תוכן מרכזי בעמודדלג על תוכן מרכזי בעמוד

עושים סדר בהתיישבות

7/12/2016
הגדל

כבר מעל לחצי שנה שחוק ההסדרה תופס כותרות בסדר היום של הציבור הישראלי. השאלה הגדולה בנוגע לעתיד ההתיישבות היא דבר שמעסיק אותנו לא פעם בשיח שלנו כאזרחים במדינת ישראל. השבוע התבשרנו על התקדמות משמעותית בנושא זה.

מטרתו העיקרית של החוק היא הסדרת מעמדם המשפטי של אלפי בתים ביהודה, שומרון ובקעת הירדן, אשר נבנו בהחלטת ממשלה ובאישורה על אדמות שלימים התגלו בהם קשיים משפטיים. יחד עם זאת, לדאבוננו, החוק יעבור ללא הסעיף שמכשיר את המבנים שמולם תלויים ועומדים כעת צווי הריסה של בג"ץ והוא לא יפקיע אותם. עמונה, תשעת הבתים בעפרה ובתים בשכונת נתיב האבות בגוש עציון, עליהם כתבנו מעל דפים אלו בחודשים האחרונים, לא נכללו בהצעת החוק מכיוון שמולם עומד פסק דין חלוט של בג"ץ הקובע שיש להרוס את הבתים. למרות מורכבות המצב חשוב להבהיר את עמדתנו העקרונית - על היישוב עמונה להישאר במקומו ולא לזוז בשום מחיר.

יחד עם זאת, ללא ספק, מדובר במהלך חשוב ואסטרטגי בהתיישבות. ניתן לומר, כי החוק משדרג את מעמדם החוקי של הישובים ביהודה ושומרון, וגם מתמודד עם הטרור המשפטי של ארגוני השמאל נגד מפעל ההתיישבות, והמשחק הבג"צי המכוער במסגרתו מתעללים עותרים, פרקליטים ושופטים בחיי המתיישבים ביהודה ושומרון.

ישנם מספר בשורות חשובות נוספות שמתווה ההסדרה מביא עמו:

א.      בניגוד למצב הקיים כיום, בו ההחלטה הסופית בכל הנוגע לקרקעות ביהודה ושומרון נופלת בידי בית המשפט, חוק ההסדרה נותן את ההחלטה לידי הרשות המחוקקת – כנסת ישראל. הדמוקרטיה נכנסת לתמונה והיא המחליטה על עתיד ההתיישבות ביהודה ושומרון.

ב.       תושבי יהודה, שומרון ובקעת הירדן יוכרו על ידי המדינה כתושבי האזור. מדובר במהלך חשוב מכיוון שעמדת המדינה לגבי תושבי האזור קובעת את היחס שלה כלפיהם ואת התנהגות הממסד כלפיה.

ג.       המהלך מכיר בהתיישבות ביהודה ושומרון כצורך ציבורי שראוי להפקיע עבורו אדמות ושהצרכים שלו הם ראשונים במעלה.

ד.      כפועל יוצא מהמהלך כנסת ישראל מכירה באחריותה של המדינה למצב בו יישובים שונים ביהודה ושומרון עדיין לא הוסדרו. נטילת האחריות הזו היא דבר שטרם התרחש מאז חזרנו אל נחלת אבותינו והחוק הזה יביא קץ לעניין זה.

במבט רחב, מתווה ההסדרה טוב למעמדה של ההתיישבות וגורם לשינוי דרמטי בתפיסה המשפטית והמדינית של אזור יהודה ושומרון. כמה חבל שתחילת הפעולה על החלת חוק ההסדרה נעשתה תחת לחץ פסיקת בג"ץ שהורה בניגוד לכל מוסר וצדק לפנות ישוב בארץ ישראל עד לסוף החודש הזה. למעשה, כל ההתקדמות של מתווה ההסדרה לא הייתה מושגת ללא תושבי עמונה, ואין ספק שהחוק והישגיו ההיסטוריים רשומים על שמם, כמו גם על שרי הממשלה וחברי הכנסת שפעלו ללא לאות למענו. כמה כואבת הידיעה כי חרב הפינוי עדין מונפת מעל הישוב עמונה, וכולנו תקווה כי למרות פסיקת בג"ץ בסופו של דבר תישאר נוכחות יהודית על ההר בכל מצב.

 

יצירת קשר
עבור לתוכן העמוד