פרס מוסקוביץ' לציונות למשה מושקוביץ, ממחדשי היישוב בגוש עציון.
פרס מוסקוביץ' לציונות, ע"ש ד"ר ארווינג וצ'רנה מוסקוביץ', לשנת התשס"ח – 2008, הוענק השבוע למר משה מושקוביץ, על למעלה משישים שנות מעורבות, מחוייבות ומנהיגות בתחומי החינוך, החברה וההתיישבות; על חלקו האישי בהקמת יישובים ומוסדות השכלה, חינוך ותורה, בכל רחבי הארץ; על חזון התיישבות המחודשת בגוש עציון, לאחר מלחמת ששת הימים ועל הגשמתו של החזון, ביסוד יישובי הגוש, ישיבת הר-עציון והעיר אפרת.
היוזמה של פרס מוסקוביץ' נוצרה לאחר ההכרה במציאות שדווקא גיבוריה האמיתיים של הציונות, בישראל של ימינו – אלו המוכרים לציבור ואלו שמתרחקים מאור הזרקורים – אינם תמיד זוכים להכרה הממסדית ולהוקרה הציבורית להן הם ראויים. הפרס ניתן לאזרחים ישראלים, תושבי ישראל, המגלמים במעשיהם את הציונות המודרנית בישראל כיום, ואת ההתמודדות עם האתגרים המורכבים הניצבים בפניה, בחינוך, בתרבות, בהתיישבות, בעשיה חברתית ובתחומים נוספים. השנה ניתן הפרס לשלושה: לרב דוד פנדל, ראש הישיבה בשדרות ומראשי הגרעין התורני בעיר, ל תא"ל (מיל.) רן פקר מקים פרוייקט צהל"ה בחיל האוויר, ולאחד ממחדשי ההתיישבות היהודית בגוש עציון, איש קיבוץ משואות יצחק, משה (מושקו) מושקוביץ.
משה מושקוביץ נולד בצ'כוסלובקיה ב-1925, ועלה עם משפחתו לארץ ישראל בשנת 1935. הוא היה ממייסדי קבוצת משואות יצחק, שהתיישבה בגוש עציון ב-1945. לאחר נפילת גוש עציון במלחמת העצמאות, היה ממקימי קיבוץ משואות יצחק, שבו הוא חבר עד היום.
כבר בתחילת שנות החמישים, כראש המועצה האזורית שפיר, הקים בית ספר אזורי שהונהגה בו אינטגרציה חברתית מלאה בין ילדי עולים לילדי ההתיישבות הוותיקה – שהייתה בבחינת חידוש מרעיש בשעתו. כעבור שנים אחדות הקים את הישיבה התיכונית "אור עציון".
מאוחר יותר, הקים יחד עם הרב ישראל רוזן את מכון "צומת", העוסק בפיתוח יישומים טכנולוגיים-הלכתיים, את עמותת "מנורה", העוסקת בהצלת בתי כנסת וספרי תורה בתפוצות, ומוסדות וארגונים ציבוריים נוספים העוסקים בחינוך, השכלה, חברה והתיישבות.
אחרי מלחמת ששת הימים ושחרור גוש עציון, הוביל משה מושקוביץ את חידוש ההתיישבות בגוש עציון, שבמסגרתה גם יזם את הקמתו של היישוב הקהילתי הראשון בישראל – אלון שבות.
מאז ועד היום הוקמו מרבית היישובים החדשים בישראל, בכל רחבי הארץ, לפי מודל היישוב הקהילתי שהגה. מודל זה אף שימש קרש הצלה להתארגנותם מחדש של עשרות קיבוצים ומושבים שיתופיים, שעמדו בפני סכנת התפרקות כלכלית וחברתית.
יחד עם הרב יהודה עמיטל, הקים באלון שבות את ישיבת ההסדר הר עציון שהינה ישיבת ההסדר הגדולה בארץ, והוא עומד עד היום בראש הנהלתה.
בתחילת שנות השמונים, יזם משה מושקוביץ והקים את הישוב אפרת ואף כיהן כראש המועצה המקומית הראשון של היישוב, אשר מונה כיום למעלה מעשרת אלפים תושבים, ומהווה מרכז אורבאני וחינוכי בלב גוש עציון.
בשנת 1997 נבחר כיו"ר הנהלת היכל שלמה, המרכז למורשת היהדות בירושלים, וחידש את פעילותו של המוזיאון ליודאיקה ע"ש משפחת וולפסון. בשנת 2002 יסד את עמותת "תימורה" והוא עומד בראשה. העמותה מפעילה תוכנית חינוכית לנוער ועוסקת בפתרונות חינוכיים לנוער מנותק. במסגרת זאת הוקם בית הספר "יפתח" בישוב אבנת – ישוב חינוכי קהילתי לחופי ים המלח, במועצה האזורית מגילות. בבית הספר לומדים למעלה מחמישים חניכים. לאחרונה הוקם במושב מחולה גם מוסד מקביל לבנות, שבו כבר לומדות עשרים חניכות.
משה מושקוביץ ממשיך, גם היום, להיות מעורב אישית בפעילות עניפה בתחום ההתיישבות, בכל רחבי הארץ. מועצת יש"ע שולחת את ברכתה לרגל קבלת הפרס ומאחלת למשה מושקוביץ עוד שנים רבות של עשייה ענפה וברוכה למען ההתיישבות, ולמען עם ישראל ותורתו.