשומה על שם הכוללות למרות נטישת היהודים את העיר.

כאמור, בשנת 1948 עברה חברון לידיים ירדניות שהשתלטו על המבנה והפכו אותו לשוק. לאחר שחזרנו לנחלת אבותינו במלחמת ששת הימים, חזרה גם ההתיישבות היהודית לעיר האבות חברון והשוק, שנמצא בצמוד לשכונת אברהם אבינו, נסגר לפני 25 שנה על ידי צה"ל משיקולי בטחון וכיום הוא לא פעיל. מכיוון שכך, פתחה עיריית חברון שוק חלופי בצד המערבי של העיר לרווחת תושבי חברון הערבית.

אולם בשונה מאדמות יהודים אחרות, שמועברות ליישוב כשהן מתפנות משוכרים, בהתאם להחלטות ממשלה משנות ה-80, הקרקע לא הועברה ליישוב היהודי בחברון. הסיבה, כך טענו הגורמים המשפטיים, היא "חסם משפטי" בעייתי - דיירות מוגנת של עיריית חברון. בנובמבר אשתקד הושגה פריצת דרך משפטית: היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט אישר באופן תקדימי את העברת השוק לבנייה יהודית. לפי סיכום היועץ, כצעד ראשון, יש לשלוח מכתב לראש עיריית חברון ולהודיע לו שהדיירות המוגנת פגה. בנוסף, יש להציע לו - לפנים משורת הדין - לשמור את הזכויות של הדיירות המוגנת בקומת הקרקע ומעליה לבנות עבור היהודים.

ביום ראשון השבוע נשלח המכתב, לפי אישורו של שר הביטחון. ככל הנראה כרגע, מבני השוק הישנים ייהרסו במסגרת פינוי בינוי ובמקומם ייבנו חנויות חדשות. זכויות הפלסטינים בקומת הקרקע, שם הם מנהלים את חנויותיהם, יישמרו כפי שהן היום.

הנמען של המכתב, ראש עיריית חברון מזה שנתיים וחצי, תייסיר אבו סנינה, הוא רוצח מורשע. בשנת 1980 הוא רצח יחד עם חוליית פת"ח שישה בחורי ישיבה בפתח בית הדסה שבלב היישוב היהודי בחברון. ארבעת חברי חוליית המחבלים נתפסו על ידי צה"ל בתום מצוד ונדונו לעונשי מאסר ארוכים, אולם הם, ואבו סנינה בתוכם, ישבו בכלא כשנתיים בלבד לפני שוחררו במסגרת עסקת חילופי שבויים. "בנט ישא בהשלכות", מסר ראש העיר בעקבות פרסום ההחלטה והוסיף, "ההחלטה מסוכנת ומגבירה את החיכוך בין התושבים". אדמות הנרצחים מתרפ"ט הוחזקו עד אתמול בידיו של הרוצח הזה.

החלטת שר הביטחון מתחייבת בין היתר מהחלטת הממשלה מינואר 1997 (עם אישור הסכם חברון על ידי הממשלה) ולפיה על הממשלה להבטיח את כל התנאים הנדרשים לביסוסו של היישוב היהודי בחברון. ומהחלטות ממשלה משנות ה-80 לפיהן היישוב היהודי בחברון יתרחב על בסיס אדמות היהודים מלפני תרפ"ט.

ביישוב היהודי בחברון בירכו על ההחלטה ואמרו כי "הוצאת אדמות הנרצחים מידיו של ראש עיריית חברון הרוצח היא מעשה של צדק היסטורי שעם ישראל מצפה לו מזה 90 שנה. אנו מודים גם לראש הממשלה בנימין נתניהו, וכן לשרת המשפטים לשעבר איילת שקד, ולשר הביטחון לשעבר אביגדור ליברמן, ולשורה ארוכה של שרים, חברי כנסת ופעילים, ידידי ואוהבי חברון שפעלו ללא ליאות להשבת הצדק על כנו. עיר האבות תמשיך להיבנות ולהתפתח כעיר הבנים".

במתחם השוק ייבנו בעזרת ה' בקרוב 70 יחידות דיור ומוסדות ציבור חיוניים, אשר ירחיבו ויפתחו את היישוב היהודי בעיר האבות.

יצירת קשר
עבור לתוכן העמוד