תוכן מרכזי בעמודדלג על תוכן מרכזי בעמוד

כאן בונים

הגדל

שבע ערים ועיירות, שני שדות תעופה, עשרות מבני ציבור ופארק הייטק חדשני - כל אלה עומדים להבנות בקרוב באישור הממשלה באזור יהודה ושומרון. באתרים רבים העבודה כבר בעיצומה, ובנוסף החלה סלילת כבישים חדשים כדי לחבר את הכל יחד, שיהיה קל ופשוט. על מה אנחנו מדברים, אתם שואלים? האם זהו מדור מיוחד לפורים באמצע התמוז? לא ולא. הכלא מיתי, אך כל זה לא מיועד לישראלים המתגוררים ביו"ש, כי אם לערבים בלבד. ומה עם חצי מיליון הישראלים המתגוררים באזור? ובכן, מספר מכרזי הבניה לישראלים עומד מאז הקמת הממשלה על אפס. בישעמדה השבת – עיקריו של מסמך חדש ומרתק שפרסמה השבוע לראשונה מחלקת המחקר של מועצת יש"ע אודות היקף הבנייה הערבית ביו"ש.

 

ברחבי יהודה ושומרון פועלים גופים שונים יחד עם הרשות הפלסטינית לביצוע פרויקטים תשתיתיים רחבי היקף תחת התוכנית שהגה ראש הממשלה הפלסטיני עד לא מזמן, סלאם פיאד ב-2009. התכנית קובעת כי המדינה הפלסטינית שתקום תשתרע על כל שטחי יהודה ושומרון על בסיס גבולות 67', כולל מזרח ירושלים. בכדי להצליח בכך, פועלת הרשות במרץ לטשטש את החלוקה של השטח לשטחי B A ו C, ולקבוע עובדות בשטח בכל המקומות – עם דגש מיוחד על שטחי C שבשליטה ישראלית מלאה. כל המסייר בשטח יבחין מיד בפעילות ערה המעידה כי התוכנית המדוברת כבר עברה לשלב הביצוע.

 

ממצאי המחקר שערכנו מראים כי כמעט בכל אזור ברחבי יהודה ושומרון ישנו פרויקט גדול המשתלט על שטחים שבשליטת ישראל. הנהגת הרשות פועלת לקביעת עובדות בשטח, באופן שעשוי להביא להכרה דה-פאקטו בקיומה של ישות פלסטינית בגבולות 67'. חלק מהפרויקטים ממומנים על ידי ממשלות זרות, בעיקר גרמניה.

 

ניתוח המשמעויות האסטרטגיות של הפעילות בשטח מעלה כי הרשות פועלת על בסיס מספר יעדים אסטרטגיים: רצף אורבאני פלסטיני, בידוד ההתיישבות היהודית, תפיסת צירים אסטרטגיים ושליטה על משאבי טבע ותשתיות.

 

בין הבקשות שהוגשו למינהל האזרחי ניתן למצוא חמש ערים המיועדות לבניה: רוואבי, נועיימה, אבו ריחן, עיר תיירותית בשם "אור הירח" על שפת ים המלח, ועיר נוספת בסמוך למעלה מכמש עם 8,000 יחידות דיור, שתי עיירות, פארק הייטק ובית חולים. עוד בתכנית: שני שדות תעופה בעטרות ובבקעה, מערכת כבישים מהירים שתחבר בין הערים ותחנוק את ההתיישבות, והנחת סיב אופטי לתעבורת נתונים בין ירדן לרמאללה.

 

הפעולות מתבצעות בחלקן באופן לא חוקי, לעיתים בניגוד לכללי תכנון בינלאומיים, תוך התעלמות מהחוק הישראלי וההסכמים עם מדינת ישראל. התכנית של הפלסטינים בנוגע להתחלות בניה אלו היא דרישת אישורים רטרואקטיביים כ"צעדים בוני אמון".

 

אך בעוד הם מצפים מאתנו לאמון, הרשות עצמה מפרה כל הסכם או הבנה קודמת אליה ישראל הגיעה עימה. הסכם הביניים משנת 95' קובע כי "אף לא אחד מהצדדים ייזום או יעשה כל צעד לשינוי מעמד הגדה מערבית לפני השלמת המשא ומתן על מעמד הקבע".

 

נוסף על כך, התעקשות הרשות על התקפלות ישראלית לגבולות 67', אשר אינם ברי הגנה, יחד עם ההצהרה על מחויבותה לדאגה לקליטתם חזרה של בעלי "זכות השיבה", אך לא לקליטתם במדינה הפלסטינית העתידית, מעלות תהיות רבות על מטרתה הסופית ועל יחסה לקיומה ובטחונה של ישראל.

 

מול מעשים חמורים אלו המהווים סכנה ביטחונית ממשית, מפגינה ממשלת ישראל התעלמות או הסכמה שבשתיקה. חמור מכך - להתיישבות הישראלית ביו"ש הממשלה הקפיאה את קידומם של כל מכרזי הבניה, בעיקר בגושי ההתיישבות , גם כאלו שהובטח אישורם כבר כמה פעמים על ידי ראש הממשלה.

ממשלת ישראל חייבת לעמוד על הסכנות המאיימות עליה מצד הרשות הפלסטינית, להורות על בחינה מחדש של כל הפרויקטים בהיבט ביטחוני ומדיני, וכמובן לאשר את מכרזי הבניה בהתיישבות הישראלית ביו"ש ללא דיחוי.

 

למסמך המלא אודות מיזמי הבנייה הערביים ברחבי יו"ש

יצירת קשר
עבור לתוכן העמוד