תוכן מרכזי בעמודדלג על תוכן מרכזי בעמוד

הגיעו מים עד נפש

29/06/2016
הגדל

קדומים, אריאל, קרני שומרון, עלי, שילה, מגדלים, עמנואל – אלה רק חלק מהישובים שחוו בשבועיים האחרונים הפסקות מים חוזרות ונשנות. עשרות אלפי תושבים משומרון ומבנימין נשארו ללא מים דווקא בימים החמים שהיו לאחרונה. אם זה לא מספיק, הפסקות המים התרחשו בעיקר בסוף השבוע, בימים בהם המים נצרכים להכנות לקראת שבת, והשאירו את התושבים נתונים לחסדיהם של נקודות לחלוקת מים. זו אינה הפעם הראשונה בה הדבר קורה, ולפי מצב התשתיות והטיפול בהן זו גם כנראה לא תהיה הפעם האחרונה.

בשביל להבין את המצב, נסביר כי מאז תחילת הקיץ, עולות הטמפרטורות בכל רחבי הארץ ואיתן גם צריכת המים בבתים, בשדות החקלאיים ובמבנים הציבוריים. בשל כך, נוצר מצב בו כמות המים המוקצבת לכל ישוב קטנה מהיקף הצריכה בפועל של הישוב, מה שגורם לעודף צריכה והפסקות מים. בעיית המים היא תוצאה חמורה של הזנחה רבת שנים בתכנון וביצוע תשתיות ביהודה ושומרון. התשתית הקיימת צרה וקצרה ואינה יכולה לטפל כראוי בכמות המים שנצרכת על ידי התושבים.

בשל הכשל המערכתי באספקת המים ליהודה ושומרון, לא רק האוכלוסייה היהודית סובלת – אלא גם ערביי האזור סובלים ממנה באותה מידה. האחריות לתיקון המצב ושדרוג התשתיות ביהודה ושומרון נתונה בידי המנהל האזרחי ומתאם הפעולות בשטחים. גופים אלה, אחראים על תכנון התשתיות העתידי באזור לטובת כלל התושבים, ערבים וישראלים כאחד.

בטווח הארוך יש לקדם את תוכנית האב לתשתיות המים שמטרתה חיבור כל מרכז השומרון למוביל הארצי ולמתקני ההתפלה של מרכז הארץ. המהלך הזה מורכב ומקודם על ידינו במשרדי הממשלה כבר שנים רבות, אולם עדין לא זכתה לאישור של משרד הביטחון והמנהל אזרחי. לצערנו, גם אם התכנית תאושר עכשיו, היא איננה צפויה להסתיים עד שנת 2020 לפחות.

לכן, בטווח המידי אנו פועלים במספר דרכים להגדלת מקורות המים, אמנם באופן זמני וחלקי אך בהתחשב במצב אלו הפתרונות היחידים. בין הפתרונות הרבים שהוצעו נמצאים הקמת מגדלי מים זמניים בשכונות וביישובי מרכז השומרון ובנימין יחד עם תגבור אספקת מכליות מים למילוי בריכות החלוקה בישובים. פעולות אלה יגדילו את כמות המים המסופקת כרגע בחודשי הקיץ, ויתנו עוד מרחב נשימה לתושבים כדי להמשיך את חייהם בשלווה. יחד עם זאת, אנו לא מפסיקים ללחוץ על הגורמים הממשלתיים והפוליטיים ופועלים ללא לאות על הוצאה לפועל של תכנית האב של משרד התשתיות.

כבר חצי מאה שאנחנו ביהודה ושומרון ובע"ה נמשיך לחיות כאן לעד. על כן, צריך להתחיל לחשוב על האזור כולו כחלק אינטגרלי ממדינת ישראל, ולתכנן אותו כחלק ממדינת ישראל. התכנון כולל תשתיות מים, חשמל, כבישים ותעשייה על מנת שנוכל לאפשר לאזור להמשיך להתפתח. עלינו להסתכל לא רק על התושבים היהודיים של יהודה ושומרון אלא על האזור כולו שגרים בו כיום מעל ל-2 מיליון בני אדם. בשביל כל אלה, אנחנו צריכים לפתוח את האזור לתעשייה ולהשקיע בתשתיות את מירב המאמצים בכדי שנוכל לחיות חיים שגרתיים כמו כל תושבי המדינה.

יצירת קשר
עבור לתוכן העמוד