תוכן מרכזי בעמודדלג על תוכן מרכזי בעמוד

מפיצים אור

הגדל

קיתונות של חושך נשפכו בימים האחרונים על שמו הטוב של מפעל ההתיישבות ביהודה ושומרון. האירועים הקשים בחטמ"ר אפרים סיפקו לכל מי שרק רצה תירוץ נהדר להסתה פרועה נגד המתנחלים, מנהיגיהם הרוחניים והפוליטיים ושלוחיהם דבכל אתר ואתר. לרגל חג האורים, בחרנו במדור יש"עמדה לנוח לרגע מהמלחמה העיקשת בחושך שמפיצים אותם גורמים בסיוע התקשורת, ולהתמקד בחיובי, בבחינת "מעט מן האור דוחה הרבה מן החושך". חג אורים שמח!

ציבור המתיישבים ביהודה ושומרון לא רק נחשב איכותי במיוחד – הוא באמת כזה. העובדות מלמדות שתרומתם של המתנחלים למדינת ישראל ולחברה הישראלית גבוהה ביותר: הם מובילים במדדים הבוחנים גיוס לצבא, תרומה לחברה, קליטת עולים, קידום נשים ומהווים ראש חץ חיוני בגיבושה של הלכידות החברתית בישראל.

על פי נתוני הצבא, שיעור הגיוס ליחידות קרביות בקרב תושבי יו"ש עומד על 61% לעומת 36% בגוש דן ו-44.2% בממוצע הארצי. בקרב האוכלוסייה ניתן גם למצוא שיעור גבוה במיוחד של מורים, העומד על 23.4% בניגוד ל-12.6% המקובל בחברה הכללית. רבים ממורים אלו עובדים במוסדות הנמצאים מחוץ לאזור יהודה ושומרון.

שיעור הסטודנטים העולים במוסדות האקדמאיים ביהודה ושומרון הוא גבוה במיוחד. במרכז האוניברסיטאי באריאל, למשל, לומדים הכי הרבה עולים. 400 סטודנטים יוצאי אתיופיה לומדים שם לתואר ראשון ושני, לעומת 25 סטודנטים אתיופים באוניברסיטת תל-אביב, לשם ההשוואה.

נתון מעניין נוסף עוסק בכמויות הזבל שמייצרים תושבי יהודה ושומרון: רק 1.31 ק"ג פסולת לנפש בכל יום ביהודה ושומרון, לעומת תושבי תל אביב, שיאני ייצור האשפה, המייצרים כמות גבוהה בהרבה – 2.09 ק"ג פסולת לנפש ליום.

ובימים של זעקה רבתי בעניין אפליית נשים, יעניין במיוחד הנתון הבא: דו"ח שהגיש מרכז המחקר של הכנסת לרגל כנס של השדולה לקידום נשים בתעסוקה, מצא כי שיעור ההשתתפות של נשים בכוח העבודה נמוך מזה של גברים בכל המחוזות – פרט למחוז יהודה ושומרון. רק שם עומד שיעור זה על 64.2% מהנשים, לעומת 58.9% מהגברים. גם בשיעור המועסקים בכלל האוכלוסייה יו"ש הוא האזור היחיד שבו יש אחוז יחסי גבוה יותר של נשים לעומת גברים – 61% לעומת 56%.

גם בשיעור התרומה הפורמאלית לחברה הישראלית מובילים המתנחלים - ממחקר שנערך באוניברסיטת בן-גוריון, עולה כי שיעור התרומה באזור זה עמד על 51% לעומת 40% באזור ירושלים ו-32.1% באזור תל-אביב. עפ"י הסקר החברתי של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה לשנת 2010, אחד מכל שלושה תושבי יהודה ושומרון הבוגרים (35%) התנדבו באיזושהי מסגרת במהלך השנה שקדמה לסקר – כמעט פי שניים לעומת תושבי תל אביב (18.3%).

מציאות חברתית מיוחדת זו נובעת, בין היתר, מההשקעה הרבה בבני הנוער המתגוררים ביהודה ושומרון. נוער מקסים זה זוכה לתשומת לב מיוחדת מהרשויות, התומכות ביוזמות רבות שמטרתן טיפוח שכבת הגיל הזו וגידול דורות של אזרחים נאמנים ותורמים.

בין מיזמים אלו ניתן למנות קורס הכנה לצה"ל המתקיים באריאל מדי שנה, מפעלי התנדבות שמקיימת עיריית מעלה אדומים, תכנית 'מובחרי השומרון' המעניקה כלים להתמודדות עם גיל ההתבגרות ותכנית מלגות מיוחדת שמעודדת הפקת סרטים ויצירות אמנות ביישובי הר חברון. גם מיזם 'לב בנימין' שנועד לסייע לילדים בעלי מוגבלויות, ו'קייטנת אילן' לילדים הסובלים משיתוק מוחי ופיגור בקרני שומרון – כל אלו ורבים אחרים משדלים את הנוער לתרום ולהירתם.

והדובדבן שבקצפת: רק ביהודה ושומרון לא פחות מ-95% מהתושבים הצהירו בסקר שנערך לפני כשנה כי הם מרוצים או מרוצים מאוד מחייהם. טוב, עם נתונים כאלה, איך אפשר שלא?

 

יצירת קשר
עבור לתוכן העמוד