תוכן מרכזי בעמודדלג על תוכן מרכזי בעמוד

שנתיים אחרי - דו"ח מצב המגורשים

הגדל
 כמעט שנתיים לאחר הגירוש ו-8800 מגורשי גוש קטיף נאלצים להתמודד עם חוסר וודאות בשלל תחומי החיים ביניהם אי בניית ישובי הקבע, בעיות בהקמת המשקים החקלאיים ופיצויים נמוכים.
 
וועד מתיישבי גוש קטיף
ועד מתיישבי גוש קטיף מפרסם דו"ח חדש שמשקף את תמונת המצב של טיפול המדינה בעקורים מגוש קטיף, בחלוף שנתיים מאז גורשו מבתיהם. הדו"ח תמציתי ומציג תמונת רוחב של כלל תחומי החיים.
למרות הכל קהילות הגוש ממשיכות לעשות ולפעול. מעל ל-85% מתושבי הגוש נשארו לגור במסגרת קהילתית במטרה להמשיך בערכים ובאידיאלים.
להלן נתונים שרוכזו על ידי ועד העקורים בנושא:
דיור קבע
• מתוך 26 נקודות שאמורות לקום כיישוב קבע עבור המגורשים רק בשתי נקודות התחילה בניית בתי מגורים.
• בפרוייקטים כגון ניצנים ותלמי יפה שסוכם לגביהם חודשים רבים לפני יישום הגירוש, טרם החלה עבודת תשתית.
• כיום ברור שאתרי הקראוונים ישמשו את המגורשים לפחות במשך חמש שנים (כשכוונת הממשלה הייתה לשנתיים בלבד). עובדה זו משליכה על בעיות רבות.
אבטלה
• כ-1450 מתושבי גוש קטיף עדיין מובטלים- בעיקר מהמגזר החקלאי.
• מצבם הכלכלי של יותר מ- 500 משפחות הורע באופן משמעותי, וחלקן אף מקבלות חבילות מזון וסיוע מגופי רווחה.
• בשל אחוז האבטלה הגבוה משפחות רבות משתמשות בכספי הפיצויים לקיום היומיומי במקום לשמור לבניית ביתם.
חקלאות
• רק 33 חקלאים (מתוך כ- 400 משקים חקלאים) קיבלו אדמות. מתוכם, רק חלק קטן מאוד חזרו לפעול ברמה של גידול ממש.
• אלו שחזרו לגדל נאלצים להתמודד עם בעיות רבות בנושא תשתיות בשטח (אין תשתיות מלאות של חשמל, ביוב, ניקוז וכו').
• החקלאים איבדו את השווקים, הקניינים וצינורות השיווק בחו"ל.
פיצויים
· הסכם ההבנות מול הממשלה בנושא תיקון חוק פינוי פיצוי שיפר את המצב בתחום האישי. עד כה טרם סוכם על הבנות בתחום העסקי והחקלאי (בעלי עסקים וחקלאים אינם מפוצים על אובדן ההכנסה עד להקמת העסק מחדש, ועוד).
· הפיצויים המוענקים למפוני גוש קטיף הינם נמוכים ואינם משקפים את הערך הבסיסי של הרכוש. כך למשל הפיצוי עבור חממות הינו כ-60% מערך הכינון.
· הפיצוי עבור ותק הניתן למפוני הגוש הינו כ-10% מהפיצוי שניתן למפוני ימית ועוד.
· ב-650 תביעות של שמאות פרטנית טרם התקבלה החלטה או שהתקבלה החלטה בימים האחרונים בחישוב שמאות נמוך, בשל הקפאת חישובי השמאות על ידי המדינה באופן מתמיה לאחר שהתברר כי גובה השמאות גדול מהפיצוי בחוק.
אין ספק כי תמונת המצב עגומה ביותר ומחדלי המדינה עצומים. תקופת המגורים באתרים הזמניים אורכת הרבה מעבר לתקופה שיועדה ע"י המדינה ולאף אחד ממשרדי הממשלה אין תוכנית עבודה לתקופה זו. מיותר לציין כי תוכנית עם לוחות זמנים ברורים ועם מלוא הסמכויות לדרג הפקידותי, תוך עקיפת חסמים תזרז את הפתרונות ובכך תחסוך הן משאבים למדינה והן עגמת נפש רבה לעקורים.
חשוב להדגיש כי למרות כל האמור לעיל, קהילות הגוש ממשיכות לעשות ולפעול. מעל ל-85% מתושבי הגוש נשארו לגור במסגרת קהילתית במטרה להמשיך בערכים ובאידיאלים וניכרת ערבות הדדית, תמיכה ודאגה לכלל הקהילה בקרב העקורים.
אין ספק כי ברגע שיקבלו חזרה את הכלים הנחוצים, אוכלוסיית גוש קטיף תחזור ותמשיך להיות חברה חזקה, יצרנית, פעילה ותורמת.

ח"כ אביגדור יצחקי, יו"ר הקואליציה לשעבר אמר בתגובה על הדו"ח כי "מדינת ישראל לא לקחה בחשבון שאחרי שהיא מפנה תושבים שישבו באופן חוקי בשליחותה, שצריך לדאוג למגורי הקבע שלהם ובעיקר לפרנסתם עוד טרם פינויים. בחלוף שנתיים, עדיין מאלתרים פתרונות במקום להגיע לפתרון מערכתי שיקדם את הקמתם של ישובי הקבע ומציאת מקומות עבודה ראויים למפונים.
 
התייחסויות של יוזמי תיקון חוק פינוי פיצוי:
יו"ר השדולה למען מפוני גוש קטיף, ח"כ אורי אריאל: "מצב העקורים מגוש קטיף, זהו הפרק החסר בדו"ח וינוגרד, לולא האחריות הלאומית של העקורים הייתה פורצת פה כבר אינתיפאדה".
ח"כ אביגדור יצחקי: "מדינת ישראל לא לקחה בחשבון שאחרי שהיא מפנה תושבים שישבו באופן חוקי בשליחותה שצריך לדאוג למגורי הקבע שלהם ובעיקר לפרנסתם עוד טרם פינויים. בחלוף שנתיים, עדיין מאלתרים פתרונות במקום להגיע לפתרון מערכתי שיקדם את הקמתם של ישובי הקבע ומציאת מקומות עבודה ראויים למפונים. חמור במיוחד מצבם של תושבים בגיל הביניים שצריכים לבנות את עולמם מחדש ואם הפתרונות לא יהיו יצירתיים ומעשיים, הם לא יביאו למצב של תחושות סבירות בקרבם.
יצירת קשר
עבור לתוכן העמוד