תוכן מרכזי בעמודדלג על תוכן מרכזי בעמוד

ההזדמנות האחרונה

הגדל

 

ראש הממשלה נתניהו הודיע באחרונה על הקמת וועדה "לבחינת עקרונות הפעולה ביחס לבנייה הלא מוסדרת ביהודה ושומרון", אלא שהשעון המשפטי מתקתק מהר יותר וכבר בימים הקרובים תידרש המדינה להתייצב בפני בג"ץ ולהודיע מהי עמדתה באשר לכמה מאחזים ותיקים אותם דורש השמאל להרוס. האם תעמוד הממשלה איתן באתגר ותודיע לבג"ץ כי בכוונתה להסדיר את מעמדם של היישובים, שנבנו בעידודה ותמיכתה, או שמא תפקיר את גורלם להריסה ובכך תהפוך את וועדת הבדיקה לחסרת משמעות?

 

בי"א באב תשס"ד (29.7.2004 למניינם) מינה ראש הממשלה דאז, אריאל שרון, את עורכת הדין טליה ששון לבודקת מוסמכת מטעם הממשלה לכל נושא היישובים הצעירים, הקרויים בפי כל "מאחזים". חרף העובדה כי שמה של ששון כגורם עוין להתנחלויות הלך לפניה, ואולי דווקא משום כך, בחר בה שרון והטיל עליה לבדוק את נושא "המאחזים הבלתי מורשים", ולהמליץ על דרכים "להפסקת תופעת המאחזים, מניעת התרחבותם ופינויים" (לשון כתב המינוי). ששון, כידוע, ביצעה את מלאכתה 'נאמנה' והגישה כעבור כמה חודשים דו"ח כבקשתו (מלא נתונים שגויים, בלשון המעטה), אודות היישובים הצעירים ביהודה ושומרון ו"אי-חוקיותם". זאת, כמובן, למרות העובדה כי נבנו בסמכות, בעידוד ובתמיכת ממשלות ישראל ומשרדיהן.

בשבע השנים האחרונות משמש דו"ח ששון דלק משובח לכלי המשחית של ארגוני השמאל המבקשים לחסל את מפעל ההתיישבות היהודית ביהודה ושומרון, תחת אפה של הממשלה ובעידוד בית המשפט העליון בשבתו כבג"ץ.

לפני שלושה שבועות הורה ראש הממשלה הנוכחי, בנימין נתניהו, לבדוק את נושא המאחזים פעם נוספת. אלא שבפעם הזו, בניגוד למקרה ששון, נראה שמדובר בניסיון להסדיר את הסוגיה ולא להקצין ולהשחיר אותה עוד יותר. "הוחלט להקים ועדה שתבחן כלי מדיניות ועקרונות לפעולה ביחס לבנייה שמעמדה אינו מוסדר ביהודה ושומרון", נאמר בהודעת לשכת ראש הממשלה. ובכן, מועצת יש"ע מברכת על החלטה זו, ומקווה שהוועדה תפעל לתיקון עוולות העבר ותמנע עוולות נוספות.

לא משום מקום צצה ועדה זו - בחודשים אלה ממש גוזר בית המשפט אחד אחרי השני את גורלם של יישובים שנבנו לפני 10-16 שנה, עוד בתקופת ממשלות רבין וברק. עמונה, גבעת אסף, מגרון ושכונת האולפנה בבית אל – על אלף תושביהם – נתונים תחת חרב ההריסה וזוהי, כך נראה, ההזדמנות האחרונה להציל אותם.

כבר בשבוע הקרוב, נדרשת המדינה למסור את תשובתה לעתירה שהוגשה נגד היישוב עמונה – ומה יעשה ראש הממשלה כאשר מצד אחד בג"ץ ממתין לתשובתו, ומן הצד השני הוועדה שאמורה להסדיר את הנושא עדיין לא הוקמה? פשוט מאוד: על ראש הממשלה להורות לפרקליטות המדינה לדווח לבג"ץ על הקמת הוועדה החדשה, מתוך מגמה להסדיר את הסוגיה, אחת ולתמיד. בלי התחמקויות, בלי קריצות ובלי פחד: נתניהו עומד בראש ממשלה נבחרת, שהיא קובעת המדיניות בישראל, ועליו להחליט האם ממשלתו תיזכר כמי שחיזקה את ארץ ישראל ואת מפעל ההתיישבות, או כמי שהוסיפה לרשימת ההחלטות שלה (תמיכה במדינה פלסטינית, הקפאת בנייה ושחרור מחבלים) גם הרס בתי יהודים.

 

יצירת קשר
עבור לתוכן העמוד