תוכן מרכזי בעמודדלג על תוכן מרכזי בעמוד

אבנים מתגלגלות

הגדל

תופעת יידוי האבנים בצירי יהודה ושומרון נתקלת בחוסר אונים מצד כוחות הביטחון. אבנים הורגות, פוצעות ומזיקות, ואף מוגדרות בחוק כפשע חמור המחייב תגובה חריפה, אך ידיהם של הלוחמים בשטח נכבלות והמוטיבציה של המחבלים רק עולה. בשנותיה הראשונות של ההתיישבות נענה טרור האבנים בגירוש ובהריסת בתים, בתקופת האינתיפאדות היו המחבלים מנוטרלים מרחוק בסיוע צלפים, ובשנת 2013? הוראות הפתיחה באש אינן מאפשרות לצה"ל ולמשמר הגבול לפעול כראוי. בישעמדה השבת – מה הייתה מדיניותו של שר הביטחון משה דיין מול טרור האבנים, ומה ראוי ונכון לעשות באופן מידי, כדי למנוע את הפיגוע הקטלני הבא.

"בשנות כהונתו של דיין כשר ביטחון עוררו הפרות סדר, הפגנות ויידוי אבנים תגובות חריפות. כ-200-300 צווי גירוש הוצאו מדי שנה, ומספר פיצוצי הבתים היה בין כמה עשרות לכ-200 בשנה. בתים פוצצו גם בתגובה על יידוי אבנים, אפילו המיידה היה אורח בהם" (מעריב, 19.12.1980)

אבנים נזרקו לעבר אזרחים ישראליים ברחבי יהודה ושומרון עוד הרבה לפני פרוץ האינתיפאדה הראשונה. הן נזרקו גם בין האינתיפאדה הראשונה לשנייה, והן נזרקות באופן עקבי גם בשנים שאחרי האינתיפאדה השנייה. האבנים גובות חיים, מחריבות משפחות, פוצעות בני אדם ומזיקות לרכוש. בשבועות האחרונים הולכים וגוברים מקרי יידויי האבנים אל מכוניות ישראליות בצירי תנועה מרכזיים ברחבי יהודה ושומרון, בהם גם כביש 443 שבו חולפות עשרות אלפי מכוניות מדי יום.

את האבנים הללו זורקים מחבלים. מחבלים שמעוניינים לבצע פיגוע טרור, להרוג עוד ועוד יהודים. ואת זה, כך נראה, יש מי ששכח. חוסר הטיפול המקיף בתופעת יידוי האבנים, יחד עם עליה ניכרת במוטיבציה של המפגעים גורם להחמרה במצב.

באופן אבסורדי, בשנותיה הראשונות של ההתיישבות היהודית ביו"ש, כאשר מספרם של התושבים הישראלים באזור היה מועט, נרשמה מדיניות נוקשה כלפי טרור האבנים. אך כעת, כאשר מספרם של הנוסעים והמהלכים באזור הולך ומתקרב ל-400 אלף – דווקא עכשיו נרשם רפיון מוחלט.

אז מה יש לעשות?

ראשית, יש להגדיר את יידוי האבנים כסכנת חיים. על פי החוק הישראלי יידוי אבנים על רכב נוסע מוגדר כפשע חמור המחייב גם תגובה חריפה למניעתו. כך היה בעבר, כאשר צה"ל ידע להתמודד עם התופעה בדרכים יצירתיות. בשנות ה-80 וה-90 פעלו בפיקוד מרכז חוליות נגד זורקי אבנים (חנז"א). מדובר בחוליות מיומנות המתפרסות במארב בנקודות המועדות, ומסוגלות לפגוע מטווחים רחוקים ברגלו או בידו של זורק האבנים ולנטרל אותו. במקומות בהם התבצעה פעילות זו נרשמה ירידה חדה מאוד במספר פיגועי האבנים.

כיום יש ברחבי יהודה ושומרון כ-20 מוקדים ידועים של זריקות אבנים. הפעלה מידית של חוליות כאלה עם הוראות ברורות המסמיכות את הלוחמים למנוע סכנת חיים, יפתרו את הבעיה מיד. זה מוסרי, זה צודק וזה גם יעיל. מספר המקרים יצומצם באופן דרמטי, ותחושת הביטחון תשוב לכבישי יו"ש.

במקביל, על מערכת הביטחון לפעול ביתר שאת כדי לנטרל את מי שנותן את ההוראות בקרב ארגוני הטרור. פיגועי האבנים מבוצעים על ידי מחבלים שמקבלים הוראות ממטה כלשהו בשטח, את זה כולם כבר יודעים. יש לטפל בפיגועים אלה בדיוק כמו בכל פיגוע אחר ולפגוע לא רק במפגעים בשטח, אלא גם בבסיסי האם ובגורמי התכנון והסיוע.

יש לפעול בזריזות ובחדות על מנת למגר את הטרור החדש בכבישים. על מערכת הביטחון וראשיה לפעול נגד סכנת חיים מידית הנשקפת מזריקות האבנים לחייהם של אזרחים תמימים, ולצמצם עד למינימום ההכרחי כל שיקול אחר, שאינו ביטחוני. צה"ל הוכיח בעבר שהוא יודע להתמודד עם טרור , אין שום סיבה שלא יפעל כך גם עכשיו.

 

יצירת קשר
עבור לתוכן העמוד