בג"ץ במבחן
במשך שנים התנהל לו גדול היישובים הצעירים - מגרון - תחת עננת "אי חוקיות", כאשר גורמי שמאל קיצוני בראשות שלום עכשיו עושים הכל כדי להחריב את היישוב בטענה כי הוא יושב על אדמות בבעלות ערבים. בחודש אוגוסט אשתקד אומצו טענות אלה ע"י בג"ץ, מבלי שנבדקו כראוי בהליך משפטי מסודר כלשהו. השופטים פסקו נחרצות: את מגרון יש להרוס. זכות הקניין היא ערך נעלה. השבוע, בעקבות רכישת חלק מקרקעות היישוב ע"י התושבים וחברת "אל ווטאן", יידרש בג"ץ להכריע – האם יבוטל פינוי הקרקעות שנרכשו? האם זכויותיהם של רוכשי הקרקע היהודים נופלות מאלו של מוכריה הערבים?
בפסק דינם מלפני שנה, התייחסו הנשיאה דאז בייניש והשופטים ג'ובראן ונאור ל"אינטרס הציבורי באכיפת החוק", וכך כתבו: "הקו המנחה ובעל המשקל המכריע בהכרעותינו השיפוטיות הוא כי על רשויות המדינה לפעול לקיום החוק ולאכיפתו באזור, במיוחד כך כאשר הפרת החוק פוגעת בזכויות הקניין של התושבים... זכות הקניין של הפרט היא ערך משפטי חשוב המוגן בדין האזרחי והפלילי כאחד".
ובכן, זמן לא רב עבר וכעת צפוי אותו קו המנחה את בית המשפט הגבוה לצדק לעמוד במבחן. ביום ראשון הקרוב, עתיד בג"ץ להתייחס לעתירה שהגישו תושבים במגרון, הדורשים שלא לפנותם מבתיהם משום שהקרקע עליה הם יושבים נרכשה לפני מספר שבועות כדין ע"י חברת אל-ווטאן מהערבים הטוענים לבעלות עליהן. כן, הגלגל הסתובב ואותן "זכויות קניין" מסורות כעת בידי אנשי מגרון היקרים, אוהבי ארץ ישראל ומדינת ישראל המבקשים לעשות הכל, לפנים משורת הדין, כדי להישאר על אדמתם, אדמת ארץ ישראל אותה הם מיישבים מזה למעלה מעשור. אנשי המנהל האזרחי בדקו את מסמכי הרכישה ואישרו כי אכן מדובר ברכישה מלאה וחוקית.
גם מדינת ישראל עומדת לימין התושבים. בעקבות ההבנות אליהן הגיעה ההתיישבות עם נציגי הממשלה במסגרת עניינה של שכונת האולפנה בחודש שעבר, הוחלט כי הכרעות קרדינליות הנוגעות לעתיד בתי יהודים בארץ ישראל לא יימסרו עוד לידיהם של פקידים, אלא יונחו על שולחנם של אנשי הדרג המדיני הבכיר ביותר – והוא שיחליט, כפי שאמור לקרות כאשר הממשלה שהיא נבחרת הציבור מבקשת לממש את שלטונה. לשם כך הוקמה ועדת שרים לענייני התיישבות, בה חברים ראש הממשלה והשרים ברק, ליברמן, ישי, יעלון, בגין, אדלשטיין, סער, ארדן והרשקוביץ. זמן קצר לפני חתימת שורות אלה התכנסה ועדת השרים החדשה והחליטה, למרות התנגדותם הנחרצת של אנשי הפרקליטות, כי המדינה תפעל על פי הצדק הטבעי, תעמוד לצד התושבים, ותבקש מבג"ץ לאפשר לה להיענות לבקשתם ולא לפנות את הבתים המצויים על החלקות שנרכשו.
בחודש מארס האחרון דחו שופטי בג"ץ (הפעם עם הנשיא גרוניס תחת הנשיאה בדימוס בייניש) את בקשת המדינה לדחות את פינוי מגרון ולאפשר לתושבים להישאר בבתיהם עד להשלמת הקמתו של אתר מגורי קבע חלופי בגבעת היקב, אשר בדרום רכס מגרון. בג"
בג"ץ כעת במבחן מגרון. מבחן מגרון הוא מבחן בוזגלו 2012. האם מעמדו החדש של מגרון, בעקבות רכישת חלק מקרקעות היישוב ע"י חברת אל-ווטאן מהערבים הטוענים לבעלות עליהן, יביאו את בג"ץ להילחם באותה נחישות עבור זכויותיהם של התושבים להתגורר בבתים על קרקע