מים גנובים ימתקו?
בקעת הירדן התברכה בשטחי חקלאות נרחבים. על אף החום הכבד ששורר באזור ושהגיע השבוע לטמפרטורות גבוהות במיוחד, המון סוגים של גידולים מצליחים ללבלב דווקא שם והופכים לשם דבר בחקלאות הבין לאומית. הדוגמה הבולטת ביותר היא כמובן התמרים של בקעת הירדן אשר ידועים בטעמם המתוק בכל העולם, אולם גם התבלינים המיוחדים, המלפפונים, הפרחים ועוד גידולי שדה משווקים לכל העולם ומוכרים באיכותם וברמתם הגבוהה.
מקורות המים בצפון בקעת הירדן הם מספר בריכות מים וקידוחים של חברת 'מקורות'. ייעודם של מקורות מים אלו הוא לשטחי החקלאות של צפון הבקעה ולמי השתייה של התושבים הישראלים והערבים באזור. בצפון הבקעה ישנן בעיות באספקת המים אשר נובעות מתופעה בזויה שעיקרה ניסיונות של תושבי האזור הערבים להשתלט על מקורות מים בשטחי C. היישובים הישראלים שנפגעים מגניבות המים האלה הם שדמות מחולה, מחולה, גבעת סלעית, משכיות ורותם שסובלים ממחסור במים בעיקר בשטחים החקלאיים שפוגעים באיכות הגידולים במיוחד בעונה הזאת.
לאחרונה התגלה כי אותם ערבים שעוברים על החוק הקימו מערך שלם של גניבת מים מחברת 'מקורות' ומחקלאי הבקעה הישראלים לצורך השקייתם של אלפי דונם של שטחים חקלאיים שבחזקת הרשות הפלסטינית. הקידוח המרכזי של חברת 'מקורות' שנמצא ליד הכפר ברדלה מפיק בשנה מעל ל-9 מיליון קוב שמחולקים בין התושבים היהודים לערבים. מתוך אותו קידוח נגנבים על ידי ערבים 1.8 מיליון קוב בשנה – 20% (!!!) מהספק המים השנתי.
אותם 20% שנגנבים מדי שנה החלו לתת את אותותיהם מוקדם מהרגיל. הצריכה הגבוהה בתקופה זו של השנה גרמה לכך שכבר בשבועות האחרונים הורגש מחסור במים ולא נותרו מים לחקלאות ולמי השתייה של התושבים הישראלים והערבים. רק לפני כשבועיים הגיע המנהל האזרחי והחל, יחד עם חברת 'מקורות', במיפוי של קווי המים, על מנת לאתר את מיקומי הגניבות שמובילות את המים מהקידוח לשטחים החקלאיים של הערבים. בשלב זה אותרו רק רבע מהגניבות, החיבורים הפיראטים נותקו והקו תוקן.
בשבוע שעבר נתפסו שני גנבי מים, אחד חקלאי והשני מנהל מוסך מהכפר, שנעצרו ונלקחו לתחנת משטרה להארכת מעצר. בעקבות כך החלו ערביי הכפר ברדלה בהפרות סדר שכללו זריקות אבנים והתפרעויות. במהלך ההתפרעויות הם זרקו סלע גדול לתוך אתר הקידוח שבתוך הכפר, הרסו את המערכת וגרמו נזק של עשרות אלפי שקלים. הדבר גרם לכך שמשעות הצהריים ועד הלילה לא היו מים לכלל תושבי האיזור - ערבים ויהודים כאחד.
העבריינים פועלים בשתי שיטות עיקריות: השיטה הראשונה בה הם פועלים היא גניבה על ידי שאיבה פיראטית מתוך בריכות המים של הבקעה. כך הם גנבו את המים מאתר הקידוח שבסמוך לכפר ברדלה.
השיטה השנייה היא מעט יותר מתוחכמת והיא נעשית בתמיכת הרשות הפלסטינית: אקוויפר המים של בקעת הירדן הוא נורא נמוך ולא צריך להשקיע הרבה בשביל להגיע למי התהום, לכן הגנבים חופרים עם באגרים תעלות קטנות בעומק של 4-5 מטר והמים מתחילים מיד לעלות לתוך הבור. כשהמים עולים, הם זורקים פנימה צינורות ובאמצעות משאבה הם שואבים את המים לשדות החקלאיים שלהם. הרשות הפלסטינית מממנת להם בריכות פח שמתוכן הם שואבים את המים לקווי המים.
החפירות האלו משפיעות גם על האקוויפר של בקעת הירדן, מכיוון שהוא מרוקן את מי התהום שלו, וגם על האקוויפר של כל עמק המעיינות.
הפתרון באופן כללי יהיה קו עוקף שיקום עד 2018. הקו יעקוף את הכפר ברדלה ויגיע ישר לבריכות של צפון הבקעה יחד עם המשך הפעילות למען מציאת כל גניבות המים. כמובן, ישנו צורך בבקרה קבועה של 'מקורות' על קווי המים באזור.
בשבועות האחרונים נתמכים גנבי מים אלו בהפגנות תמיכה של חברי כנסת ופרלמנט ממדינות שונות בעולם, שבאים לבקעת הירדן ומתעמתים עם חיילי צה"ל והמנהל האזרחי.
פגיעה במקורות המים של מדינת ישראל היא פגיעה בריבונותה. על מדינת ישראל לעמוד על המשמר כדי שגניבות שכאלו לא יקרו שנית. דווקא בימים שבין יום העצמאות ויום ירושלים חשוב לזכור כי ריבונותה של מדינת ישראל על כל חלקיה נמדדת בחסינותם של תושביה בפני מפגעים. פגיעה בתשתיות המים והחקלאות הם פיגועים לכל דבר ועלינו לוודא כי דבר זה לא קורה. על מדינת ישראל להשתמש בסמכותה ולנקוט באופן מידי בהליכי פיקוח ואכיפה כנגד העבודות הבלתי חוקיות, תוך השבת המצב לקדמותו.
החקלאות בבקעת הירדן היא נכס אסטרטגי, ועל נכס כזה חובה עלינו לשמור.