תוכן מרכזי בעמודדלג על תוכן מרכזי בעמוד

יש עמדה – מגבשים אסטרטגיה

צילום גרשון אלינסון (הגדל)

על פי הערכות מצב בפורומים שונים נראה כי הקפאת הבנייה היא רק השלב הראשון. גם מי שאולי חשב שמדובר במשהו זמני, "מחווה חד-פעמית" כפי שהצהיר שוב ושוב ראש הממשלה מאז תחילת ההקפאה, מבין שההקפאה הזו היא רק ה"סוכריה" לאבו-מאזן לשוב אל שולחן המשא-ומתן. שולחן שבו ידברו על הכל. על חלוקת הארץ. על הקמת מדינה פלשתינית בגבולות 67', על חזרת הפליטים, על חלוקת ירושלים. בחדרי חדרים כבר מתחילים לאוורר את המפות שבהם דנו נציגי הממשלות הקודמות ולהכין מסמכי טיוטה. זוהי קריאת השכמה לנאמני ארץ ישראל ולרואים במפעל ההתיישבות ביש"ע נכס אסטרטגי חיוני למדינת ישראל להתחיל ולפעול כבר כעת. לגבש אסטרטגיה ולצאת למאבק שאולי יהיה ארוך וממושך אבל צודק ומוסרי שבו ננצח. לפני שיהיה מאוחר מדי.   

בשבועות האחרונים מקיימים במועצת יש"ע סבב שיחות ודיוני הערכות מצב עם קובעי מדיניות בפוליטיקה ובממשל, וכן עם אנשי מקצוע בתחום הפרסום וההסברה. במסגרת זו התקיים בראשית השבוע כנס אסטרטגי ראשון מסוגו בגוש עציון – על ידי מועצה אזורית גוש עציון, החברה לפיתוח, ומועצת יש"ע. בכנס, תחת הכותרת "יהודה, שומרון, ומה שמסביב", שמעו המשתתפים מגוון של דעות ולעמדות שונות באשר לעתידה של מדינת ישראל בכלל ושל מפעל ההתיישבות ביש"ע בפרט – כשלב ראשון לגיבוש אסטרטגיה חדשה וקבלת כלים להמשך ההתנהלות ביהודה ושומרון על רקע המציאות המדינית, הגיאו-פוליטית, הכלכלית והדמוגרפית.

באירוע – שהיה פתוח לציבור הרחב – נטלו חלק מאות משתתפים ובהם ראשי רשויות, מומחים בעלי שם, אישי ציבור, חברי מליאת מועצת יש"ע ונציגים מכלל ההתיישבות ביש"ע.

לדברי שאול גולדשטיין, ראש המועצה האזורית גוש עציון ומי שאמון על תכני הכינוס, ראשי המועצות ביהודה ושומרון ביקשו באמצעות כינוס זה לשמוע מפי יודעי דבר ועניין על דרך הבנתם את המציאות ביהודה ושומרון, לקיים למידה מעמיקה ויסודית של כלל הנושאים הרלוונטיים למהלכים ביהודה ושומרון והשפעתם על כלל מדינת ישראל, ובסופו של דבר לגבש אסטרטגיה חדשה להמשך התנהלותם העתידית באזור.

בין הדוברים בכנס היו איתמר מרכוס, ראש מכון PMW – העוקב אחרי אמצעי התקשורת הפלשתינים שהציג נתונים קשים על ההסתה בכלי התקשורת הפלשתינים ועל הטמעת השנאה בתודעת הילדים והנוער – באמצעות סדרות חינוכיות שבהן מדינת ישראל לא קיימת כלל על המפה, תוך כדי שיכתוב ההיסטוריה, וכן חידונים ושעשועונים בהם ילדים הרוצים לחזור ל"ערים הכבושות": תל-אביב, טבריה, אשקלון וחיפה.

הפרשן לענייני ערבים, אהוד יערי הציג את התהליכים המתרחשים בעולם הערבי ואמר כי בהנהגה הפלשתינית קיימת נסיגה מרעיון 2 מדינות לשני עמים. ראש המרכז לחקר ביטחון לאומי באוניברסיטת חיפה ד"ר דן שיפטן דיבר על יחס הציבוריות הישראלית אל יהודה ושומרון, והציג סקירה היסטורית על עמדתם של מנהיגי הציונות כלפי ההתיישבות ביש"ע מראשית המאה ועד ימים אלו. הכתב המדיני של ערוץ 2, אודי סגל, הרצה על "המתיישבים בעין המצלמה" ועל התהליכים המדיניים המתרחשים מול האמריקנים ומול הפלשתינים. חוקר הדמוגרפיה הפרופ' ארנון סופר בישר על ירידה ירידה הולכת וגוברת בילודה בעולם המוסלמי, לעומת גידול בילודה בחברה הישראלית – דבר המעיד על אופטימיות ועל חוסנה של החברה בישראל. לדבריו, בעוד כעשרים שנה המאזן הדמוגרפי בישראל ילך ויגדל לטובת הציבור היהודי. כמו כן הוא קבל על כך שעם ישראל "מתכנס לתל-אביב" ומפסיד את הגליל והנגב לערביי ישראל ולבדואים, דבר אותו הוא הגדיר – איום אסטרטגי. המומחה לענייני יחסי ישראל-ארה"ב וחבר מליאת מועצת יש"ע יורם אטינגר דיבר על המתרחש מתחת לפני השטח בוושינגטון, על יחסי הכוחות בין השוכן בבית הלבן לבין הקונגרס - בית הנבחרים והסנאט, ואמר כי עלינו להדגיש לאמריקאים מהו האינטרס האמריקאי בהתיישבות ביהודה ושומרון ולא רק מהו האינטרס הישראלי שם. שליח מעריב לאירופה העיתונאי נדב אייל, בוגר הלונדון סקול אוף אקונומיקס, סקר את העמדה האקדמית והמדינית באירופה נגד מפעל ההתיישבות ביש"ע, ונגד המפעל הציוני בכללו. שר ההסברה והתפוצות יולי אדלשטיין דיבר על מערך ההסברה הישראלי, וסגן ראש הממשלה והשר לענייני מודיעין דן מרידור דיבר על המגעים המדיניים מול וושינגטון ומול הפלשתינים ואמר כי במהלך הבחירות הליכוד שמר על עמימות באשר לעמדותיו המדיניות מסיבות טקטיות של המשא-ומתן אך הודה שראש הממשלה מקדם בפועל את רעיון 2 מדינות לשני עמים ואת הקמתה של מדינה פלשתינית. בתום הכנס התקיים דיון של מליאת מועצת יש"ע שבו הוצגו מספר צעדים אופרטיביים להמשך הפעילות. 

 

יצירת קשר
עבור לתוכן העמוד