תוכן מרכזי בעמודדלג על תוכן מרכזי בעמוד

כחיצים ביד גיבור כן בני הנעורים

12/08/2015
הגדל

בשבועות האחרונים דובר רבות על הנוער ביהודה ושומרון, כשניסו ליחס לו בעיות חינוכיות, אלימות וחוסר בכל הקשור להתנהגות וערכים. כלי תקשורת רבים ניצלו את האירועים האחרונים כדי להתנגח ולהשמיץ את הנוער שלנו על ידי לקיחת מקרים שוליים והשלכתם על כל הנוער ללא שום כוונה להתייחס לעובדות האמיתיות. העובדות בשטח, כידוע לכולנו, הן אחרות מאותן עובדות מסולפות המוצגות בתקשורת.

לצורך העניין, הנה כמה מהעובדות האמיתיות. בישובי יהודה ושומרון מתגוררים כ-400 אלף ישראלים. בניגוד לנתון הארצי, המציין כי רק 30% מתושבי המדינה הם מתחת לגיל 18, כמחצית מתושבי יו"ש הם ילדים ובני נוער מתחת לגיל 18. אותו נוער מתחנך בכ-1,300 מוסדות חינוך ממלכתיים, ממלכתיים דתיים ופרטיים – גנים, בתי ספר, תלמודי תורה, תיכונים, ישיבות ואולפנות הפזורים על פני עשרות ישובים, מועצות וערים. אם נסתכל על מספר האחוזים אותם מוציאות הרשויות מכיסם על חינוך, נגלה  כי ביהודה ושומרון ההוצאה גדולה בצורה משמעותית ביחס לשאר המדינה. למעשה, 30.2% מכלל הוצאות הרשויות ביהודה ושומרון הועברו לחינוך, זאת לעומת הממוצע ארצי (ללא יו"ש) העומד על 24.3%.

התקשורת, מסיבות כלשהן, אוהבת לתייג את הנוער של יהודה ושומרון כנוער לא מחונך. היא מציירת את כל הנוער כמקשה אחת באותו קו סטריאוטיפי וחסר מעוף שמשווה לכולם תדמית של פורעי חוק. במציאות ההפך הוא הנכון, השבוע, לדוגמא, פורסם דו"ח של אוניברסיטת אריאל, שם מוכיחים החוקרים כי השימוש בסמים בקרב הנוער ביהודה ושומרון הוא הנמוך ביותר ביחס לשאר חלקי הארץ. החוקרים ד"ר ורד נאמן-חביב וד"ר יעל וילצ'יק-אביעד מעריכים במחקר כי הסיבה שבגינה ביו"ש קיים שימוש נמוך בסמים היא הקשר לדת והרקע האידיאולוגי של בני הנוער בישובים אלו.

עוד התפרסם השבוע דו"ח משרד החינוך שמצדיע ומתגמל מדי שנה תיכונים המצטיינים בהישגיהם הערכיים, החברתיים והלימודיים. גם השנה מופיעים בדו"ח מוסדות חינוך רבים מיהודה ושומרון –ישיבת מקור חיים שבגוש עציון וישיבת בני עקיבא בסוסיא שמתווספים למוסדות שזכו בשנה שעברה בפרס המצויינות, ביניהם – ישיבת עתניאל לצעירים, אולפנת רעיה בבית אל וישיבת השומרון בקרני שומרון. יהיה זה לא רציני לומר שכל אותם תלמידים הלומדים בבתי הספר האיכותיים הללו, שאין זו הפעם הראשונה בה הם מצוינים לשבח על ערכים וחינוך, הם לא מחונכים.

הנוער שלנו לא מצטיין רק בחינוך הפורמאלי, אלא גם עושה חיל במסגרות שאינן חלק מתוכנית הלימודים. נערי יהודה ושומרון תורמים מזמנם וממרצם למען הקהילה שלהם ולמען קהילות אחרות בכל הארץ אשר זקוקות לעזרתם. בחופש הגדול ניתן למצוא מאות בני נוער מתנדבים בקייטנות קיץ לילדים בעלי צרכים מיוחדים בכל רחבי ההתיישבות – קייטנת איל"ן בקרני שומרון, קייטנת נוער קדומים עם כפר הילדים נווה לנדי, קייטנה שארגנו בני הנוער של אפרת לילדים חולי C.P., קייטנה לילדים עם צרכים מיוחדים בדולב, עמותת 'לב בנימין' בעפרה, וקייטנה לילדים עם צרכים מיוחדים בחברון והרשימה עוד מתארכת ומתארכת.

אנו יודעים היטב מה טיבו של הנוער שלנו, אנחנו לא נגררים אחרי אמירות שווא של התקשורת. כמובן שאנו מודעים לכך שהמצב אינו מושלם ויש צורך בשיפור, אך בהסתכלות רחבה האור גובר על החושך בוודאות. חשוב להראות לנוער את הדרך הנכונה והאמיתית, וחשוב להאמין בצדקת דרכנו ובערכיותם של הנוער היקר שלנו.  

יצירת קשר
עבור לתוכן העמוד