תוכן מרכזי בעמודדלג על תוכן מרכזי בעמוד

ביתר-עילית

30/12/2018

 

 

מדינת ההלכה היהודית התגשמה בקטן בדמותה של העיר החרדית הראשונה, ביתר-עילית. עיר שבה לא רק לרחובות יש שמות יהודיים, אלא גם למכולת, לחנות מכשירי הכתיבה, ואפילו לגינות הציבוריות.

שנת הקמה: 1990ביתר עלית

מספר תושבים: 66,000 איש.

מיקום: בהרי ירושלים, 10 ק"מ דרומית-מערבית לבירה.

 

מקור השם: באחד המקורות מתוארת ביתר "שהיתה עיר גדולה לאלוקים והיו בה אלפים ורבבות מישראל". ביתר היתה מרכז המרד הגדול של היהודים בשלטון הרומי בארץ ישראל, שבראשו עמד בר-כוכבא. המעוז האחרון והחשוב של המורדים היה בעיר ביתר.  למרבה הצער, גם מעוז זה נפל לבסוף בידי הרומאים לאחר מצור וקרבות קשים, זמן מה לאחר חורבן בית המקדש.

 

כתובת העירייה: רבי עקיבא 38

טלפון: 02-5888111

פקס: 02-5888123

 

דוא"ל:  kahn@betar-illit.muni.il

אתר העירייה: http://www.betar-illit.muni.il

ראש העיר: מר מאיר רובינשטיין

 

היסטוריה:סיפורה של ביתר-עילית מתחילה לפני כאלפיים שנה, בתקופת בית שני

העיר ביתר מוזכרת פעמים אחדות בתלמוד ובמקורות היהודיים. במסכת "ברכות" מצוין, כי חכמים הוסיפו ברכה נוספת בברכת המזון - ברכת "הטוב והמטיב" - כאשר התאפשרה הבאתם לקבורה של הרוגי ביתר, לאחר שבתחילה נמנע מהם הדבר ע"י הרומאים.

כידוע, ביתר הייתה מרכז המרד הגדול של היהודים בשלטון הרומי בארץ ישראל, ובראש המרד עמד שמעון בר-כוכבא, אשר קיבל גיבוי מלא במאבקו מהתנא רבי עקיבא. אכן, בתחילת המרד, נחל בר-כוכבא ניצחונות גדולים על הרומאים בשדה הקרב במוקדים אחדים בארץ ישראל. אולם, בשלב מאוחר יותר הוכרע המרד בידי מצביא רומאי, אשר הביא תגבורת מרומי, ובזה אחר זה נפלו מאחזי המורדים היהודים.

המעוז האחרון והחשוב של המורדים היה בעיר ביתר. באחד המקורות, בספר אבודרהם, חלק ב' (ערך "ברכת הלחם וזימון וברכת המזון"), מתוארת ביתר "שהייתה עיר גדולה לאלוקים והיו בה אלפים ורבבות מישראל" (דף שס"ו).

למרבה הצער, גם מעוז זה נפל לבסוף בידי הרומאים לאחר מצור וקרבות קשים, זמן מה לאחר חורבן בית המקדש, ובכך נחתם פרק גבורה עילאית בגשמיות וברוחניות ביתר, כפי המסופר במקורות, הייתה עיר שהמאפיין העיקרי שלה, התבטא במספרם הרב של מוסדות החינוך. וכך מסופר בתלמוד: "ארבע מאות בתי כנסיות היו בביתר ובכל אחד ארבע מאות מלמדים ולכל מלמד ארבע מאות תינוקות". ואילו ר' גמליאל אומר: "חמש מאות בתי סופרים היו בבית ובכל אחד לא פחות מג' מאות תינוקות".

קרוב לאלפיים שנה עמד המקום בשיממונו עד שנת התש"מ (אוגוסט 1980), עת באה ממשלת ישראל והחליטה על חידוש הישוב היהודי במקום

 

שרותי המועצה: בזכות אלפי הילדים הגרים במקום, מאופיין הישוב בריבוי מוסדות חינוך: מעונות יום, גני ילדים, בתי ספר לבנות, תלמודי תורה וישיבות. כמו כן, פזורים ביישוב עשרות בתי כנסת המשמשים את העדות, החסידויות והקהילות המגוונות שבו, המנהלות במקום חיי קהילה וחברה מופתיים.

תושבי ביתר-עילית נהנים מיישוב נקי להפליא ומטופח היטב, איכות חיים ברמה גבוהה, שפע של גינות נוי, פארקים ופינות משחק, לצד שירותים מוניציפאליים מצוינים, פעילויות תרבות שוקקות ורבגוניות, תוך שימת דגש על איכות השרות לתושב. על כך קיבלה העירייה את הפרס היוקרתי "5 כוכבי יופי" מ"המועצה לישראל יפה".

 
.

 

 

יצירת קשר
עבור לתוכן העמוד