שומרי מסורת
ישנה הלצה על התנועה הקיבוצית, לפיה בעת הקמת הקיבוצים הראשונים בארץ ישראל, בזמן שחלוץ אחד נטע עץ באדמה - היו שני חברי קיבוץ שכתבו על כך שיר, עוד שני חברים שחיברו עליו סיפור ושניים נוספים נסעו לגייס תרומות תוך שהם מראים תמונה של אותו עץ. העוקץ של ההלצה, טמון כמובן בכך שהמורשת של הקיבוצים מתבססת באופן רב על הסיפורים שסביבה והעברתם לדורות הבאים. בניגוד אליהם, בזמן חידוש ההתיישבות ביהודה, שומרון ובקעת הירדן, על כל עשרה אנשים שבנו בית, נטעו עץ וסללו כביש היה במקרה הטוב בן אדם אחד שצילם. היינו עסוקים ביישוב הארץ, לא היה לנו זמן לספר סיפורים.
לצערנו, לחוסר העברת הסיפור לדורות הבאים יש השלכה על התודעה של הנוער שלנו כיום. בנוסף לכך, ישנה חשיבות יתרה בהעצמת הגאווה והחיוניות הלאומית שמגיעה יחד עם סיפורי ההתיישבות היהודית בכל מקום בארץ ובעיקר ביהודה ושומרון. חשוב שהנוער שלנו ידע מי היו חברי קבוצת כנרת יחד עם היכרות עם הגרעין שחידש את ההתיישבות בחברון או אלו שהקימו את אלון מורה.
חמישים השנים האחרונות הן חלק בלתי נפרד מהנרטיב של העם היהודי, הסיפורים של ראשוני המייסדים אינם נופלים בחשיבותם מסיפוריהם של החלוצים שייבשו את ביצות חדרה. כיום, הסיפור של חידוש ההתיישבות ביהודה ושומרון מופיע לעיתים תחת התייחסות שלילית או שכמעט ואינו מוזכר בתולדות עם ישראל. הדבר בר שינוי. מה שמכתיב בסופו של יום את הנרטיב בסיפורו של עם ישראל זה החיבור של הדורות הבאים לחוויית יישוב אדמת ארץ ישראל, וההתיישבות ביהודה ושומרון היא חלק חשוב בנרטיב זה.
מעבר למפגש עם האנשים והאתרים שמאחורי סיפורי התקופה, ישנה חשיבות גדולה גם בשימור המורשת לשנים הבאות. ותיקי המתיישבים כבר אינם צעירים, ועלינו לעשות כל שביכולתנו כדי לשמר את הסיפורים החשובים על הקמת וביסוס ההתיישבות היהודית ביהודה ושומרון. הדרך לעשות זאת היא על ידי תיעוד האנשים החשובים האלו. תיעוד קשיי תחילת היישוב, לעליות על הגבעות ולהיאחזויות הנח"ל, האיזרוחים ואף לחיי השגרה של שלל הישובים במרחב. זהו מפעל גדול שיש לו חשיבות גבוהה ביותר.
ישנם היום מספר לא קטן של פרויקטים שמנציחים את אותם ימים, ביניהם אתרי המורשת השונים, כמו מרכז התיעוד במוזיאון קדומים, ארכיון עפרה, אתר מורשת גוש עציון ומרכז קטיף, וכן ספרים רבים שנכתבו על אנשי מפתח בהתיישבות ועוד. גם אנחנו בעלון מביאים מדי שבוע ב"מדור המייסדים" ראיונות עם ותיקי ההתיישבות, שמתפרסמים גם באתר האינטרנט של מועצת יש"ע למען הדורות הבאים.
בחופשת הקיץ נצא כולנו לאתרי התיירות ביהודה ושומרון ונתחבר למורשת דרך האתרים הפזורים באזור. מבלי להמעיט בחשיבותם, נראה כי לא מספיק לבוא ולטייל בין האבנים של תל שילה או להתפעל מיופיו המרשים של מבנה מערת המכפלה - עלינו להתחבר גם לסיפורים שהתרחשו במקום ולדמויות שעיצבו את מורשתו האיתנה של העם היהודי בימים אלו. חיבור זה ייתן כוח לאנשים שעומלים עכשיו על ישוב ארץ ישראל, ואף לאלו שעסוקים בלהעביר הלאה את הסיפור של כל יהודי.