כוחו של סיור
למעלה מ-1,500 משפיענים, פוליטיקאים, עיתונאים ומעצבי דעת קהל ביקרו ביהודה ושומרון מאז החל לפני כשנתיים מיזם הסיורים "הגיע הזמן שנכיר" בהובלת מנהלת ההסברה של מועצת יש"ע. לא מעט פעמים נשאלנו על מידת ההשפעה של סיורים אלה, ועל היכולת שלהם לחולל שינוי של ממש בתודעה הציבורית. סיפור מעניין שהתרחש מתחת לפני השטח בשבועות האחרונים, עונה על השאלה הזו באופן חד משמעי. בישעמדה השבוע - הצצה מרתקת להתגלגלותו של סיור אחד פשוט לכדי מהלך חשוב ועוצמתי במסגרת מאבקה של מדינת ישראל נגד גורמים אנטי-ישראליים באירופה.
"האם ניתן למדוד את השפעתם של הסיורים ביהודה ושומרון על המסיירים?" – שואלים אותנו רבות. "הרי מה כבר אפשר לשנות בסיור של כמה שעות?", מקשים ומרחיבים: "האיש חוזר הביתה לשגרה שלו, וכשנזדקק לו באמת, הוא כבר יהיה עמוק בתוך ענייניו – לא חבל על הזמן וההשקעה?"
הסיפור הבא הוא רק דוגמה קטנה למה שמסוגל סיור אחד לעשות.
ב-23 ביוני 2011 ביקר מר מקסים ואנונו, יו"ר ארגון בני ברית בצרפת, ביהודה ושומרון, כאורח מיזם הסיורים של מועצת יש"ע – "הגיע הזמן שנכיר". במהלך הסיור נפגש ואנונו עם דמויות מרתקות ברחבי האזור, ביקר באתרי תיירות ומורשת ושמע אודות המצב העדכני בשטח, ביחסים שבין ישראל והפלסטינים. כששב לצרפת, הציג ואנונו לראשי קהילתו את המידע אליו נחשף, שיתף אותם ברשמיו והדגיש עד כמה חיוני אזור יהודה ושומרון לעתידה של מדינת ישראל.
חצי שנה אחר כך, פרסם הפרלמנט הצרפתי דו"ח שקרי שקבע, עפ"י נתוני הפלסטינים, כי ישראל מנהלת מדיניות אפרטהייד בסוגיית המים ביו"ש. "על אף שרבים נמנעים מלהשתמש במינוח הזה בשל רגישות פוליטית, מדיניותה של ישראל בגדה המערבית היא בבחינת אפרטהייד חדש", נכתב שם. "חלוקת המים אינה צודקת ולפלסטינים אין גישה לאקוויפרים, המתנחלים משתמשים בכמות רבה יותר של מים מהפלסטינים שחיים שם ובמקרה של בצורת, ותוך הפרה של החוק הבינלאומי, העדיפות במים ניתנת למתנחלים", מאשימים מחברי המסמך ומוסיפים: "חומת ההפרדה שנבנתה בידי ישראל מאפשרת לה לנתב את זרם המים מערבה, בעוד צה"ל הורס בשיטתיות בארות שנכרו בידי הפלסטינים בגדה המערבית, מפגיז במכוון את מאגרי המים ברצועת עזה וחוסם את הפעלתם של מתקני טיהור מים פלסטינים". הדו"ח השקרי אומץ בידי ועדת החוץ בפרלמנט הצרפתי.
מקסים ואנונו, בשאיפה לפרסם את האמת אליה נחשף במהלך ביקורו ביהודה ושומרון, פנה בדחיפות אל מועצת יש"ע וביקש ממנה לסייע לו בהכנת המידע הנכון להפצה ציבורית. מחלקת המחקר של המועצה העבירה לידיו את חומרי ההסברה שלה, המבוססים על מאמריו של ההידרולוג פרופ' חיים גבירצמן מהאוניברסיטה העברית. נתונים אלו מוכיחים כי ישראל מזרימה לפלסטינים מזה עשרות שנים יותר מים משהתחייבה במסגרת ההסכמים עליהם חתמה, בעוד הפלסטינים לא חוסכים כלל במים, אינם מטהרים שפכים (בניגוד לנטען בדו"ח) ומאפשרים לתושביהם לקדוח ללא הפסקה קידוחים פיראטיים לצורך גניבת מים, תוך פגיעה אנושה באקוויפר. זאת ועוד – בזמן שהישראלים מצטמצמים בצריכה בשל המחסור במים, הפלסטינים רק מגבירים את השימוש בהם, משום שהאזרח הפלסטיני אינו משלם על המים (ישראל אינה מקבלת תשלום עבור המים שהיא מעבירה לרשות, אלא מקזזת אותו מתשלומי המכס שהרשות מחויבת להעביר). כשליש מהתושבים הפלסטינים אינם מחוברים כלל למונה מים, וכמובן שאת מס הבצורת שאזרחי ישראל נאלצו לשלם בשנה שעברה בשל המחסור בממטרים, אף אזרח פלסטיני לא שילם.
מר ואנונו תרגם את חומר ההסברה ואת מאמריו של פרופ' גבירצמן לצרפתית והפיץ את החומר המתורגם לחברי פרלמנט צרפתים ולכלי התקשורת במדינתו. במקביל, שיגרה מועצת יש"ע את הנתונים למשרדי ממשלה בישראל על מנת שימסרו אותם לעיתונאים ישראלים וזרים כמענה לדו"ח השקרי.
התוצאה: נציגים יהודים בכירים פרסמו מסמך חדש ומקיף בצרפתית על נושא המים ביהודה ושומרון ודחו במקצועיות את טענות הדו"ח המגמתי; חברי פרלמנט תקפו את מחבר הדו"ח בטענה שהוא מייצג את עמדת הפלסטינים בלבד, והבהירו כי הדו"ח מתעלם לחלוטין מעמדתה של מדינת ישראל; ואנשי תקשורת בכירים בצרפת התבטאו נגד הדו"ח ובעד ישראל בשורה של טורים המציגים את הנתונים של פרופ' גבירצמן.
כך יוצא, שסיור אחד בן כמה שעות שבמסגרתו מארחת מועצת יש"ע איש חביב מצרפת, מאפשר למדינת ישראל לפעול נכון ובזמן מול עוד שקר אנטי-ישראלי שמזיק לישראל באירופה.
זהו, על קצה המזלג, כוחו של סיור.