המתנחלים – הדור הבא
שנת הלימודים תשע"ה נפתחה השבוע בהתרגשות גדולה. גם ביהודה ושומרון חבשו מחדש רבבות של תלמידי גנים, בתי-ספר, ישיבות ואולפנות את ספסליהם. וכמו בכל שנה, גם עתה נרשם גידול משמעותי במספרם של התושבים – וכמובן גם במספר התלמידים. לרגל פתיחת השנה – מדור ישעמדה חגיגי עם המספרים המעניינים של שנת הלימודים החדשה ומשמעותם המעשית: יהודה ושומרון - אזור צעיר ומבוקש, המתאים לזוגות צעירים עם מערכת חינוך טובה, מגוונת ומתפתחת.
7,600 ישראלים הצטרפו בחצי השנה הראשונה של שנת 2014 אל מפעל ההתיישבות ביהודה ושומרון, וכעת עומד מספר התושבים באזור על 382 אלף איש. כך עולה מנתונים עדכניים של משרד הפנים, שפורסמו השבוע. מדובר בגידול של מעל שני אחוזים בתוך שישה חודשים בלבד - נתון גבוה מממוצע הגידול במדינת ישראל לשנה שלמה. הרשויות המובילות בטבלת הצמיחה: שומרון, גוש עציון, מודיעין עילית, בית אריה ואורנית.
לאור פתיחת שנת הלימודים תשע"ה, ראוי להתעכב על העובדה שכמחצית מתושבי יהודה ושומרון הם ילדים ובני נוער עד גיל 19, המתחנכים בכ-1,400 מוסדות חינוך ממלכתיים, ממלכתיים דתיים ופרטיים – גנים, בתי ספר, תלמודי תורה, תיכונים, ישיבות ואולפנות הפזורים על פני עשרות יישובים, מועצות וערים. בבנימין, המועצה הגדולה ביו"ש, נפתחו השנה 20 גני ילדים חדשים ו-15 כיתות א' חדשות. בשומרון חנכו 11 גנים ושלוש כיתות א' ובגוש עציון צמחו בחמישה גני ילדים וארבע כיתות. בשורות טובות היו גם בהר חברון, מעלה אדומים, אלקנה, קדומים, מעלה אפרים, בית אל וקרני שומרון מדווחים על מאות תלמידים חדשים שהביאו לגידול במספר הכיתות והגנים בשנה זו.
הנתונים הללו הם פרי משמח לעמל רב. רבים ממוסדות החינוך ביהודה ושומרון זוכים בפרסי החינוך הארצי והמחוזי, תודות לתוכניות חינוכיות העוסקות בהשתלבות בקהילה, קליטת עלייה ומצוינות ערכית וכן הובלת תכניות לימוד חדשניות. אפשר בהחלט להעריך כי נתונים אלה משפיעים על הגידול במספר התושבים הצעירים שבוחרים להקים את ביתם ביו"ש.
ולאחר הסיכומים, באה שעת המסקנות.
אזור מבוקש ואטרקטיבי, עם אחוזי צמיחה מרשימים, חייב לקבל התייחסות הולמת מצד המדינה. מחובתה של ישראל לדאוג לבינוי תואם של בתים, מוסדות חינוך ומפעלים ציבוריים, כמו בכל אזור אחר במדינה, ובהתאם להיקף הצמיחה. אסור עוד לאפשר לאיומי הקהילה הבינלאומית, או שלוחיה בשמאל הקיצוני, למנוע מאזרחים נאמנים ומסורים של המדינה מלקבל את המגיע להם כחוק.
לבסוף, יהודה ושומרון הוא פתרון ולא בעיה. חשוב להמשיך ולעודד את הקהל הישראלי הצעיר להתגורר בנגב ובגליל, אך לא לכולם ההסדר הזה מתאים. רבים מהצעירים מבקשים לפתח השכלה וקריירה במרכז הארץ, שם נמצאים רוב מוסדות ההשכלה הגבוהה והעסקים המובילים במשק. כדי לעודד את הצעירים הללו, דור העתיד של ישראל, להשקיע בשנות הלימודים והפיתוח המקצועי שלהם, חייבים לאפשר להם מגורים בזול. רבים מהם אינם מסוגלים לשכור דירה בתל אביב או סביבתה, ויעדיפו לנסוע 20-30 דקות מזרחה בתום יום הלימודים, כדי לחסוך אלפי שקלים ולהתגורר בדירה ראויה.
שיעורי הבית הראשונים של הממשלה לשנת הלימודים הנוכחית הם במקצוע החשבון. אחת ועוד אחת שווה שתיים – אזור אטרקטיבי ועוד מצוקת נדל"ן שווה פתרון מעולה.