תוכן מרכזי בעמודדלג על תוכן מרכזי בעמוד

מתרכזים בעשייה

הגדל

מהי חכמת ההמונים? איך מסייעים לקהילה לטוות לעצמה "סיפור מנצח"? איך מניעים מתנדבים? מהו תיעוד קהילתי? עניינים אלו ועוד רבים אחרים נידונו בכנס רכזי ורכזות הקהילה שנערך השבוע, זו השנה הרביעית, והשנה בנושא "חכמת הקהילה". מטרת הכנס - להעשיר את רכזי הקהילה בנושאים שמעסיקים אותם יום יום, לאפשר יציאה מהשגרה, התבוננות כוללת על היישוב ובעיקר - הזדמנות ללמידת עמיתים. השבוע בישעמדה – טור אורח של יעל חמאוי, רכזת קהילות ותרבות במועצה האזורית דרום הר חברון, לסיכום הכנס.

לכנס רכזי ורכזות הקהילה שנערך השבוע, זו השנה הרביעית, הגיעו כמאה וחמישים רכזי קהילה, ממועצות אזוריות: בנימין, בקעת הירדן, גוש עציון, הר חברון, שומרון, וקהילות גוש קטיף. 

תחילה שמעו המשתתפים את ד"ר שרית ברזילאי בנושא "סוד הסיפור המנצח" ולמדו כיצד כל פרט וכל קהילה, בכוחם לבנות לעצמם התבוננות אופטימית, אמיצה ויצירתית, ולצעוד קדימה לאור אותה התבוננות, אותו "סיפור מנצח". החוקר אלעד הולנדר סיפר על קצה המזלג מה היא "תורת המשחקים", וכיצד היא יכולה לסייע לרכזים והרכזות להניע את הקהילה לפעול למען הגשמת ערכיה ומטרותיה. המשתתפים נפגשו אחר כך ל"ספיד דייט" מול רכזי קהילה אחרים, שאינם מכירים, ובזמן קצוב החליפו חוויות הצלחה, לבטים, רעיונות ועוד.

בחלקו השני של היום בחרו הרכזים והרכזות להשתתף באחת מארבע סדנאות יצירתיות. לא קל היה לבחור האם להחכים בנושא אחריות לתוצאות, הגישה הנרטיבית, הנעת מתנדבים ותיעוד קהילתי. בהמשך התפצלו לקבוצות למידת עמיתים בהנחיית צוותים מהמועצות, וכך למדו זה מזה על האתגרים, ועל ההצלחות ביישובים חילוניים, ביישובים בשנים הראשונות ובקהילות רב דוריות.

קהילה היא אחת החוזקות של יישובי יהודה ושומרון. בעשור האחרון, לאחר שבמרבית היישובים הוותיקים עברו התושבים לבתי קבע, ונִבנו תשתיות ושירותים בסיסיים ביישובים ובמועצות, הגיעה השעה להתרכז במארג החים החברתיים ביישובים, במתן מענה לצרכים משתנים, בהנעת פעילים וועדות – בקיצור, ביצירת קהילה.

היום כל יישוב מרגיש בחשיבות העצומה שיש לרכז\ת הקהילה, כמניע\ת תהליכים מרכזיים ביישוב, קשוב\ה לצרכי התושבים, מחבר\ת בין קצוות ומסייע\ת ליישוב להתקדם ולכל תושב לתת, לקבל ובעיקר להרגיש שייך.

נושא רכזת הקהילה, תפקידיה, כישוריה ודרכי עבודתה, הם חלק ממחקר מקיף שערכו ד"ר אסתר זיכלינסקי וד"ר שי בן יוסף מאוניברסיטת אריאל, מחקר שהוצג בסיום כנס רכזי הקהילה. ד"ר שי בן יוסף הוא מהיוזמים והמניעים של תפקיד רכז\ת הקהילה, חנך ולימד את הרכזים והרכזות כבר לפני שנים רבות, ומאז ועד היום מייעץ לקהילות ומלווה תהליכים ביישובים. בשנים האחרונות העביר את הנושא גם לאקדמיה בהוראה ובמחקר.

מהמחקר עלה חד משמעית כי הציבור רואה ברכזת הקהילה מנהיגה חברתית, הממלאת תפקיד חשוב בפיתוח יחסי גומלין בקהילה. רכזת הקהילה נתפסת כמארגנת הקהילה, מחזקת את הלכידות ומגיבה היטב לצרכים משתנים. כמו כן היא ממלאת תפקיד משמעותי בסיוע פרטני.

ממצאי המחקר לא הפתיעו את הנוכחים, אך נתנו חיזוק וגיבוי למועצות להמשיך ולהשקיע בפיתוח הקהילה ובתפקיד רכז הקהילה.

הערב הסתיים בפאנל קצר עם ראשי המועצות ונציגי המועצות שכיבדו בנוכחותם. לאה שלם מהחטיבה להתיישבות הנחתה את הפאנל, והמשתתפים התייחסו לחשיבות תפקיד רכזת הקהילה, לחשיבות נושא הקהילות ביישובים, ולתכניותיהם להמשיך ולפתח את התחום.

הכנס המוצלח היה פרי עבודה רבה ומדוקדקת של צוות מכל המועצות האזוריות ביש"ע, החטיבה להתיישבות, השרות לעבודה קהילתית והמפע"ם. תודה לכולם, ובייחוד למיכל זהב, סגנית מנהלת מפעם מעלה אדומים, שהובילה את ארגון הכנס על כל צדדיו.

יצירת קשר
עבור לתוכן העמוד