מצפה מי?
הסיפור הזה לא כבש את כל הכותרות, אפילו לא את חלקן. רזי לא לחץ, ברנע לא שאל, יונית לא הרימה גבה. הסיפור של מצפה כרמים צריך היה להגיע לכל בית בישראל לפחות כמו החשבונית על טיפות האף של רה"מ, לפחות כמו מחאת 30 האוהלים ברוטשילד, לפחות כמו תשדירי הבחירות. מצפה כרמים הוא סיפור של שיאים: שיא של איוולת, של התחסדות, של בריחה מאחריות. השבוע בישעמדה - גם מתנחלים וותיקים יתקשו להיזכר בסיפור שובר שיאים שכזה. והסוף? כמו תמיד, אופטימי.
מצפה כרמים ממוקם על כביש אלון כ-700 מטר מזרחית לישוב כוכב השחר. קהילה חמה ומגובשת המונה 42 משפחות ובהן כ-150 ילדים. בישוב אנשי מעשה, חינוך וצבא, עצמאים, אומנים ובעלי מקצועות חופשיים העובדים בישוב, בסביבה, בירושלים ובמרכז. כמו כן ישנם חקלאים המעבדים את האדמות מסביב לישוב ובאזור. מצפה כרמים הוקם על אדמות מדינה דרומית לישוב כוכב השחר ביום העצמאות תשנ"ט. שמונה חודשים לאחר מכן, בינואר 2000, בעקבות 'הסכם המאחזים' פונה המקום ע"י ממשלת ברק והועתק למיקומו הנוכחי, מזרחית לכוכב השחר, בחתימתו של אלוף פיקוד המרכז דאז, משה בוגי יעלון. ביושר לב ומתוך אמונה בהסכם מול המדינה ושר הביטחון קבעו התושבים את ביתם במקום החדש שהוקצה להם, שוב, על ידי המדינה. עד היום נבנו ביישוב 16 בתי קבע וקיימות תוכניות עתידיות לבניית 120 בתי קבע נוספים.
לפני כארבע שנים עתרו שני ערבים תושבי הכפר הסמוך דיר גריר לבג"ץ, בטענה שהקרקע שעליה יושב חלק מהישוב מצפה כרמים, שייכת להם. במצפה כרמים לא האמינו למשמע אוזניהם. שהרי הם יושבים בתוך תוכנית המתאר המאושרת של כוכב השחר. שהרי מדינת ישראל - מראש הממשלה שלה, דרך אלוף הפיקוד שלה ועד לראש המינהל האזרחי שלה – היא שבחרה עבורם את הקרקע, היא ששמה אותם עליה, היא שסללה להם את הכביש והיא שמימנה להם את פיתוח המגרשים לבנייה.
אמילי עמרוסי מישראל היום כתבה: "המדינה, במקום להגיד: נפצה את העותרים בקרקע חלופית או בכסף או בהמון-כסף - אומרת 'סבבה, טעינו, נמחק את היישוב ושלא ירגזו הפלשתינים, זה בכלל יישוב לא חוקי, אנחנו בכלל לא מכירים אותם, מצפה מי?'
והתושבים אומרים - אם אכן יש כאן קרקע פרטית אז קודם כל, תבדקו. ושנית כל, אם העותרים צודקים, תפצו אותם, כמו בכל מקרה אחר של טעות בתום לב (תקנת השוק). ושלישית, אנחנו שומעים בפעם הראשונה שאנחנו מאחז בלתי חוקי, מאיפה בלבול השכל הזה מגיע פתאום, ואיך זה שבשנת 2000 דרשתם שנזוז קצת וניכנס לתוך התב"ע, ועכשיו אתם בכלל לא מכירים אותנו".
קלמן ליבסקינד סיכם זאת במעריב: "גם אם קראתם מאה עתירות של ארגוני שמאל שביקשו לעקור ישובים ממקומם, גם אם ראיתם כבר פסיקות של בג"ץ שהיה מוכן להרוס בתים של יהודים בהליך שלא הוצגו בו ראיות ולא נשמעו בו עדים, סיפור כזה כנראה לא שמעתם. בשורה אחת אפשר לסכם ולומר - אם ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון משה יעלון לא יפעילו את כובד משקלם, תהרוס המדינה ישוב שלם שהיא בעצמה הקימה, בנימוק שהוא יושב על אדמה של פלסטיני שלא הגיע לבית המשפט ושאף אחד לא יודע אם הוא קיים בכלל".
קול ההיגיון נשמע ממי שכאלוף פיקוד אישר את המעבר והתוכניות של היישוב במסגרת אותו 'הסדר מאחזים', שר הביטחון, בוגי יעלון שאמר השבוע ברדיו 'גלי ישראל': "עמדתי במקרה היא ברורה. במקרה כזה, גם אם יסתבר בדיעבד שנעשתה פה טעות והיא טעות של ממשלה, בדין התיישבו שם אנשים. יש מקום להציע פיצוי לערבי אם אכן הוא מוכיח בעלות ולא לפנות ישוב שהוקם מבחינת הממשלה באופן חוקי. זו עמדתי והיא ידועה גם ליועץ המשפטי לממשלה וגם לבית המשפט".
השאלה העיקרית היא האם העמדה הכל כך בסיסית ומוסרית הזו תתורגם לתגובת המדינה לבג"צ שצריכה להיות מוגשת בעוד שבוע, יום לפני הבחירות. באותו היום, תושבי מצפה כרמים יקימו מאהל מול בית ראש הממשלה בקריאה לשים קץ לסאגה ההזויה הזו ומבקשים מהציבור להגיע ולתמוך בהם.