תוכן מרכזי בעמודדלג על תוכן מרכזי בעמוד

תפרק? תפורק!

הגדל

שחקן חיזוק משמעותי ביותר הצטרף השבוע למערכה למען הסדרת היישובים הצעירים – שר החוץ, אביגדור ליברמן, העומד בראש מפלגת ישראל ביתנו, שהיא השותפה הקואליציונית הבכירה של הליכוד. ביום שני האחרון הודיע ליברמן, במהלך ישיבת סיעתו, כי פירוק של המאחזים, ובהם גבעת אסף ומגרון יביא לפירוק הממשלה, שכן היא זו האחראית לעליית היישוב לקרקע והיא שעודדה את המתיישבים להרים את הכפפה ולהקים שם את בתיהם. יממה לאחר מכן התראיין השר ליברמן לתכנית 'הכל דיבורים' ברשת ב' והבהיר את עמדתו בסוגיה. עיקרי הראיון - ב'ישעמדה' השבוע.

ירון דקל:            בוקר טוב לשר החוץ אביגדור ליברמן. החלטת לפרק את הממשלה?

השר ליברמן:      זה מה שקרוי פרשנות סובייקטיבית מאוד. אני ברשותך אנצל את ההזדמנות להסביר את נושא המאחזים ואת עמדת ישראל ביתנו. אני רוצה להביא בתור דוגמה את אחד היישובים מרשימת טליה ששון - היישוב ברוכין. טקס הנחת אבן הפינה של ברוכין היה במעמד שר הביטחון דאז, משה ארנס, ואלוף פיקוד המרכז. היום מתגוררים במקום כ-110 משפחות, שקיבלו משכנתא ממשרד השיכון וגם חוברו לרשת החשמל ע"י חברת החשמל.

ירון דקל:            האם הממשלה החליטה להקים את זה?

השר ליברמן:      ב-1983 ועדת השרים להתיישבות קיבלה החלטה להקים את היישוב הזה, וכעת המדינה מתכחשת לאחריות שלה והופכת 110 משפחות נורמטיביות לפושעים שעוברים על החוק. חלק בלתי מבוטל מהתושבים, אגב, משרת בכוחות הביטחון. כשאנחנו מדברים תמיד על היישובים, על המאחזים ועל רשימת טליה ששון אנחנו חושבים על כמה הזויים על גבעה צדדית שהביאו קרוואן שבור והם פורעי חוק קלאסיים. לא! רוב המאחזים הם קודם כל באחריות של המדינה, המדינה שלחה אותם והם לקחו את האתגר הזה בתור שליחות.

ירון דקל:            המדינה גם התחייבה בפני בג"ץ שהיא תפנה את המאחזים האלה

השר ליברמן:      המדינה לא יכולה להתכחש למחויבות שלה לאותם אזרחים. אמרתי בישיבת הסיעה שאני מצפה שכולם יידעו להתנהג באחריות כדי לעקוף את המוקשים ולא לפוצץ אותם.

ירון דקל:            אבל השר בגין מהליכוד לא פחות שוחר ארץ ישראל ממך, והוא אומר בעצם ששלטון זה לא רק התנחלות, אלא גם שמירה על החוק. מה פסול בכך?

השר ליברמן:      גם אני לא רואה פסול בכך שנשמור על החוק, להיפך - חובתנו לשמור על החוק ומכיוון שהאזרחים האלו הגיעו לברוכין או ליישובים האחרים בשליחות הממשלה, היא חייבת לקחת אחריות ולמצוא פתרונות.

ירון דקל:            אולי כדאי לאמץ את הצעת החוק המבקשת לפצות פלסטיני שעל שטחו הוקמו בתים? אולי זה הפתרון?

השר ליברמן:      אני לא משפטן ולא עורך דין ופחות חשוב לי איזה פתרון נמצא. אבל אני יוצא מתוך הנחה שאם אף אחד לא רוצה להביך את החברים בקואליציה, תמיד אפשר למצוא פתרון בהתאם לחוק. הקואליציה הזאת באמת יציבה ולאף אחד אין שום מוטיבציה וסיבה לפרוש. אם נתנהג בזהירות ואחריות, לא נגיע למצב של דילמות שאנחנו לא רוצים לעמוד בפניהן.

ירון דקל:            בעניין מגרון – השופטת בייניש כתבה פסק דין חלוט לפיו מגרון זו אדמה פרטית והיישוב יפונה עד סוף מארס 2012. זאת אומרת שאם הממשלה תעמוד בכך, אתה לא תהיה שם כי אתה לא מוכן שהממשלה תקיים את החלטת בג"ץ?

השר ליברמן:      אני חושב שלממשלה יש מספיק כלים כדי למצוא פתרונות יצירתיים. אני מכיר עשרות חוקים בנוגע לכניסה לישראל, לגיורים ולנישואים שבג"ץ הבין בעניינם שהוא לא פועל בחלל ריק ונתן דחיות ונתן אפשרות לממשלה להתארגן. תדמיין היום על רקע כל מה שקורה, במשא ומתן לפיוס בין חמאס לפתח, על רקע המהומות במצרים ובסוריה, אנחנו נתחיל פה התכתשות פנימית, נתחיל פה בעימות פנימי בתוך החברה הישראלית, לקרוע את עצמנו מבפנים - אני לא חושב שזה חכם. אני לא חושב שזה נכון, בלי קשר לעמדה הפוליטית. אני חושב שניתן להסביר את זה לבג"ץ ולשים דברים על השולחן כמו שהם.

ירון דקל:            רה"מ נתניהו אמר לא מזמן ש"אפשר להיות נאמן גם לארץ ישראל וגם לחוק". למה העמדה של נתניהו לא מקובלת עליך?

השר ליברמן:      אני לא רואה שום סתירה בין התיישבות לבין חוק. תמיד אפשר למצוא, כמו שאמרתי, פתרונות ואני לא בעד לבטל בהינף יד את החלטת בג"ץ. אני גם לא בעד לקרוע את החברה הישראלית מבפנים. אני חושב שאם יהיה רצון טוב משני הצדדים, יימצא הפתרון. מי שירצה פה לכפות בכוח איזושהי עמדה חד צדדית, אני חושב שיהיו לזה השלכות לא טובות לא רק במישור הפוליטי אלא קודם כל במישור החוזק החברתי שלנו, על אחדות העם.

יצירת קשר
עבור לתוכן העמוד