תוכן מרכזי בעמודדלג על תוכן מרכזי בעמוד

בונים פתרון

הגדל

קבינט הדיור שהקימה הממשלה לפני מספר ימים, יכול להביא להישג משמעותי שיוריד את מחירי הדיור. לא בסיסמאות, לא בשיטות כלכליות מסובכות ולא בהצהרות מיותרות. עתודות המגורים הזמינות ביותר כיום לבניה, מצויות ביהודה ושומרון. באזורים אלו לא חסרים שטחים פתוחים ואפשרויות חדשות ומזמינות להרחבה ובינוי. אלפי היחידות הזמינות באזור מהוות כ-10% מהביקוש השנתי, ויש לראות בהן חלק בלתי נפרד מהפתרון למצוקת הדיור. העובדה שבקבינט החדש מכהן גם שר הביטחון, משה יעלון, תאפשר לזרז את הליכי אישור התכנון והבניה ולהגיש לעם ישראל פתרון זול ונוח למגורים באזור המרכז, עם קרבה של 10-30 דקות למרכזי התעסוקה.

מצוקת הדיור ההולכת וגוברת, עם עליית מחירי הדירות, הייתה אחד הנושאים המרכזיים בבחירות האחרונות, ובהתאם לכך תפסה חלק נכבד במשא ומתן להרכבת הממשלה. כעת, חודש לאחר הקמתה, יוצאת הממשלה בצעד המעיד על האופן הרציני בו היא מתכוונת לטפל בנושא ומקימה את "קבינט הדיור" אשר בראשו יעמוד שר האוצר.

הקבינט החדש טרם פרסם באילו שיטות פעולה בכוונתו לנקוט על מנת להביא לירידת המחירים הנצרכת, אולם כבר בזמן כהונת הממשלה הקודמת, פרסם מנכ"ל משרד ראש הממשלה לשעבר, אייל גבאי, כי הפתרונות למצוקה אינם נמצאים בתחום הפיננסי אלא בהגדלת ההיצע, וכי על היצע זה להיות באזור המרכז ולא רק בפריפריה.

לא פיקוח על מחירים, לא הפגנות ולא סיסמאות יפתרו את הבעיה. כמו כל מוצר, גם בתחום הדיור - כאשר הביקוש גדול מההיצע, המחיר עולה. לכן, הפתרון הוא חד וברור: חייבים לסגור את הפער בין הביקוש וההיצע.

במחקר שפרסם המרכז הבינתחומי בהרצליה נקבע כי על מנת שמחירי הדירות ירדו "צריך לשווק 20 אלף יחידות דיור בשנה באזורים רלבנטיים לפרנסה. כלומר, אם באותה שנה שווקו כ־40 אלף יחידות דיור, כדי שנראה שינוי, חשוב שכמחציתן יהיו במרכז".

הפתרון היחיד העונה על כל המאפיינים הנדרשים, ובראשם קרבה למרכזי תעסוקה, הינו בנייה מאסיבית באזור יהודה ושומרון.

חבל ארץ זה, מאופיין בקרבה רבה (10-30 דקות) לאזור תל אביב, המרכז וירושלים. באזורים אלו זמינים לביצוע מידי יותר מ-4,000 יחידות דיור - כ-10% מהביקוש השנתי בישראל, אשר הוצאת המכרזים עבורן כרוכה רק באישורו הפורמאלי של שר הביטחון. השר יעלון, אגב, חבר בצוות הקבינט שהוקם – דבר שעשוי להקל מאוד על זירוז הליכי התכנון והבניה הטעונים כאמור את אישורו.

בנייתן של יחידות אלו תשחרר באופן משמעותי את המחנק בשוק הנדל"ן באזור המרכז, ותגדיל את ההיצע במרחק רלוונטי.

בעוד שהמעבר למגורים בפריפריה מתאים רק לחלק מהאוכלוסייה, בשל המרחק הרב ממרכזי התעסוקה, הרי שהמעבר ליהודה ושומרון בהחלט נתפס בעיני הישראלים כאופציה ריאלית. בסקר שנערך התברר כי כ-50% מהישראלים מוכנים לקנות בית מגורים ביהודה ושומרון: מבדיקה שערך מרכז הבנייה הישראלי במהלך השנתיים האחרונות מתברר כי אחוז הישראלים המוכנים לשקול רכישת בית למגורים בגושי ההתיישבות הכוללים את אריאל-אלקנה, גוש עציון, מעלה אדומים ושכונות כמו פסגת זאב והר חומה בירושלים, עלה מכ-22% לפני שנתיים ו-31% אשתקד לכ-46% כיום.

יהודה ושומרון, הן חגורת הפריפריה הקרובה של המרכז הישראלי. פיתוח מחוזות אלו עשוי להוות גשר בין המרכז לפריפריה הרחוקה יותר בגליל ובנגב, ובכך להאיץ את פיזור האוכלוסין הטבעי במדינת ישראל
יצירת קשר
עבור לתוכן העמוד