תוכן מרכזי בעמודדלג על תוכן מרכזי בעמוד

סיכום אירועי פסח ביהודה ושומרון

הגדל

פסח בחבל יתיר-הר חברון – המוני מטיילים ביער יתיר, באתר העתיק בסוסיא, במעיינות זיף ובבתי הארחה והצימרים בדרום הר חברון.

חבל יתיר הנמצא באזור הר חברון, הולך ותופס תאוצה מבחינה תיירותית ואת הפירות רואים כבר בשטח. באתר סוסיא היינו עדים השנה לתופעה מבורכת של המוני בית ישראל לאו דווקא מהמגזר הדתי . הציבור הכללי ובעיקר תושבי הדרום נחשפים לכך שהר חברון נמצא במרחק של פחות מחצי שעה נסיעה מבאר שבע והציבור מתחיל להצביע ברגליים... אנו מקווים שהתופעה תמשיך ותשתלב עם המגמה של המועצה האזורית "לשדר דרום" ולפתוח את דלתותינו לציבור הרחב. ביער יתיר הייתה נוכחות ערה מתמיד של מטיילים ונופשים אשר באו ליהנות מנופי פריחה של אביב ומזג אוויר מעולה.  בתי ההארחה במעלה חבר ובסוסיא והצימרים ביישוב שני ליבנה היו בתפוסה מלאה ברוב ימי החג והאורחים נהנו ממגוון אטרקציות שסיפק להם האזור- רכיבה על סוסים בחוות הסוסים שביתיר, טיולים בהדרכת מרכז סיור ולימוד סוסיא למעיינות זיף,טיולים לאור ירח מלא ומסלולים רבים נוספים, טיול ברכב ספארי מדברי בנופי חבל יתיר , ביקור ביקב יתיר ועוד מגוון פעילויות יצירה לכל המשפחה.

למגוון אפשרויות לטיולים ואטרקציות באזור – 1599-507-517

עשרות אלפים בחברון ובהם חברי כנסת, אישי ציבור, וראשי מועצת יש"ע, חגגו את הכרזת מערת המכפלה כאתר מורשת לאומית.

ברחבת מערת המכפלה בחברון נערך בחול המועד טקס הכרזת המערה כאתר מורשת לאומית. את הטקס יזם וארגן הישוב היהודי בחברון, ובמהלכו חולקו תעודות הוקרה לחברי שדולת ארץ ישראל בכנסת. מעניקי התעודות היו ראשי הישוב היהודי בחברון ובקרית ארבע, ויו"ר מועצת יש"ע, דני דיין.
סגן השר איוב קרא אמר בטקס, כי "ההמונים שהגיעו לפה, כמו גם 40 חברי שדולת ארץ ישראל בכנסת, הם הערובה וההוכחה לכך שאיש לא יזיז אותנו ממערת המכפלה, גם לא חוסיין אובמה. ראש הממשלה צריך להגיד "לא" לברק חוסיין אובמה, ו"כן" לעם ישראל, שהגיע ומגיע לכאן בהמוניו. צריך לתת אישור לחידוש הבניה וההתיישבות בכל חלקי הארץ". הוא הוסיף והתייחס לעדה הדרוזית אמר: "אנחנו צאצאי יתרו, שמרנו על ארץ ישראל עבור עם ישראל כשהוא היה בגלות, ונמשיך לשמור עליה יחד אתו גם היום".
יו"ר השדולה ח"כ אריה אלדד אמר כי העובדה ששדולת ישראל מונה 40 ח"כים, שהם שליש מהכנסת, מייצרת את הלחץ הנגדי ללחץ שמגיע מבחוץ  ומהשמאל: "ההישג של הכרזת מערת המכפלה הוא ההישג הראשון של השדולה, שתמשיך לפעול למען ארץ ישראל, כיון שמי שלא הבין לפני 5 שנים שגוש קטיף מגן על תל אביב, צריך להבין היום שחברון מגינה על ירושלים".
סגנית השר גילה גמליאל קיצרה בדבריה ואמרה כי  "ירושלים היא בירת ישראל לנצח נצחים נשמור עליה ועל חברון מאז ולתמיד".
חברת הכנסת ציפי חוטובלי אמרה, כי ההשוואה של ירושלים לתל אביב היא מעליבה: "אנחנו אוהבים את תל אביב אבל היא בת 101 שנה, ירושלים בת 3,000 וחברון בת 4,000 שנה. בחג בו יצאנו מעבדות לחירות, צריך לדעת לשמור על החירות ולא לתת לאף אחד להכתיב לנו כמה לבנות ואיפה לבנות".
ח"כ עתניאל שנלר (קדימה) אמר כי חברון וירושלים חד הן, ויש לשמור על שלמותה של חברון כשם שיש לשמור על שלמותה של ירושלים: "אני שמח לראות את ההמונים שהגיעו, אבל חשוב להביא את חברון גם לאלה שלא הגיעו לכאן, חברון צריכה להפוך לנחלת הכלל".
יו"ר מועצת יש"ע, דני דיין, שהיה בין מעניקי תעודות ההוקרה לח"כים, אמר כי "החיבור למערת המכפלה, המתבטא בהחלטה להכיר בה כאתר מורשת לאומית, הוא לא רק מעשה ערכי כי אם גם מעשה מדיני. רק החיבור לשורשיו של העם היהודי נותן את העוצמה הדרושה כדי לעמוד בפני לחצים זרים ולעמוד על מימוש זכותנו על הארץ. בזכות החיבור הזה נוכל לומר לאלה שמנסים להכניע אותנו:'עד כאן' ".
למערת המכפלה הגיעו במהלך החג וימי חול המועד למעלה מ 30,000 מבקרים ומתפללים יהודים – לפי נתוני משטרת ישראל וצה"ל. במקום התקיים פסטיבל זמר והופיעו אומנים מסגנונות שונים, וביניהם: אודי דוידי, אהרן ויונתן רזאל, בן סנוף, וחיים ישראל.

למעלה מ-15,000 מטיילים מכל רחבי הארץ גדשו בימי הפסח את אתרי התיירות והאטרקציות בשומרון. שמורת הטבע הר כביר ושמורת הטבע יער ריחן התמלאו עד אפס מקום.

אלפי ההורים והילדים נהנו מסדנאות יצירה ופינות ליטוף של חיות וזוחלים אקזוטיים, מסיורי ג'יפים לתצפיות ולמאחזים בשומרון ומנסיעה ברכבי ספארי על רכס הר כביר מול הנוף עוצר הנשימה של מעיינות נחל תרצה, בקעת הירדן והרי הגליל. בנוסף, נהנו המטיילים מהצגות של שחקני רחוב שהציגו סיפורים מהתנ"ך המתארים את ההיסטוריה היהודית בשומרון וביקורים בחוות החקלאיות האורגניות וביקבים הרבים הפרוסים באזור. אלפי המטיילים גדשו את אתרי התיירות, המעיינות והנחלים וכן את האטרקציות הרבות שהכינה המועצה האזורית שומרון למבקרים.  למעלה מ - 800 כלי-רכב ועשרות אוטובוסים נספרו בכניסה לישוב אלון מורה בדרך לשמורת הר כביר ופקחים ומתנדבים רבים סייעו בהכוונת התנועה על מנת למנוע פקקים בכבישי הישוב.

בצפון השומרון השתתפו אלפים ב"פסטיבל ירוק" בפארק התעשיה שח"ק שבצפון השומרון - פסטיבל בסימן מיחזור ואיכות הסביבה לילדים ולהורים.

במערב השומרון טיילו למעלה מאלף איש באפיק ומעיינות שמורת הטבע נחל קנה ובעתיקות דיר סמעאן ליד פדואל. אלפי המבקרים נהנו ממופעים ומסיורים במפעלי פארק התעשיה שח"ק בנושא מחזור ואיכות הסביבה, סדנאות פיסול באלומיניום, קיר טיפוס מאוייר בנושא איכות הסביבה, מופעי קסמים ולהטוטנות, אקרובטיקה עם אש וחרבות בשיתוף הקהל, ציורים מחומרים טבעיים, סדנאות בכלי נגינה ממוחזרים, הכנת כדורי ג'אגלינג ומתחם מתנפחים לגיל הרך.

במבקרים בלטה קבוצה גדולה של כ- 1,300 חסידי חב"ד מכל רחבי הארץ וגם מחו"ל שהגיעו באוטובוסים מאורגנים להצטרף לסיורים בשומרון ואף קיימו "התוועדות חסידית" המונית מיוחדת במבנה המתנ"ס המקומי בהשתתפות רבנים בולטים בחסידות חב"ד, שהסתיימה בהופעה סוחפת של הזמר אריאל זילבר.

בנוסף, קיימו המדרשות לידיעת הארץ באזור (מכון חלקת השדה ומדרשת שומרון) עשרות סיורים מודרכים באזור - ברגל, ברכב,באוטובוסים ובג'יפים - ביקור במזבח יהושע בהר עיבל, סיורים לעתיקות שומרון העתיקה (סבסטיה) וכן טיולים רבים לשמורות הטבע, הנחלים ואתרי התנ"ך וההיסטוריה הרבים שבאזור.

 ראש המועצה האזורית שומרון גרשון מסיקה הביע סיפוק מכמות המטיילים בשומרון: "מחמם את הלב לעמוד בצמתים המובילות לאזור השומרון ולראות את האלפים המגיעים בשמחה ובכיף ומוחקים ברגליים את הקו הירוק. עם ישראל מצביע ברגליים ומתחבר לשומרון בהמוניו. שמחנו לראות אלפים רבים של מבקרים מכל רחבי הארץ, חילוניים ודתיים, אנשי המחנה הלאומי ואנשי שמאל. השומרון ילך ויגדל: הן בישובים חדשים, הן בבניה חדשה והן בתיירות גדלה ותוססת".

 

כעשרת אלפים מטיילים הגיעו בחול המועד פסח לתל שילה – התל העתיק בבנימין בו עמד המשכן 400 שנה. אלפים רבים נוספים תיירו גם במסלולים ואתרים נוספים באזור בנימין. מעל 5,000 מטיילים הגיעו לנחל דולבים.

ועדת אתרי מורשת בממשלה החליטה שלא לכלול את תל שילה שבבנימין בין אתרי המורשת, אבל החלטה זו לא מנעה מעשרת אלפים ישראלים להגיע למקום ביומיים האחרונים. שילה הייתה עיר הבירה של ישראל במאה ה-13 לפני הספירה, במשך קרוב ל 400 שנה. למקום, בו הוצב גם המשכן שקדם למקדש בירושלים, עלו לרגל אלפים רבים.

 

המועצה מקיימת מדי שנה בימי חול המועד הפנינג משפחתי בו משחזרים את העיר העתיקה יחד עם שוק מקראי וחידוש מלאכות קדומות. במהלך ימי חול המועד זרמו לאתר אלפים רבים, שפקקו את כבישי האזור.

 

מאז הוחלט בממשלה שלא להכניס את התל לרשימת אתרי המורשת, פועלת המועצה בעניין. "לא ייתכן שמקום שהעם היהודי התאחד סביבו במשך מאות שנים, לא יהי כלול ברשימת אתרי המורשת של מדינת ישראל", אומרת צופיה דורות, מנהלת תל שילה. לדבריה, אלפי המטיילים שהגיעו למקום אתמול והיום מוכיחים אחרת.

 

בתל שילה התרחשו רבים מסיפורי התנ"ך בספר יהושע, שופטים, שמואל, ירמיהו ומלכים. כאן התרחשה הדרמה של תפילת חנה, נבואת שמואל, מות עלי הכהן, ועוד. באתר שילה הקדומה שכבות ארכיאולוגיות מימי האבות ועד ימינו, מחומת העיר הכנענית ועד פסיפסים מרהיבים מתקופת התלמוד בהם כתובת מרשימה המזכירה את שמה המפורש של העיר שילה. בין התגליות מחסני ענק אשר שמשו את המשכן ואינספור מערות קבורה מימי בית שני.

 

האתר מורכב ממרכז מבקרים פעיל והדרכה סלולארית, חיזיון אור-קולי, מרכז ללימודי המשכן ומלאכות קדומות, גלריית אומנות, בית קפה, גן ואולם אירועים, שטח פתוח לאירועים גדולים ופסטיבלים. בשנת 2009 בקרו באתר כ-30,000 מבקרים. במהלך השנה מתקיימים אירועים כפסטיבל מקראי בפסח ובסוכות, פסטיבל מחול ותנועה, והופעה מוסיקלית גדולה בט"ו באב.

 

בשנה הקרובה מבקשים באתר לבצע תנופת פיתוח ובהם חפירות ארכיאולוגיות וחישוף חפירות קיימות, הקמת סככה לשימור ופתיחת פסיפסים לקהל הרחב, סלילת שבילי הליכה, יצירת פינות ישיבה, ספסלים, צלונים מעץ וברזיות, וכן תאורת רחוב ותאורה נמוכה באתר הארכיאולוגי.

 

כמו כן מתכונן באתר פארק תיירות ארץ התנ"ך ובו הפקת חיזיון אורקולי חדש למבקרים בעברית ואנגלית, בניית דגם המשכן בגודלו המקורי לחוויה וללימוד, העברת יקב שילה למרחב הפארק והקמת מרכז מבקרים פעיל ביקב, וכן הקמת רחוב תנ"כי הממחיש את חיי תקופת המשכן. אם אכן פיתוח זה יתממש, מעריכים באתר כי יגיעו למקום למעלה מ- 100,000 מבקרים בשנה, החל מעוד 3 שנים.

 

אלפים רבים נוספים בימי החג במסלולים ואתרים נוספים באזור בנימין. ביומו הראשון של חול המועד נצפו מעל 5,000 מטיילים בנחל דולבים ליד היישוב דולב. לקראת שעות הצהרים נאלצה המועצה לפנות לתקשורת ולבקש לא להגיע למקום עקב עומס רב של מטיילים.

אלפי מטיילים ביקרו בחול המועד בהרודיון, באמת הביאר, בחזיון האור- קולי בכפר עציון בטיולים מודרכים של בית ספר שדה כפר עציון ובמסע אופניים - למען ילדי החינוך המיוחד בישראל.

גוש עציון היוה מוקד משיכה למטיילים רבים מכל רחבי הארץ במהלך חול המועד פסח. הבאים נהנו מאתרי תיירות הרבים וממגון האטרקציות שהוצעו למבקרים ובהם גם טיולי אופנים ומשחקי ניווט למשפחות, ברגל או ברכב, טיולי ג'יפים, משחק "חפש את המטמון" ומגוון סיורים מודרכים לאתרי טבע ומורשת בגוש עציון. הגן הלאומי הרודיון קם לחיים במהלך ימי חול המועד- עם שחקני רחוב ותחתנת הדרכה, סדנאות יצירה לילדים, ירידה למאגרי המים והתרשמות משרידי מתחם קבר הורדוס וגילויים חדשים אחרים שנחשפו באתר. מבקרים רבים הגיעו לשכשך רקליים אמת הביאר, לגלוש באומגה הארוכה ביותר בארץ ב"חוות האיילים" ולסיור במרכז החוויות - ונהנו גם מפינת יצירה, אוהל אירוח, פינת מנגל, רכיבה על חמורים, השכרת אופניים, חי בר ופינת ליטוף. קי טיפוס פארק חבלים, טרמפולינת באנג'י, קליעהלמטרה רכבת ילדים על מסילה, קרוסלת סוסים לילדים, מתקני משחק לילדים ועוד.

בין ההצעות לפעילות היה ניתן למצוא מסע אופנייים שכלל שני מסלולים ובהם : מסלול של רכיבה מקצועית לאורך 32 ק"מ ומסלול של רכיבה עממית יחד עם בי"ס שדה כפר עציון של 12 ק"מ. כל הרווחים מפעילות זו הועברו לפרויקט :" משתלבים בגוש עציון" - סיוע ושילוב ילדי חינוך מיוחד מכל הארץ במסגרות חינוך בגוש עציון.

גם הצד הקולונרי לא נשכח - מחלבת "שדה בר" היתה פתוחה במהלך חול המועד והציעה למבקרים טעימות ורכישות מוצרים מחלב עיזיפ כשרים לפסח בכשרות מהודרת, יקבי גוש עציון ערכו סיורים וטעימות יין מדי חצי שעה - שרובם התמלאו במהרה במטיילים וטעמים.

כל הפעלות נערכו בשיתוף ובחסות המועצה האזורית גוש עציון, יחד עם המתנ"ס והחברה לפיתוח גוש עציון.

 

יצירת קשר
עבור לתוכן העמוד