מעבירים את חוק ההסדרה
השעון מתקתק, הימים חולפים וגורלם של היישובים הצעירים מגיע כעת לצומת הכרעה: ביום ראשון הקרוב יחליטו חברי ועדת השרים לחקיקה האם לתמוך בחוק ההסדרה שיציל את המאחזים, או חלילה להפקיר את גורל מאות המשפחות ולהסתכן בקרע בין הממשלה הלאומית לבין ההתיישבות ביהודה ושומרון. רבים מאזרחי ישראל מתנגדים בכל תוקף להרס היישובים, אך למרבה הצער אינם יודעים להשיב לעצמם מדוע הרס כזה מנוגד לא רק לרגש היהודי, אלא גם לשכל המשפטי. ביש"עמדה השבוע בחרנו להביא סדרה קצרה של שאלות ותשובות בבחינת "דע מה שתשיב לעצמך".
שמעתי שהולכים להרוס כמה מאחזים בקרוב, זה נכון?
אכן ישנו חשש גדול שדבר נורא כזה עלול לקרות ממש בקרוב. היישוב מגרון, שהוקם בשנת 1999 בעידוד ומימון ממשלת ישראל, ייהרס בתוך פחות מחודשיים, אלא אם הכנסת או הממשלה יחליטו להציל את גורלן של עשרות המשפחות שגרות במגרון בעזרת חוק שיסדיר את חוקיות המקום.
עשרות משפחות?! חשבתי שגרים שם כל מיני נערים...
לא ולא. מדובר במשפחות נורמטיביות שומרות חוק וציוניות - מרבית הגברים הם קצינים במילואים, ובין התושבים ניתן למצוא תלמידי חכמים, מורים, סטודנטים, אחיות, חשמלאי, רואת חשבון, מטפל ברכיבה, בנקאי ועוד – כולם אוהבי אדם ואדמה.
אם הם כל כך נחמדים, למה הם בנו על קרקע של פלסטינים?
הסבר קצר: בשנת 2006 טענה 'שלום עכשיו' בבג"ץ שיש פלסטינים שמחזיקים במסמכים שמוכיחים שהיישוב מגרון הוקם על קרקע ששייכת להם. במקום לדרוש מהפלסטינים שיציגו את המסמכים, כפי שדרשו אנשי מגרון, הודיעה המדינה שהיא פשוט תהרוס את היישוב ולפני מס' חודשים הורה בג"ץ להרוס את מגרון עד מרץ 2012.
אולי המדינה פשוט יודעת שהפלסטינים צודקים והקרקע שלהם?
ובכן, במקביל להליך בבג"ץ, הפלסטינים הגישו תביעת פיצויים מהמדינה בבית משפט השלום בירושלים, אבל כשביקשו מהם להוכיח בעלות – הם פתאום הסירו את התביעה! כך שגם המדינה יודעת שיש לפלסטינים בעיה להוכיח שהקרקע במגרון שייכת להם.
ובית המשפט לא יודע את כל זה?
בית המשפט יודע, אבל אם המדינה הודיעה שהיא תהרוס, הוא מעדיף לא לסבך את העניינים. רק אם ראש הממשלה יבין שאין סיבה להרוס יישוב שלם עם 50 משפחות שיושב על אדמה שאין איש בעולם שהוכיח שהיא שלו, רק אז אפשר יהיה להציל את מגרון.
אז מה אפשר לעשות?
ביום א' הקרוב יעלה על שולחן ועדת השרים לענייני חקיקה "חוק ההסדרה" שיזם ח"כ זבולון
רעיון מצוין – הממשלה תתמוך בו?
רבים בכנסת כבר התבטאו בנחרצות בעד החוק, אך האמת היא שהכל תלוי כרגע בראש הממשלה ובסביבתו הקרובה. יו"ר מועצת יש"ע,
איך אנחנו האזרחים יכולים לתרום?
כבר במוצ"ש כדאי לפנות לשרי הממשלה בדפי הפייסבוק שלהם ובבוקר יום א' ללשכותיהם (המספרים נמצאים באתר הכנסת) ולבקש מהם לפעול במלוא המרץ כדי להעביר את החוק ולהציל את מגרון ואת יתר היישובים הצעירים ביו"ש. מי שזקוק לעזרה והכוונה מוזמן לפנות לפייסבוק של מגרון. וכידוע – "ותשובה ותפילה וצדקה מעבירין את רוע הגזירה".