פיקוח נפש
השבוע ערכה וועדת חוקה של הכנסת בראשות ח"כ יעקב אשר, דיון חירום בנושא 'ייעוץ משפטי מסכן חיים ביהודה ושומרון
' בהמשך להצעה לסדר שהגישו ח״כ אריאל קלנר (ליכוד) ואוריאל בוסו (ש״ס). דיון זה נערך לאור הפרסום החמור בעיתון 'ישראל היום' בו נחשף מסמך משפטי משנת 2005 ובו סיכום דיון של כעשרה יועצים משפטיים על אישור מרכיבי ביטחון לישובים צעירים. בדיון נכחו 9 יועצים משפטיים ורק איש מקצוע אחד מתחום הגנת הישובים, קצין הגמ"ר של פיקוד מרכז.המסמך נכתב לאור דו"ח טליה ששון שפורסם באותם ימים, ומציין בתחילתו כי "ככל שתושלם בניית גדר ההפרדה עיקר פעילות הטרור תופנה כלפי הישובים ביו"ש, ויש להיערך למתן הולם להגנתם" . אולם בסיכומו של המסמך נכתב כי "ניתן להציב גדר תלתלית, או להעסיק רבש"צ שאינו תושב המקום, או חיילים שיאבטחו את המקום" אולם "כל מרכיבי הביטחון האחרים שלא נדונו בישיבה, לא ניתן לאפשר את הקצבתם למאחזים בלתי חוקיים כל עוד לא התקבלה פניה בעניינם והוחלט אחרת".
מסמך זה עולה שוב ושוב, עד היום, בדיונים הנוגעים למתן מרכיבי בטחון לישובים הצעירים, ומונע מתן רכבי בטחון, גדרות, מצלמות, מערכות כריזה ועוד אמצעי בטחון לכשישים נקודות התיישבות.
מדובר כאן באבסורד כפול. לאורך שנים מערכת הביטחון הייתה מעוניינת להקצות מרכיבי בטחון בסיסיים לישובים הצעירים ולשמור על התושבים שם. הגוף המבצעי האמון על ביטחון ההתיישבות הצעירה עושה כמיטב יכולתו להגן על נקודות יישוב אלו באמצעות כוחות הבט"ש (ולפעמים אף ע"י הצבת חיילי הגנת היישובים) אולם, עדיין משווע
למרכיבי ביטחון שונים שיקנו ביטחון בססי לתושבים עד להגעת כח צבאי מהבט"ש במקרה של אירוע ח"ו.במסגרת תוכנית "קשת יהונתן" של פיקוד מרכז, להגנת ישובי האזור, הוצג פערים בטחוניים של כ 50 מיליון ש"ח בהתיישבות צעירה. אולם נכון להיום מערכת הביטחון מנועה מלהקצות להתיישבות הצעירה גם אמצעים ניידים שאינם מחוברי קרקע, כולל את הדברים הבאים:
מאבטחי אזרוח
סיכום הדיון משנת 2005 גרם בפועל לשיתוק מוחלט של מערכת הביטחון בנושא זה. הטענה של גורמים משפטיים כאילו "לא התקבלה עד כה בקשה מהדרג הצבאי המבצעי", משוללת כל יסוד. בפועל מוגשות בקשות רבות של הפיקוד המרחבי, פיקוד העורף והיחידה להתיישבות במשרד הביטחון, אך הן נענות בשלילה מוחלטת תוך הצגת המסמך הנ"ל.
להלן מספר דוגמאות של נקודות יישוב בהתיישבות הצעירה בהם יש חוסר במרכיבי בטחון (שמות הישובים נמחקו כדי לשמור על בטחון התושבים
): ישוב ק' – לא ניתן למנות רבש"צ מתוך היישוב, ישוב א' 70 משפחות שלא ניתן להקים מרכבי ביטחון כלל, ישוב ע' – 70 משפחות , 250 ילדים לא ניתן להקים מרכיבי ביטחון כלל, ישוב ג' – לא תוקצבו מרכיבי בטחון כלל, הישוב ע' – אין מרכיבי בטחון ורק בשבוע שעבר נמנעה בנס חדירה לישוב בזכות ערנות של תושב.במהלך הדיון בכנסת אמר השבוע ח"כ עוזי דיין לשעבר אלוף פיקוד מרכז: "מדובר בהתיישבות שהיא ציונות. התמודדתי בתפקידי כאלוף פיקוד עם נושאים אלו, אפשר לשמוע את עמדתם של היועצים המשפטיים, אבל אסור לקבל אותה. יש להציב את מרכבי הביטחון בישובים אלו".
יוחאי דמרי ראש מועצה אזורית הר חברון הדגיש בדיון את חשיבות החלת הריבונות. "זו הדרך הנכונה ביותר לפתור את כלל הבעיות בישובים הצעירים ובהתיישבות".
מערכת הביטחון משוועת לאפשרות להתקין מרכיבי ביטחון בהתיישבות הצעירה כחלק ממימוש אחריותה אולם המסמך משנת 2005 כובל את ידיה, והיא נאלצת להתאים את המענה שגם בעיניה חסר מאוד.
על ממשלת ישראל להנחות את הדרגים המקצועיים לסיים את כל הליכי התכנון של מקומות אלו ולהסדיר באופן מיידי את הישובים הצעירים, כולל מתן תוקף לתוכניות בנין עיר, הכרה בנקודות ההתיישבות כישוב או כשכונה של ישוב סמוך.
רק כך נשמור על חיי התושבים, ונאפשר חיים נורמטיביים והתפתחות בחבל ארץ היסטורי זה.