מקלט ישראלי
על רקע תרגיל העורף 'נקודת מפנה 4' הציגו השבוע ראשי הרשויות ביהודה ושומרון את התוכנית המתגבשת בימים אלו בשיתוף פעולה יחד עם רח"ל – רשות החירום הלאומית, ועם פיקוד העורף ופיקוד מרכז, ולפיה בעיתות חירום יהפכו הרשויות ביש"ע ל"רשויות קולטות" אשר יקלטו במוסדות חינוך במדרשות ובבתי אירוח עד לכחצי מיליון ישראלים.
במועצת יש"ע וברשויות המוניציפאליות הציגו את תוכנית "מקלט ישראלי" ובה שורת תרחישים במדרג הפגיעה בעורף הישראלי ולפיה את המענה שיתנו לכך ברשויות ביהודה ושומרון. במסגרת התוכנית במקרים של עצימות נמוכה יחסית יהיה ניתן לקלוט עד מאה אלף ישראלים בחדרי אירוח, בבתי הארחה, מדרשות, בבתי ספר שדה, ובצימרים ברחבי יהודה ושומרון. במקרים של לחימה קשה יותר שתיצור גם בעיות תקשורת וצורך לפינוי מהיר של כמות גדולה יותר של ישראלים יועמדו לרשות המתפנים גם מוסדות חינוך בעלי פנימיות אשר מצויים בכמות גדולה ברחבי יו"ש בעוד תלמידי מוסדות אלו יצאו לאזורי הלחימה על מנת להתנדב ולסייע לשירותים הקהילתיים והאזרחיים. כמו כן אוטובוסים ממוגני ירי של הרשויות ביו"ש יצאו לאסוף משפחות שיחפצו בפינוי, והמטבחים המוסדיים ביישובים יופעלו בסיוע לוגיסטי של פיקוד העורף ואוגדת איו"ש לאספקת מזון ושתיה. במקביל יפעילו המתנחלים את מבצע "משפחה מאמצת משפחה" ובה יוקם בעת הצורך בתוך שעות אחדות חמ"ל מתנדבים עם מענה אנושי אשר יקבל פניות של משפחות הרוצות להתארח ויתאים אותן למאגר של משפחות אשר רוצות לארח ביישובים השונים.
פינוי אזרחים ישראלים מאזורי לחימה ליהודה ושומרון הוא אחד היעדים המופיעים גם במסגרת יעדי תרגיל העורף נקודת מפנה 4. פיילוט ראשון של תרגול פינוי אזרחים התקיים לפני כחודשיים במועצה האזורית מטה בנימין באולפנת עפרה. במסגרת 'נקודת מפנה 4' התקיימו עוד מספר תרגילים – בבנימין, בשומרון, והשבוע בעיר אריאל, ולאחריהן יתקיים שלב לימוד המסקנות וגיבושן לכדי תוכנית סדורה. בתרגיל באריאל השתתף מפקד פיקוד העורף, יאיר גולן, אשר שימש בתפקידו הקודם כי מפקד אוגדת יהודה ושומרון.
נפתלי בנט, המשמש כיום כמנכ"ל מועצת יש"ע הקים בזמן מבצע 'עופרת יצוקה' את אתר 'ישראלים' אשר "שידך" בזמן אמת בין משפחות מהדרום שרצו לצאת מקו האש, לבין משפחות שהתנדבו לארח בבתיהן. על פי נתוני האתר 'ישראלים' קרוב ל 10,000 משפחות מצאו כך מקום מקלט ולו לכמה ימים.
בנט אמר השבוע כי "במצב חירום יהודה ושומרון יהפכו להיות המקלט האסטרטגי של מדינת ישראל – זאת בשל הקרבה לאזורים השונים – בין עפולה לצפון שומרון, בין מרכז
הוא הוסיף כי "באופן מפתיע במהלך כל עיתות הלחימה האחרונות האזור הכי שקט היה ביהודה ושומרון, ונקודה זו בתוספת החוסן המערך הלוגיסטי והנסיון הרב שנצבר ברשויות ביו"ש בעקבות עיתות חירום בעבר – הופכות את יהודה ושומרון למקלט של המדינה".