מאבק ראשי מועצת וראשי הרשויות יצא לדרך
לקראת צאתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו לפסגה בניו יורק נפתח השבוע המאבק נגד הקפאת הבנייה במאהל מחאה של ראשי הרשויות מול משרד ראש הממשלה בירושלים.
המאבק הצליח לחבר ולאחד בין כל ראשי הרשויות – חילונים דתיים וחרדים, ראשי ערים ומועצות אזוריות ומקומיות, בין בגושי ההתיישבות ובין בעומק השטח. כולם התייצבו והעתיקו את עבודתם למאהל המחאה בירושלים.
היום הראשון נפתח בישיבה של ראשי הרשויות, ולאחריה הגיעו למאהל שורה של שרים, חברי כנסת ואישי ציבור.
בצהריים הגיע למקום בני בגין שאמר לראשי המתיישבים: "העמידה שלכם היא חשובה ומחזקת, והעמדות שאתם מציגים הינן חשובות. אי אפשר לבוא ולרמוס ברגל גסה את זכותם של יהודים לשבת בארץ ישראל". בגין הוסיף כי: "הניסיון להטיל על משלת ישראל תנאים מוקדמים למו"מ, קל וחומר תנאים לפתיחת מו"מ ואפילו לפגישה שעל פיהם יש להקפיא לאלתר ולצמיתות כל הנחת לבנה ביהודה ושומרון, הניסיון הזה הושם לאל, והשכל הישר גבר. אי אפשר לכופף את ישראל בטענות מקדמיות הזויות ורחוקות מהמציאות של מניעת בנייה כלשהי ביהודה ושומרון ולפי דרישתם גם בבירתנו ירושלים".
בגין קבע ש"צריך להמשיך כמובן ולהקפיד על כך שהחיים הטבעיים האישים והקהילתיים של היישובים שלנו בכל רחבי שומרון ויהודה יישמרו והיישובים יתחזקו. הממשלה לא תסכים לשינוי ביכולת של היישובים לאורך זמן לקיים פעילות טבעית והתפתחות טבעית ואנחנו יכולים להניח על פי מה שאנחנו יודעים למרות כל המגבלות הידועות שמספר התושבים היהודיים בשומרון וביהודה בסוף השנה הבאה ייגדל לעומת מספרם השנה. היינו רוצים כמובן שהוא ייגדל במספרים גדולים מאוד, ואם הוא ייגדל במספרים גדולים אז בתנאים הנוכחיים גם זו התפתחות שצריך לראות אותה באופן חיובי".
שר ההסברה והתפוצות יולי אדלשטיין אמר כי "יהודה ו
יו"ר הקואליציה חבר
יו"ר ועדת חוק חוקה ומשפט חבר
במהלך ימי שביתת השבת הגיעו למקום גם חברי סיעת האיחוד הלאומי חברי
במאהל ביקרו גם שמוליק ריפמן, ראש המועצה האזורית רמת הנגב ויו"ר פורום המועצות האזוריות, האלוף במיל. עוזי דיין,
ביומה השני של שביתת ראשי הרשויות ומועצת יש"ע הצטרפו למאהל גם עובדי מחלקות המועצה המקומית בית-אל שהקימו במקום אוהל עם שלטים נגד הקפאת הבנייה, והשתתפו בשביתת השבת. בצהריים נועדו יו"ר מועצת יש"ע ונציגי ראשי הרשויות עם יושב ראש
במקביל הגיעו למאהל חברי סיעת הבית היהודי, שר המדע הפרופסור דניאל הרשקוביץ, יו"ר הסיעה ח"כ זבולון אורלב, וח"כ אורי אורבך.
השר הרשקוביץ אמר במאהל כי "באנו לחזק את אחינו המתיישבים במאבקנו המשותף נגד הקפאת הבניה. מניעת הגידול הטבעי בהתיישבות אינה עניין פוליטי אלא נושא מוסרי, ואם היא תובא להצבעה בממשלה כמובן שאתנגד לה. ההתפתחות ביישובי יו"ש צריכה להמשך". יו"ר הסיעה ח"כ אורלב הזכיר כי הסיעה החליטה להתנגד פה אחד להקפאת הבניה. "ניתן לכך את הביטוי המתאים בכנסת. אנו קוראים ליתר סיעות הקואליציה להתכנס ולקבל החלטות דומות. אנו מקווים שראש הממשלה יעמוד בלחצים ויזכור מי הציבור שבחר בו".
אחריהם הצטרפו לראשי הרשויות נציגות של חברי כנסת מהליכוד –
חבר
חברת
רה"מ משדר מסרים שאומרים לא להקפיא את הבניה. אני מצפה מראש הממשלה לשמור על העקרונות שבשמם הוא נבחר, בגלל זה הציבור בחר בליכוד ולא בקדימה, מקווה שיבנה בכל רחבי יהודה ושומרון גם בערים וגם ביישובים, גם בגושים וגם בעומק השטח, ושבשובו לישראל יודיע ראש הממשלה שגזירת הקפאת הבניה סרה מהעולם ואפשר לבנות".
זמן קצר לפני תחילתה של הפסגה המשולשת בניו-יורק התייצבו במאהל המחאה שלושה משרי הממשלה: המשנה לראש הממשלה והשר לפיתוח הנגב והגליל סילבן שלום, שר התקשורת משה כחלון, והשר לתשתיות לאומיות, ד"ר עוזי לנדאו.
שר התקשורת כחלון אמר במאהל: "הגעתי לכאן לחזק את ראשי הרשויות ביהודה ושומרון ואני כמובן מזדהה עם המאבק שלהם. אני חושב שצריכים לחזק את ראש הממשלה בשמירת האינטרסים של מדינת ישראל. הוא עושה את זה מצוין, ואני כאן כדי לחזק אותו, והאינטרסים של מדינת ישראל הם גם המשך הבנייה ביהודה ושומרון".
המשנה לראש הממשלה סילבן שלום הצהיר כי: "ישראל תמיד שואפת לשלום אך לא תסכים ששלום יהיה מותנה בתנאים מוקדמים שאיננו יכולים לקבל. מפעל ההתיישבות הוקם על ידי הליכוד. ועלינו לחזק אותו. ההתיישבות היא לא מכשול לשלום. אנחנו רואים בשלום ערך עליון. לגבי נושא ההתיישבות יש קונצנזוס רחב. ישראל לעולם לא תסכים ששלום יהיה מותנה בתנאים מוקדמים. נמשיך לפתח את ההתיישבות בכל חלקי ישראל – בנגב, בגליל וביהודה ושומרון".
השר
יו"ר מועצת יש"ע דני דיין סיכם ואמר: "אנחנו נמצאים כאן בעד מדינת ישראל בעד ארץ ישראל, כדי שהממשלה תוכל למלא את חלקה בבנייתה של הארץ. עמלנו קשה, ולא לבד, שתקום הממשלה הזו, ויש לה התחייבות לבוחר הישראלי. ההתחייבות הייתה ברורה וחדה - חידוש ופיתוח מפעל ההתיישבות ביהודה ושומרון. לצערי אנחנו נמצאים בהקפאה מוחלטת, פרט ל-450 יחידות שרובן הן חידוש ואישור של ממשלה קודמת. המדיניות הזו חייבת להשתנות. אסור שזה יהיה תלוי בעמדתו של אבו מאזן. אני מקווה שמהפסגה בניו יורק תצמח תובנה: לא לוויתור ומחוות כאשר אין מחווה מהצד השני; וחזרה למסלול הנכון - וזה פיתוח התיישבות".
המאהל זכה לתהודה תקשורתית רבה בארץ ובעולם, ולסיקור באמצעי התקשורת המובילים.
בקרב פורום ראשי הרשויות ומועצת יש"ע הביעו סיפוק מההצלחה ומההד הציבורי שעורר המאהל ומהגעתם ותמיכתם של שרים בכירים בממשלה, וחברי סיעות בית המחוקקים. הם ציינו כי מדובר בירית הפתיחה של המאבק נגד הקפאת הבנייה והביעו תקווה שעם חזרתו של ראש הממשלה נתניהו מניו-יורק, לאחר שיבין שככל שהיה נכון לויתורים כך הצד השני הקשיח את עמדותיו – ישוב ראש הממשלה וימלא אחר רצון הבוחר הישראלי והמחנה הלאומי – ויסיר את הקפאת הבנייה המעשית הקיימת מזה זמן רב מעל יישובי יהודה ושומרון.
בימים הקרובים יקיימו במועצת יש"ע ובקרב ראשי הרשויות הערכת מצב, ועל פיה יוחלט על הצעדים הבאים במאבק נגד הקפאת הבניה.