תוכן מרכזי בעמודדלג על תוכן מרכזי בעמוד

עפרה מתגייסת

9/11/2016
הגדל

עפרה הוקמה לפני 41 שנים על פי החלטת ממשלת העבודה באישור שר הביטחון דאז שמעון פרס ז"ל, והייתה ליישוב הראשון בגב ההר מצפון לירושלים לאחר מלחמת ששת הימים. כל ממשלות ישראל עזרו לפתח ולבנות את עפרה במשך השנים, אולם בשל התנהלות שגויה של המדינה, נמצא הישוב בימים אלה במצב לא פשוט. מסתבר כי למרות שהמדינה היא זו שהחליטה על הקמת היישוב, היא לא טרחה להסדיר את הקרקע עליה הוא יושב.

עפרה בנויה בחלקה על אדמות מדינה שהיו בעבר שייכות למחנה צבאי ירדני, ובחלקה על אדמות מוסדרות שאינן אדמות מדינה. בשל מצב זה התב"ע של הישוב אינה מוסדרת והיעדר תב"ע מקשה על ההתנהלות היומיומית של היישוב. כל הבתים בעפרה נבנו במהלך השנים בהסכמת המדינה ובאישורים מתאימים, גם במקומות שלא הוסדרו עד הסוף, אולם כל רצון להתפתח, כגון תשתיות כבישים, חשמל, מים, ביוב, תמרורים. בניית בתי כנסת, הרחבת גנים ומעונות, קבלת תקציבים ועוד, נתקל בבירוקרטיה משפטית וקשיים.

החוק הישראלי עדין לא חל במלואו על יהודה ושומרון ובשל כך נוצרים הרבה עיוותי דין ובעיות משפטיות. החקיקה באזור מפותלת ומסתמכת על חוקים וצווים עוד מהתקופה העותמאנית והירדנית דבר שגורם לאפליה בזכויות בסיסיות של תושבי יהודה ושומרון על פני שאר תושבי ארץ ישראל. מדינת ישראל בנתה בתים, אישרה תכניות ואנשים גרים ביישובים האלה כבר שנים רבות, ופתאום מגלים שהמדינה עשתה טעות ולא הסדירה את המקום כראוי. במצב כזה המדינה צריכה לקחת אחריות ולא להטיל את האשמה על התושבים. נדרש כאן מהלך שבו מדינת ישראל צריכה לפתור את הבעיה בדרך שאינה פוגעת באזרחים. הרי ברור לכל שלא יהרסו עכשיו בתים שנבנו לפני עשרות שנים ומתגוררים בהם מאות משפחות. זו מציאות קיימת ועלינו להתמודד איתה לא על ידי הריסה.

זהו הבסיס שעליו עומד חוק ההסדרה: המדינה אישרה וקידמה בניית יישובים ותב"עות – ואם מסתבר שחלה טעות בתכנון או באישורים שנתנו האחריות היא על הרשויות ועליהם לפתור את הטעות בכמה פתרונות שכבר הוצעו בעבר, כגון: פיצוי בעלי הקרקע, החכרת השטח למספר שנים או נתינת זכויות שימוש עד שהמצב המשפטי של האזור יוסדר. יש פתרונות משפטיים – עלינו לדרוש מהמשפטנים להעמיד את הכלים הנדרשים לביצוע מדיניות הממשלה ולעשיית הצדק. ואין מה לחשוש, כלים משפטים כמו פיצוי בעל הקרקע קיימים בחוק ומופעלים לא אחת בתוך שטח ישראל הקטנה.

מעבר לאי פינויים של תשעת הבתים והסדרה עתידית של היישוב עפרה, יש לכך השלכה רוחבית חשובה הרבה יותר. באותו מצב שבו נמצאת עפרה נמצאים כיום שטחים רבים ביהודה ושומרון, כגון נתיב האבות ועמונה. הסדרת עפרה ועמונה תיצור שינוי גישה כלפי ההתיישבות באזור, ותהיה הישג היסטורי, עקרוני ומעשי להתיישבות כולה. היא תסכל את המשך ההתקפות המשפטיות שצפויות ביישובים אחרים על ידי ארגוני השמאל ותיצור תקדימים משפטיים ומעשיים בכל ההתיישבות ביהודה ושומרון.

תושבי היישוב עפרה ועמונה נאבקים בימים אלה להסדרת היישוב, כדי למנוע את הרס תשעת הבתים ולאפשר את המשך מרקם החיים והשגרה ביישוב ובהתיישבות. השבוע, החל מיום ראשון, ימשיכו תושבי עפרה במאבק ויקימו מאהל מחאה מול משכן הכנסת בדרישה להסדיר את מעמד היישוב ולהציל את ביתן של משפחות 9 הבתים שבג"ץ הורה להרוס עד לפברואר הקרוב.

זהו מבחן גדול עבור ההתיישבות בכלל והיישוב עפרה בפרט. אנו משוכנעים כי תושבי עפרה הם קהילה חזקה ומאוחדת אשר יכולה לעמוד באתגר הניצב בפנינו ולצאת ממנו מחוזקים. יחד, נגיע ביום ראשון למאהל המחאה מול הכנסת ונדרוש חוק וצדק לעפרה.

יצירת קשר
עבור לתוכן העמוד