מגרון לעד
פס"ד מגרון, שניתן בבג"ץ לפני מספר חודשים וקבע כי יש לפנות את בתי היישוב על המשפחות המתגוררות בהם, נשען כולו על הנחה אחת ויחידה: השטח שעליו נבנה היישוב נתון בבעלות פרטית ערבית. על נקודת מוצא זו נשענו גם 17 משפחות ממגרון, כאשר החליטו יחד עם חברת אל-ווטאן לרכוש חלקים מהקרקע כדי לאפשר את המשך קיומו, החלקי לפחות, של היישוב במיקומו הנוכחי. הרכישה נעשתה כדין ואף תועדה באופן שלא מותיר מקום לספק כלשהו באמינותה. כל זאת כדי לשנות את המצב מיסודו ולהפוך את הקרקע לפרטית יהודית. מהלך ציוני אמיתי, הנשען ב-100% על קביעתו החד משמעית של בית המשפט בכבודו ובעצמו.
האם יש אדם כלשהו שהציג את התנגדותו המשפטית לזכותן של המשפחות לממש את הרכישה ולהתגורר על הקרקע? לא. אפילו בשלום עכשיו לא ידעו כיצד להתמודד עם המהפך המשפטי שחוללה הרכישה. בדיון שנערך בבג"ץ השבוע (ג'), נטש עו"ד מיכאל ספרד, המייצג את ארגוני השמאל הקיצוני, כל טיעון משפטי הגיוני והחל לדבר אל ליבו האידיאולוגי של בית המשפט... "במגרון נעשה מהלך של מרד, מגרון היא סמל להתרסה ואת הסמל הזה יש לשבור ולרסק" - זהו כנראה הטיעון החזק ביותר שהצליח ספרד לגייס.
אך למרבה ההפתעה – את הטיעונים המשפטיים משמאל סיפקה דווקא מדינת ישראל:
לפני מספר חודשים הקימה הממשלה ועדת שרים שתפקידה להכריע בעניינים מיוחדים הקשורים באזור יהודה ושומרון. בראש הועדה ניצב ראש הממשלה, ולצידו בכירי הדרג המדיני – וועדה זו קבעה לפני מספר שבועות, בהחלטת ממשלה רשמית, כי היא מתייצבת לצד המשפחות בדרישתן שלא לפגוע בזכותן להתגורר בקרקע שנרכשה, ואף נכונה לאשר את המגורים בקרקע בהליך מזורז.
הכל טוב ויפה, עד שהגיעו הדברים לידי ניסוח תשובת המדינה לבג"ץ על בקשת התושבים שלא לפנותם מהקרקע שנרכשה. היועץ המשפטי לממשלה ואנשיו הטילו את מרותם על ממשלת ישראל, והחליטו להתעלם מהחלטתה. בתשובתם לבג"ץ כתבו הפרקליטים כי יש לפנות את כל התושבים מכל שטחי היישוב, כולל מהשטח שנרכש. וזאת מדוע? משום שלטענתם, דרכי הגישה לשטח שנרכש עוברות באדמות ערביות פרטיות. טענה מגוחכת במקרה הטוב ומרושעת במקרה הסביר יותר. כי האמת היא שישנה אפשרות להגיע למקום מבלי לעבור בשטח הפרטי הערבי, אך אפילו אם לא הייתה אפשרות כזו – האם לא מאפשרים לאדם לממש זכותו בקרקע שרכש רק משום שאין לו דרך להגיע אליה? טענות הפרקליטות ריקות מתוכן, וקשה שלא לחוש אי נוחות כשהממשלה והחלטותיה נרמסות באופן כה חריף ע"י פקידים עם אג'נדה ברורה, שאינה מתיישבת עם רצונם הציוני של אנשי מגרון להמשיך ולהתיישב בשטח, ולא להפקירו כל עוד יש אפשרות חוקית לעשות זאת.
ביום שני האחרון ביקרו במגרון ראשי שדולת ארץ ישראל בכנסת, חברי הכנסת זאב אלקין ואריה אלדד, יחד עם נציגי מועצת יש"ע, בראשות יו"ר המועצה דני דיין. אלקין, המכהן כיו"ר הקואליציה, הזכיר לנוכחים שגם איתמר פונתה מיושביה בתחילת דרכה, כשעוד נקראה "