העיניים נפקחות
רגע לפני כנס ישע לתקשורת והסברה 2012, שייערך ביום שני הקרוב, מעניק לנו סקר חדש הצצה לשינוי המדהים שעובר על דעת הקהל הישראלית ביחס למפעל ההתיישבות ביהודה ושומרון. רמז: מסתבר שיש תמורה בעד ההסברה. בישעמדה השבוע – כמה תובנות מעניינות ובהן - עד כמה משפיעה תדירות הביקורים של אזרחי ישראל ביהודה ושומרון על התמיכה שלהם בהחלת הריבונות הישראלית באזור?
את הסקר ביצע מכון "מאגר מוחות" עבור ד"ר מרים ביליג וד"ר אודי לבל מהמרכז האוניברסיטאי אריאל, לרגל הכנס ה-22 למחקרי יהודה ושומרון שנערך שלשום. 568 ישראלים שאינם מתגוררים ביו"ש ענו על השאלות, ואלה ממצאיו העיקריים:
דעת הקהל ביחס למפעל ההתיישבות היהודית באזור יהודה ושומרון הולכת ומשתפרת. ביחס לסקר זהה שנערך בשנים 2009-10-11, חל גידול של 10 אחוזים במספרם של הישראלים הקובעים כי אזור זה הוא "חגורת הביטחון של המדינה", וגידול של שבעה אחוזים במספרם של אלו המגדירים את ההתיישבות כ"מעשה ציוני אמיתי". לעומת זאת, ירידה של כמה אחוזים נרשמה בקרב אלו הסבורים כי ההתיישבות היא בלתי חוקית, המקור לסכסוך עם הפלסטינים או גורם מרכזי לבזבוז כספי המדינה.
אחת התמורות הבולטות בין הסקר הנוכחי לקודמיו, היא התמיכה בסיפוח מלא של כל שטחי יהודה ושומרון. לעומת 13 אחוזי תמיכה ברעיון זה בסקר של השנה שעברה, כעת תומכים בכך לא פחות מ-24 אחוז מאזרחי ישראל, נוסף על 12 אחוזים שתומכים בסיפוח חלק מהשטחים. לעומת זאת, חלה ירידה של 2-7 אחוזים בכל אחד מרעיונות הנסיגה במסגרת משא ומתן מדיני.
לשינויים חשובים אלה ישנם הסברים רבים, אך נדמה שאחד הברורים שבהם נוגע להיכרות האישית של אזרחי ישראל עם שטחי יהודה ושומרון. לעומת 45 אחוזים שהצהירו בשנה שעברה כי מעולם לא ביקרו ביהודה ושומרון או שאינם זוכרים מתי ביקרו, השנה השיבו כך רק 32 אחוזים מהנשאלים. עלייה של כמה אחוזים נרשמה, לעומת זאת, במספרם של אלו המצהירים כי הם מבקרים באזור בין כמה פעמים בחודש לפעם בכל שנה או שנתיים - 40 אחוז, לעומת 23 אחוז בשנה שעברה, 30 אחוז בשנה שלפניה ו-24 אחוז בשנת 2009.
כאשר בוחנים יחד את נתוני תדירות הביקורים יחד עם העמדות על ההתיישבות והמתיישבים, ניכר באופן ברור לחלוטין הקשר בין השניים. ככל שיותר אנשים מבקרים בעצמם באזור, נחשפים למציאות כפי שהיא – ולא דרך מסכי הטלוויזיה והמחשב, מקלטי הרדיו או דפי העיתונים – האהדה הולכת ומתעצמת, והתפישה משתנה.
תובנה חשובה זו היא שהביאה את מועצת יש"ע להקים כבר לפני כשנתיים, לראשונה בתולדות ההתיישבות, את מיזם הסיורים "יהודה ושומרון - הגיע הזמן שנכיר", שאירח עד כה מעל 1,600 עיתונאים, פוליטיקאים מהארץ ומחו"ל, מעצבי דעת קהל, תלמידי מכינות ועוד. במקביל, הוקמה מנהלת ההסברה המוציאה לפועל סיורים, ערבי הסברה ודיבייטים לסטודנטים, מפיצה חומרי הסברה וניירות עמדה איכותיים הנשלחים למקבלי ההחלטות בישראל, מפיקה ספרונים, חוברות ומפות וכן עושה שימוש באתרי אינטרנט, סרטונים וכלים חדישים בעולם הניו מדיה.
ביום שני הקרוב תקיים מועצת יש"ע את כנס ישע להסברה ותקשורת 2012. בכנס זה, בו צפויים להשתתף ראשי ומנהלי רשויות, מנכ"לי חברות, דוברים ואנשי הסברה – ישמעו המשתתפים הרצאות אודות עולם ההסברה והתקשורת מפי מיטב המומחים ובהם העיתונאי אהוד יערי, יועץ התקשורת ארנון פרלמן, סגן שר החוץ דני איילון ועוד. כי לא מספיק לרצות לעשות הסברה, צריך גם לדעת איך.