יום גוש קטיף במערכת החינוך
לשם כך סברו במרכז התיעוד וההנצחה שע"י ועד מתיישבי גוש קטיף שיש לתת לכך מענה חינוכי במהלך שנת הלימודים ובחרו את יום כ"ב שבט, היום שבו עלה הישוב האזרחי הראשון בחבל עזה - נצר חזני, כיום גוש קטיף במערכות החינוך. תאריך זה נבחר מתוך רצון לחשוף את התלמידים לכל מכלול החיים אשר התקיים בכל 35 שנות קיומו של גוש קטיף ולחבר את האירועים בשנה האחרונה אל כל תהליך הצמיחה של גוש קטיף. בנוסף לכך, כ"ג שבט הוא היום בו נולד "הכתום", היום בו יצאו לראשונה תושבי גוש קטיף לבושים בחולצות הכתומות, בצעדה מביתם אל ירושלים והתחילו את מאבקם על תביעתם להמשיך להיאחז באדמתם כבנים לעם היהודי השב לביתו.
במרכז פנו לאלפי מוסדות חינוך – החל מגני ילדים ועד לאוניברסיטאות על מנת לקבוע את היום ולשלב אותו במסגרת החינוכית בתאריך זה, ובמקביל פנו למשרד החינוך על-מנת לקבל אישור רשמי לתאריך ובכדי לכלול את יום גוש קטיף בחוזר המנכ"ל. ופניה זו נמצאת כעת בדיונים.
מרכז התיעוד וההנצחה מציע עבור מוסדות החינוך ומנהליו שורה של פעילויות – מרצים ל"חדר מורים לומד" ובו פעילות עבור המורים והמחנכים בשיתוף מהו"ת – בתי מדרש למורים, מערכי שיעורים מיוחדים ליום גוש קטיף, מרצים הנותנים הרצאות לקהלים שונים בהיבטים אישים וציבוריים של החיים בגוש קטיף, לפני העקירה ולאחריה, הקרנת סרטים על הגוש במוסדות החינוך, ומוצגים כגון כרזות לתליה ומפת גוש קטיף לתערוכה בית ספרית לקראת יום גוש קטיף.
לדברי קובי בורנשטיין, ממרכז ההנצחה, הפעילויות נערכות במאות מוסדות חינוך ברחבי הארץ – מגני ילדים ועד לטכניון בחיפה.לקראת יום גוש קטיף קיימו משפחות המגורשים צעדה ביום שלישי האחרון, ט"ו בשבט, מיער הכיסופים – יער גוש קטיף, לעבר מחסום כיסופים. זו השנה השלישית שהאירוע מתקיים ובו נערכת צעדה לעבר מחסום כיסופים יחד עם כתבי חידה על הגוש המסתיימת בעצרת גדולה אותה מארגן נוער גוש-קטיף. האירוע כולו – אומרים בועד המתיישבים - היא להעביר את המחויבות לדרישה לשיבתנו לחבל עזה לדור הצעיר, ודרכם להמשיך עם האמירה הזו לכל עם ישראל גם לדורות הבאים: "אנחנו רוצים לחזור הביתה".
פרטים ומערכי שיעור להורדה ניתן למצוא באתר ועד מתיישבי גוש קטיף: www.4katif.org.il או בטלפון 052-5665006 052-8599905