תוכן מרכזי בעמודדלג על תוכן מרכזי בעמוד

ביקוש וביקוש

הגדל

השבוע הודיע שר השיכון, אורי אריאל, על שיווקן של 1,200 יחידות דיור מעבר לקו הירוק. רובן בירושלים ומיעוטן (394) ביהודה ושומרון – באריאל, אפרת, מעלה אדומים וביתר עילית. במגרש הפוליטי, כל אחד מהצדדים מילא את תפקידו כראוי - השמאל תקף, הימין בירך, האמריקאים התאכזבו והפלסטינים זעמו. אך כשמדובר ביחידות דיור, מעבר לכל אותן מילים והצהרות – ישנם האנשים. מאות אלפי ישראלים שכורעים תחת חוסר היכולת שלהם לרכוש דירה. ומספרם רק הולך וגדל. השבוע בישעמדה – על הצמיחה במספרם של תושבי יהודה ושומרון, והביקוש הטופח לדירות חדשות, שנותר ללא מענה. 

את מאות אלפי הישראלים שזקוקים לדירה משלהם ולא מצליחים להגיע אליה, לא מעניין ג'ון קרי, ובטח שלא אבו מאזן. הם זקוקים לבית, ופשוט לא מסוגלים למצוא אחד שיאפשר להם להמשיך בחייהם במסלול מאוזן. אין להם כסף לדירה באזור המרכז, אבל את הפרנסה שלהם הצליחו למצוא בגוש דן או בירושלים, ולכן מגורים בצפון או בדרום מבחינתם זו עדיין בעיה, כל עוד מערכות התחבורה אינן מפותחת די הצורך. יהודה ושומרון היא הפתרון המתבקש עבורם. אך ביהודה ושומרון משווקות נכון להיום רק כ-990 דירות ב-18 פרויקטים. לשם ההשוואה, יש כ-17 אלף דירות שמשווקות ב-223 פרויקטים בגוש דן (ת"א, ראשל"צ, בת ים, ר"ג, חולון, גבעתיים ואור יהודה). 

והביקוש רק הולך וגדל. למרות עצירת מכרזי הבנייה, למרות העיכובים בקידום תכניות מתאר, ולמרות העלייה של מחירי הדיור בכל יהודה ושומרון בשל ההיצע ההולך וקטן – מספרם של הישראלים שבוחרים להקים את ביתם ביהודה, שומרון ובקעת הירדן ממשיך לטפוח. 

על פי נתוני מרשם האוכלוסין, בחציה הראשון של שנת 2013 נרשם גידול של 2.12% באוכלוסיית יהודה שומרון ובקעת הירדן. מדובר באחוז גבוה פי שניים מהממוצע הארצי. התרחבות האוכלוסין נמשכת בכל המרחב - גם בתוך גושי ההתיישבות וגם מחוצה להם. 

נכון לתאריך 1.7.2013, עומד מספרם של המתנחלים על 367 אלף תושבים. בששת החודשים הראשונים של השנה הצטרפו לערי ויישובי יהודה ושומרון כ-7,700 תושבים חדשים. זהו גידול של 2.12% אחוז בחצי שנה, בעוד שהממוצע הארצי לשנה שלמה עומד על 1.9%. לשם השוואה, בשנת 2012 צמחה אוכלוסיית יהודה ושומרון ב-4.8%. 

קצב הגידול הגבוה ביותר נרשם במועצה האזורית הר חברון (4.8%). אחריה המועצה האזורית גוש עציון (4.1%) והמועצה האזורית שומרון (3.2%). הבאות בתור הן המועצות המקומיות גבעת זאב (3.1%) ואורנית (3%), ואחריהן הערים מודיעין עילית וביתר עילית (3% כל אחת). 

בראש רשימת היישובים המתרחבים (באחוזים) ניצב הר גילה שבגוש עציון (21%), ואחריו משכיות ורותם בבקעת הירדן (14%), עץ אפרים בשומרון (11%), נחליאל במטה בנימין (10%) וטנא שבהר חברון (8%). 

הציבור הרחב מצביע ברגליו והופך את יהודה שומרון ובקעת הירדן לאזור מועדף למגורים. הבנייה ביהודה ושומרון חייבת להימשך כל הזמן, לא רק כי זה שלנו, לא רק כי לממשלה הזו יש את הכוח לעשות זאת, אלא כי זה צורך חיוני עבור מדינת ישראל ואזרחיה. המכרזים שעומדים לצאת כעת, תודות לשר השיכון ששם את הנושא בראש סדר יומו, הם לצערנו קצת מדי ומאוחר מדי. כמובן שעדיף כך מאשר הפסקת בניה שיוצרת מחסור חמור בדירות ועליית מחירים מטורפת בכל רחבי הארץ. אזרחי ישראל משלמים מחיר מדיני וכלכלי יקר בשל ההקפאה השקטה של ממשלת נתניהו שעצרה את הבנייה בירושלים - בירת ישראל - וביהודה ושומרון. 

זו הדרך הנכונה, הפשוטה והמתבקשת לפתור את מצוקת הדיור במרכז הארץ ובירושלים, או לכל הפחות להקל עליה. 

יצירת קשר
עבור לתוכן העמוד